ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΤΡΕΜΟΥΝ οι τραπεζίτες με το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης, δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια από τον φόβο τους! «Από την πλευρά μας, δεν θα παραμείνουμε θεατές», δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης αναφορικά με τα χρήματα, μέσω ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ, Jeremie κ.λπ., που είχε συμφωνηθεί να ρίξουν στην αγορά τα πιστωτικά ιδρύματα.

***

>Δάνεια που δεν μπορούν (λόγω αδυναμίας των υπόχρεων) ή δεν πρέπει (λόγω του ότι η οφειλή είναι μεγαλύτερη από την πραγματική αξία του υποκείμενου) να αποπληρωθούν δεν πρόκειται να αποπληρωθούν! Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να προσανατολίζεται στη λογική τού να τα επιμηκύνει, ας πάρει τη γενναία απόφαση να επιβάλει άλλου είδους στρατηγικές, ανάλογες με τις νταβατζηλίδικες διασώσεις των τραπεζών.

> Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος! Εκείνο που απασχολεί την κυβέρνηση «είναι η κατά παραγγελία νομοθέτηση, κυρίως μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, ακυρώνοντας τον ρόλο και την αποστολή της Βουλής, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και με μόνο στόχο τη διαρκή μετακύλιση του βάρους της κρίσης στη βάση της κοινωνίας, προκειμένου να προστατευτεί η οικονομική ελίτ και να εξυπηρετηθούν τα ανωτέρω αναφερόμενα διεθνή και εγχώρια οικονομικά συμφέροντα…».

> Κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι η κυβέρνηση μελετούσε αλλαγές, ελαφρύνσεις, εξαιρέσεις για την τοποθέτηση στις μαύρες λίστες του Τειρεσία! Εφεξής και οι οφειλές από απλήρωτα ενοίκια που οδήγησαν τους υπόχρεους σε έξωση κατόπιν δικαστικών αποφάσεων θα καταχωρίζονται σε αυτές, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η δανειοληπτική ικανότητα και το προφίλ των εμπλεκομένων.

> Με τι είδους κριτήρια λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις; Γιατί σε αρκετές περιπτώσεις τα δικαστήρια αρνούνται να επικυρώσουν τις συμφωνίες συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του ν. 3588/2007, παρά τη μερική επιτυχία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, από τη στιγμή που οι πραγματογνώμονες έχουν προσληφθεί για αυτόν τον λόγο;

> Ναι μεν, αλλά! Καλές οι τιτλοποιήσεις ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου προς ιδιώτες, προκειμένου να μπουν αμέσως χρήματα στον κρατικό κορβανά, αρκεί φυσικά να προβλεφθούν ρήτρες διασφάλισης μελλοντικών εσόδων.

> Αφού μπορούν, γιατί να μην το κάνουν; Αληθεύει ότι κάποιες εγχώριες τράπεζες μελετούν την αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων από άλλα πιστωτικά ιδρύματα, με σημαντικό discount έναντι της ονομαστικής τους αξίας, προκειμένου να τα αποτιμήσουν στο 100% αυτής, εγγράφοντας από το πουθενά έκτακτα κέρδη;

> Κλείνουν την πόρτα, αλλά αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο… της γραφειοκρατικής διαπλοκής! Ακόμα κι αν συμφωνούσαμε με το μπαλάκι που φέρεται να ρίχνει η κυβέρνηση στους επιχειρηματίες, στο υπό δημιουργία νέο πλαίσιο αδειοδότησης των εταιρειών, διαφωνούμε πλήρως με την επικείμενη ανάθεση του ελέγχου τήρησης της νομιμότητας σε πιστοποιημένους ιδιώτες.

> Είναι νόμος της φύσης, το μεγάλο ψάρι είθισται να τρώει το μικρό! Όσες συνεταιριστικές τράπεζες έχουν την ατυχία να είναι υγιείς μεν, αλλά να έχουν την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, κινδυνεύουν να πέσουν θύματα των αδηφάγων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, που με τη βοήθεια των ελέγχων – μελετών της ΤτΕ αναμένεται να υφαρπάξουν τα καλά τους περιουσιακά στοιχεία.

