Υψηλό βαρομετρικό…

Το γεγονός αυτό προσδίδει άλλο χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, και αποκαλύπτει τις διαθέσεις με τις οποίες θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτή την αξίωση της «τρόικας», ενώ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κάνει λόγο για τη «σκληρή μάχη» που πρέπει να δοθεί. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν έντονη κριτική στην κυβέρνηση, τόσο επί της ουσίας: Χαρακτηρίζουν «εθνικό έγκλημα» το κλείσιμο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας που θα συνοδευτεί με χιλιάδες απολύσεις. Όσο και επί της διαδικασίας: Καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι παίρνει εντολές από την «τρόικα» με e-mail, έχοντας εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία στους δανειστές. Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι, που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους έναντι της «τρόικας», για επικοινωνιακούς και μόνον λόγους. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη συνεχίζεται η συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα. Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλούμ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας, κάτι που θα αποφασισθεί τον ερχόμενο Απρίλιο.

Βιάζονται…

Κλίμα αισιοδοξίας προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, με αφορμή την πορεία ορισμένων μεγεθών της οικονομίας, κυρίως δε, ότι το πρώτο επτάμηνο του 2013 επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 2,6 δισ. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, έσπευσε να αναγγείλει ότι το 70% του πλεονάσματος που θα προκύψει στο τέλος του χρόνου, θα δοθεί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο εξής, βασική μέριμνα της κυβέρνησης, θα είναι η αποκατάσταση των αδικιών του πρώτου Μνημονίου. Σαφώς πιο χαμηλούς τόνους κρατάει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Γ. Στουρνάρας, έσπευσε να διαψεύσει τις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει μέσα από την κυβέρνηση, ότι θα τεθεί στην «τρόικα» θέμα μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση και είπε ότι διαπραγμάτευση, μπορεί να γίνει στις αρχές του 2014 κι εφόσον, έχουν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αντιδρώντας ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει στην ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική υπερφορολόγησης, παρά το γεγονός ότι και τα έσοδα δεν αυξήθηκαν και το περιβάλλον επιβαρύνθηκε.

«Μαγειρέματα»

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκαλεί, η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει, στην αλλαγή του τρόπου εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Σύμφωνα με το υπό εξέταση σχέδιο, ο δήμαρχος θα μπορεί να εκλέγεται με 42% από την πρώτη Κυριακή, ενώ οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο και σε δεύτερο ενιαίο επίσης ψηφοδέλτιο, θα είναι όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε άγνοια και ότι το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί σε επίπεδο Σαμαρά- Βενιζέλου, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι δεν έχει σοβαρές αντιρρήσεις για το σχέδιο. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ότι αναζητούν σωσίβιο σε εκλογομαγειρέματα. Η σύγκρουση εξελίχθηκε με φόντο τη σκληρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε «βλαχοδήμαρχους» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα κυβερνητικά κόμματα, χαρακτήρισαν τις αναφορές αυτές προσβολή για τους εκλεγμένους δημάρχους, αλλά και για τους χιλιάδες πολίτες που τους ψήφισαν. Απαντώντας η Κουμουνδούρου, απαρίθμησε μια σειρά πρώην δημάρχων, νομαρχών κ.ά. που το όνομά τους συνδέθηκε με τη διαφθορά και τα σκάνδαλα, όπως οι Ψωμιάδης, Παπαγεωργόπουλος, Μπαλάσκας, Λιακόπουλος κ.ά.

Με το δεξί…

«Πρόβα τζενεράλε» για τις κινητοποιήσεις που θʼ ακολουθήσουν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, θεωρείται το χθεσινό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη τα συνδικάτα της χώρας. Εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και την Τοπ. Αυτοδιοίκηση προετοιμάζονται για μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της διαθεσιμότητας. Ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Παιδείας εμφανίζεται αισιόδοξος και δηλώνει ότι η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει και θα εξελιχθεί χωρίς απρόοπτα. Στο μεταξύ σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Πανεπιστημίων θα προκληθούν από τις διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις (10-11/9, 12-13/9 και 16-20/9) των διοικητικών υπαλλήλων που αντιδρούν στη διαθεσιμότητα 1.750 υπαλλήλων στα ΑΕΙ. Στην απόφαση της κυβέρνησης, αντιδρούν και οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων, που επισημαίνουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑΕΙ θα διογκωθούν, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν.

Προσκλήσεις

Η πρόσκληση που απηύθυνε ο Β. Βενιζέλος για συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς (πλην ΣΥΡΙΖΑ), ήταν το «σημείο αναφοράς» του διήμερου Συμποσίου που οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ για την 39η επέτειο από την ίδρυσή του. Ανάλογο ήταν και το προσκλητήριο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Ότι δεν πήρε έγκαιρα μέτρα για να προλάβει το «τσουνάμι» της κρίσης, αντίθετα παρασύρθηκε στη λογική των υποσχέσεων και των παροχών στη βάση του ότι «λεφτά υπάρχουν». Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πολιτικής του, υποστήριξε ότι με τις αποφάσεις της κυβέρνησής του γλίτωσε η χώρα από τη χρεοκοπία, ενώ επέμεινε ότι «λεφτά υπάρχουν» αν γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στη διάρκεια του Συμποσίου η Β. Παπανδρέου, πρότεινε τη συγκρότηση Οικουμενικής κυβέρνησης από όλα τα κόμματα που είναι στο συνταγματικό τόξο. Ενώ ο Δ. Ρέππας, ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχόμενο το οποίο έσπευσαν να αποκλείσουν από την Κουμουνδούρου, που θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου οι εκλογές και στοχεύουν στη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου, που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να προσφύγει άμεσα στη λαϊκή ετυμηγορία.


Σχολιάστε εδώ