«Best regards… Mathias»

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι βιομηχανίες δεν έχουν δυνατότητες, τεχνογνωσία, υλικοτεχνική υποδομή που να τους επιτρέπει με το κατάλληλο πρόγραμμα εξυγίανσης, να επανακάμψουν και να σταθούν με αξιώσεις στον χώρο του διεθνούς «εμπορίου» αμυντικού υλικού, καλύπτοντας παράλληλα και τις πολλές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δυστυχώς η «τρόικα» δεν συμμερίζεται αυτό που για όλους τους Έλληνες είναι προφανές και αναγκαίο και μέσω email ο κ. Ματίας Μορς, με προσβλητικό τρόπο, ως «εκτελεστικός πρωθυπουργός», αποφαίνεται ότι το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση εν λειτουργία των τριών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, «δεν είναι ρεαλιστικό ούτε βιώσιμο» και –ούτε λίγο ούτε πολύ– οι εταιρείες θα πρέπει να κλείσουν και οι εργαζόμενοι να απολυθούν! («In our view, the option of closure/liquidation must be considered for all three companies», το ακριβές αγγλικό κείμενο).

Όπως ήταν φυσικό, η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και οι επικριτικές δηλώσεις των κομμάτων διαδέχονταν η μια την άλλη. Ο ίδιος πάντως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που δεν έκρυψε την ενόχλησή του, άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και ότι τελικά η κυβέρνηση θα πείσει την «τρόικα» και εν τέλει οι τρεις εταιρείες θα εξυγιανθούν εν λειτουργία, έστω και αν συρρικνωθούν. Μάλιστα ο Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μαξίμου και αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι η κυβέρνηση «δίνει μάχη να πείσει την «τρόικα» ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος πέντε ετών, αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο από ότι η πτώχευση». Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και η τεχνοκρατική απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, που θα σταλεί τις επόμενες ώρες.

Πάντως, ειδικά για τα ΕΑΣ, η «τρόικα» αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της λειτουργίας τους στην περίπτωση που επικληθούν «εθνικοί» λόγοι, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα συρρικνωθεί τόσο, ώστε να καλύπτει μόνον την εσωτερική αγορά! Δηλαδή, με άλλα λόγια, προδιαγράφει ούτως ή άλλως το κλείσιμό της, γιατί της αποστερεί τη δυνατότητα διεκδίκησης παραγγελιών από το εξωτερικό. Μην ξεχνάμε ότι Αμερικανοί, Ινδοί, Ευρωπαίοι κ.α. ακόμη και τώρα, δείχνουν ενδιαφέρον για τα προϊόντα των ΕΑΣ. Σε κάθε περίπτωση το «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – «τρόικας» αναμένεται έντονο το αμέσως επόμενο διάστημα, με τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε πολλές κινητοποιήσεις, όπως η παρέλαση των οχημάτων της ΕΛΒΟ στην Θεσσαλονίκη. Και με το ελληνικό πολιτικό σύστημα να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα….


Σχολιάστε εδώ