> Μπορεί να έχει τη φήμη του σκληρού, ωστόσο και τεχνοκράτης είναι και από σύγχρονες τεχνολογίες γνωρίζει και δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι σε κανένα αλλότριο συμφέρον! Ο λόγος για τον νέο διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) κ. Αναστάσιο Παπανικολάου.

> Άλλο ένα από τα γνωστά gala – Road Show της ΕΧΑΕ έλαβε τέλος! Η γκλαμουριά περίσσευε, τα πεντάστερα ξενοδοχεία είχαν την τιμητική τους, τα κόκκινα χαλιά στρώθηκαν, τα χλιδάτα γεύματα έδιναν και έπαιρναν, τα λευκά κολάρα εμφανίστηκαν με τα καλύτερα συνολάκια τους, το ποτό έρρεε άφθονο, τα πούρα επίσης άφθονα, αλλά μέχρι εκεί, καθώς ελάχιστες ουσιαστικές συζητήσεις έγιναν και ακόμη λιγότερες συμφωνίες κλείστηκαν.

> Αυτό ισχυρίζεται τουλάχιστον η Εθνική! Τελικά, χρειάζεται, ναι ή όχι, το ΟΚ της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για να προχωρήσει μια τράπεζα σε πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων;

> Δεν ξέρουμε αν η MIG το κάνει για το φαίνεσθαι, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι πως κανείς δεν της εγγυάται την επιτυχή έκβαση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την αξία της επένδυσής της στη Λαϊκή! Το Διαιτητικό Δικαστήριο, άλλωστε, αποτελείται από τρία μέλη, τα δύο από τα οποία διορίζονται από τους αντίδικους και το τρίτο με κοινή συμφωνία, άρα δεν νομίζουμε να αποφανθεί κατά ενός κράτους-μέλους της ΕΕ.

> Πόσο θεμιτό είναι μια χρηματιστηριακή εταιρεία να συνδέεται με χρηματοοικονομική θυγατρική τράπεζας μέσω φυσικού προσώπου που κατέχει θέσεις ευθύνης και στις δύο; Ας μας απαντήσουν η Δυναμική ΑΧΕ Attica Finance και ο κ. Πουλαρίκας.

> Παρά τις διαφωνίες της αρμόδιας επιτροπής της Κομισιόν, η ΣΕΠ ΑΕ των Κινέζων πέτυχε αυτό που ήθελε στον ΟΛΠ! Μπορεί να ανέλαβε να κατασκευάσει, να αναβαθμίσει και να χρηματοδοτήσει έργα βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μακροπρόθεσμα θα βγει πολλαπλά κερδισμένη από την προσαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος, λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων στη σύνθεση των φορτίων της αρχικής σύμβασης.

> Για να λέμε τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη! Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος να προχώρησε σε μείωση των τελών εκτίμησης για τα σιτηρά από 1 ευρώ ανά στρέμμα σε 0,5 ευρώ, ωστόσο αύξησε τα αντίστοιχα τέλη στα κηπευτικά από 1 ευρώ ανά στρέμμα σε 2 ευρώ…

> Εκτός κι αν αποτελεί απαίτηση των υποψήφιων επενδυτών! Με δεδομένη τη συζήτηση της Spider για επικείμενη στρατηγική συνεργασία με fund του εξωτερικού, αναρωτιόμαστε γιατί κρίθηκε αναγκαία η αντικατάσταση του προϊσταμένου του λογιστηρίου της, του οποίου η συμμετοχή στις διαδικασίες θα έπρεπε να θεωρείτο απαραίτητη.

