Τη γάτα με το ποντίκι παίζουν οι Αμερικανοί με τους Ρώσους
Στην ουσία, Αμερικανοί και Ρώσοι παίζουν τη γάτα με το ποντίκι. Ενώ στα αμερικανικά πλοία είναι έτοιμοι να πατήσουν το κομβίο πυροδότησης, τα ρωσικά παρακολουθούν και, σύμφωνα με κάποιες πηγές, παρέχουν πληροφορίες στο καθεστώς Άσαντ. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, επιδιώκει να αποκομίσει στρατηγικά οφέλη από τη στήριξη που παρέχει ήδη στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει να παρέχει στην περίπτωση που η τελική απόφαση των Αμερικανών θα είναι η πραγματοποίηση «χειρουργικών» χτυπημάτων εναντίον στόχων του καθεστώτος Άσαντ, ως τιμωρητικών μέτρων για τη χρήση χημικών. Τα οφέλη αφορούν τον έλεγχο του καθεστώτος που θα προκύψει αν πέσει ο Άσαντ, καθώς και την αναβάθμιση της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης, κάτι που αφορά και το Κυπριακό και, κατ’ επέκτασιν, τη λύση του.
«Ναι» στις επιχειρήσεις
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τις επαφές που έχουν διπλωμάτες του στις Βρυξέλλες, τάσσεται υπέρ των επιχειρήσεων με στόχο την ανατροπή του Άσαντ. Η Άγκυρα επιδιώκει την επόμενη μέρα της πιθανής πτώσης του Άσαντ να εγκαθιδρυθεί ένα νέο καθεστώς, που θα τελεί υπό τη δική της επιρροή. Η Τουρκία δεν θα ήθελε επ’ ουδενί να δει τη δημιουργία αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Συρία και επενδύει στο ότι είναι η πιο ένθερμη σύμμαχος των ΗΠΑ στο θέμα των επιχειρήσεων.
Ασκήσεις ετοιμότητας
Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της Συρίας βρίσκεται σε εξέλιξη αεροναυτική ΝΑΤΟϊκή άσκηση, με έντονη την τουρκική ναυτική παρουσία, η οποία θεωρείται στην ουσία άσκηση ετοιμότητας. Ακόμη κι αν χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία, δεν θα εκτοξεύσουν πυραύλους εναντίον στόχων του καθεστώτος Άσαντ, θα παρέχουν κάθε άλλη στήριξη στους Αμερικανούς. Οι Βρετανοί μέσω των βάσεών τους στην Κύπρο συμμετέχουν ήδη στο δίκτυο πληροφόρησης και στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Ήδη στο Ακρωτήρι εδρεύουν έξι Eurofighter πέμπτης γενιάς. Ο αρχικός σχεδιασμός, στην περίπτωση συμμετοχής της Βρετανίας στις επιχειρήσεις, προέβλεπε έως και είκοσι Eurofighter.
Συνωστισμός πολεμικών
Πολεμικά πλοία συνωστίζονται στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Συρία, δηλαδή τέσσερα αμερικανικά αντιτορπιλικά, τα οποία θα δράσουν σε περίπτωση απόφασης για χτυπήματα, ένα βρετανικό υποβρύχιο, τρία τουλάχιστον ρωσικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη. Πλησίον του οικοπέδου 12 υπάρχει μονίμως ένα αντιτορπιλικό των ΗΠΑ.
Αμυντική «ομπρέλα»
και αντιστάθμισμα
Η Κυπριακή Δημοκρατία καλύπτει ήδη με τη δική της αμυντική «ομπρέλα» των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων BUK και TOR-M1 τον εαυτό της αλλά και τις βρετανικές βάσεις. Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι αμφότερες είναι ικανοποιημένες από τη στάση της Λευκωσίας, η οποία διαδραματίζει διακριτικό ρόλο στην κρίση. Οι Αμερικανοί έχουν επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ανάλογη επικοινωνία υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Η ικανοποίηση των ΗΠΑ είναι πιθανό να αντισταθμίσει τις ενδεχόμενες τουρκικές αξιώσεις και επί του Κυπριακού για τη στήριξη που παρέχει η Άγκυρα προς την Ουάσινγκτον στην κρίση της Συρίας. Σε επίπεδο ΕΕ είναι κοινή θέση ότι η χρήση χημικών αποτελεί έγκλημα, όμως για άλλη μια φορά η ΕΕ αδυνατεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κρίση.