> Γνωρίζουν κάτι περισσότερο από εμάς τους κοινούς θνητούς; Κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων; Προπαγανδίζουν καταστάσεις ώστε να χωνευτούν πιο εύκολα; Εντύπωση προκαλεί η άκαιρη σπουδή κάποιων κύκλων της Eurobank να προκαταλάβουν τις εξελίξεις, αφήνοντας να διαρρεύσει πως ο επικείμενος μεγάλος στόχος της διορισμένης διοίκησης είναι η με οποιονδήποτε τρόπο απαγκίστρωση της τράπεζας από το ΤΧΣ, ακόμα κι αν ο νέος ιδιοκτήτης είναι hedge fund.

> Δεν είδε, δεν άκουσε, δεν έμαθε για αυτήν την εναρμονισμένη πρακτική που προκαλεί στρέβλωση; Ποια η άποψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με την κυοφορούμενη συμφωνία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με τις εγχώριες τράπεζες προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων;

> Περί της Νηρέας ο λόγος! Όταν οι χρηματοοικονομικές δαπάνες επιβαρύνονται από έκτακτες προβλέψεις ύψους 7,8 εκατ. ευρώ και οι λειτουργικές με 1,5 εκατ. ευρώ, οι ζημίες για τον όμιλο θα πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτες.

> Σκοπιμότητα, άγνοια, ανικανότητα ή κάτι άλλο; Στις πόσες λανθασμένες προβλέψεις θα έπρεπε να καίγεται ένας υπουργός, κύριε Α. Παπαγεωργίου; Εσείς δεν ήσασταν που, με τις προηγούμενες ρυθμίσεις, μιλούσατε για οριστική λύση στο πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας; Γιατί, λοιπόν, επανέρχεστε με νέες εισηγήσεις για καινούργια μέτρα, χωρίς καν να εξηγείτε τους λόγους αστοχίας των προβλέψεών σας;

> Τουλάχιστον η διοίκηση της ΝΕΛ ήταν ειλικρινής! Μεταξύ άλλων, επισήμανε κατά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων ότι «τα ανωτέρω τελούν υπό την αίρεση της εγκρίσεώς τους από το αρμόδιο δικαστήριο» και ότι «οι εκτιμήσεις για τη μελλοντική πορεία της εταιρείας βασίζονται στα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα. Ολοκληρωμένη εκτίμηση θα μπορέσει να παράσχει η διοίκηση της εταιρείας μετά τη δημοσίευση της αποφάσεως που θα επικυρώνει τη Συμφωνία Εξυγίανσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα που τότε θα έχουν διαμορφωθεί…».

> Υπάρχουν οι μεν και οι δε! Σε αντίθεση με τους πολλούς κοινούς θνητούς, απλούς πολίτες, που θα παραμείνουν για πολλά χρόνια εγκλωβισμένοι, κάποιοι λίγοι εκλεκτοί, προνομιούχοι, υπερκομματικοί, σαν τον κ. Χαρδούβελη, έχουν την πολυτέλεια να μιλούν σε διαλέξεις για την «Ελλάδα μετά την κρίση».

> Έπεσαν οι μάσκες! Εκ του αποτελέσματος αποκαλύφθηκε ο πραγματικός λόγος των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών, που δεν ήταν τόσο η παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία όσο η αντικατάσταση του ακριβού δανεισμού ELA της ΤτΕ από τη φθηνή ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ.

> Μάλλον πρόκειται για τις συνήθεις εξαγγελίες που εμφανίζονται για επικοινωνιακούς λόγους και εξαφανίζονται σε μια νύχτα! Τι άλλο να σκεφτούμε όταν οι πολυδιαφημισμένοι για τη συμβολή τους στην ανάταση της εθνικής οικονομίας οργανισμοί, Επενδυτικό Ταμείο και Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΜμΕ, αναζητούν κεφάλαια από την ίδια πηγή, κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που με τη σειρά τους παρουσιάζουν πρόβλημα λειψυδρίας; Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το αίτημα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) τόσο για τον ορισμό ειδικού συντονιστή μεταξύ ΕΤΕπ, κυβέρνησης και τραπεζών, σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα του δανείου, όσο και για την αύξηση των ορίων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων.

> Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του, σχετικά με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων που κατέληξαν στα ασφαλιστικά ταμεία ΤΣΠΕΑΘ και ΤΕΑΥΦΕ, έκρινε πως μεταξύ άλλων οι δύο πρώην πρόεδροί τους, κ. Δημήτρης Καπράνος και Παναγιώτης Δεμέστιχας, ο εκ των ιδιοκτητών της ΤΡΩΥΛΟΣ κ. Δημ. Παστελάκος, ο ιδιοκτήτης της North Asset Management Γ. Παπαμαρκάκης, το στέλεχος της Proton Bank Κυριακόπουλος και άλλοι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη για βαριές κακουργηματικές πράξεις, που ανά περίσταση αφορούν τα αδικήματα της απάτης από κοινού εις βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, της απιστίας, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της δωροδοκίας.

> Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει! Η αναφορά μας στην Επιτροπή Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, όπου εκτός από τον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε εμπλέκονται τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι επικεφαλής του ΣΔΟΕ και της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Ρακιντζής και εκπρόσωπος της Οικονομικής Αστυνομίας.

> Μόνο ως εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί! Τι να την κάνει ο δανειολήπτης μια ρύθμιση που μπορεί να του μειώνει το ποσόν της μηνιαίας δόσης για έναν χρόνο, όταν μόλις τελειώνει η περίοδος της καταβολής μόνο τόκων θα καλείται να καταβάλλει εκ νέου αυξημένη τοκοχρεολυτική δόση, στην οποία εκτός από τους τόκους θα περιλαμβάνεται και αποπληρωμή κεφαλαίου;

***

• Να τους χαίρεστε, κύριε Δένδια! Μετά τους εφοριακούς λόγω επαγγέλματος, οι αστυνομικοί είναι αυτοί που βάζουν περισσότερο χέρι στην τσέπη του απλού πολίτη με τις διάφορες κλήσεις στις κάθε είδους παραβάσεις. Καλυμμένοι πίσω από την εξουσία που τους δίνει ο νόμος, κάποιοι, ευτυχώς ελάχιστοι, προβάλλουν στον παραβάτη ψιθυριστά, μουλωχτά, πονηρά, μεταξύ σοβαρού και αστείου, το εξής δίλημμα: Ή μου δίνεις 100 ευρώ στο χέρι και δεν σε γράφω, π.χ., για κράνος, που θα σου κοστίσει 350 ευρώ και την άδεια κυκλοφορίας, ή αλλιώς πήγαινε να πληρώσεις 175 ευρώ στα δημόσια ταμεία εντός δέκα ημερών και μείνε χωρίς δίπλωμα. Αν και το περιστατικό είναι πραγματικό (διεξήχθη το Σαββατοκύριακο από ένστολο περιπολικού που είχε στήσει μπλόκο επί της Ακαδημίας), εντούτοις δεν έγινε επίσημη καταγγελία γιατί ο εμπλεκόμενος δεν είχε μάρτυρες, γνωρίζει πως κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει και δεν θέλησε να αναλώσει τον χρόνο του σε ατέρμονες διαδικασίες. Με αυτά και με αυτά, ας μην παραπονιούνται οι συνδικαλιστές τους επειδή η κοινωνία δεν στέκεται αλληλέγγυα όταν τους κόβουν τους μισθούς και τις συντάξεις…

• Μιλάμε για μόχλευση που μπορεί να καταστρέψει εν ριπή οφθαλμού τους πολλούς αδαείς! Φιλότιμη η προσπάθεια ορισμένων δημοσιογράφων-παπαγάλων εκτροφείου να ενισχύσουν με κάθε μέσο και τρόπο τη συναλλακτική δραστηριότητα των warrants, βάζοντας νέους παίκτες στο κόλπο, ωστόσο για κακή τους τύχη δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι μικροεπενδυτές για να φορτωθούν τις καραβιές των αφεντικών.


Σχολιάστε εδώ