Τα μυστήρια του δανείου Μπόμπολα και ο… ΔΟΛ

Η αιτιολόγηση της σύναψης του δανείου από τον ίδιο τον Πήγασο, πως το δάνειο αυτό θα χρησιμοποιηθεί «για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας», μεγάλωσε το μυστήριο, αλλά παράλληλα έδωσε και την κατεύθυνση για την εξήγησή του.

Σε μια περίοδο που οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν κλείσει το πουγκί της δανειοδότησης, κάτω από τον σφιχτό έλεγχο των ελεγκτικών μηχανισμών της BlackRock και τον ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων στα προγράμματα περικοπών και αναδιάταξης των επιχειρήσεων, η τράπεζα που χρηματοδοτεί τα τελευταία χρόνια τα δύο εκδοτικά συγκροτήματα Μπόμπολα και ΔΟΛ του Στ. Ψυχάρη ενέκρινε δάνειο «ονομαστικής αξίας 16.059.097 ευρώ». Για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του ΔΟΛ, στο μεταξύ, πάλευε μέχρι σήμερα ο Σταύρος Ψυχάρης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, το συγκρότημα προχώρησε στην επιβολή του προγράμματος μαζικών απολύσεων, ενώ προανήγγειλε δραστικές λειτουργικές περικοπές σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας.

Ως κοινός παρονομαστής στις παραπάνω εξελίξεις επανέρχονται τα σενάρια για την πρόθεση μιας ιδιότυπης «συγχώνευσης» μεταξύ των δύο εκδοτικών συγκροτημάτων. «Συγχώνευση» ή «εξαγορά», στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι τράπεζες και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι μαζικές απολύσεις μονόδρομος για τον Αντ. Καρακούση

Η μαζική «σφαγή» στο συγκρότημα του ΔΟΛ άρχισε την περασμένη Παρασκευή και έως τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαν απολυθεί 48 άτομα από όλα τα Μέσα του Οργανισμού, με εξαίρεση το ραδιόφωνο του Βήμα FM. Οι περισσότερες απολύσεις έγιναν από το «Βήμα», κυρίως εργαζομένων που δεν είχαν αποδεχθεί τη μείωση των ατομικών συμβάσεων ή είχαν πρωτοστατήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η προκήρυξη απεργίας από τα συνδικαλιστικά σωματεία αντιμετωπίστηκε από τη διοίκηση του ΔΟΛ με κατάθεση αγωγής, που έκρινε την απεργία «παράνομη». Η εφημερίδα «Τα Νέα» κυκλοφόρησε με την εργασία απεργοσπαστών δημοσιογράφων. Στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των σωματείων με τον διευθυντή του «Βήματος» Αντώνη Καρακούση προέκυψε πως οι απολύσεις θα συνεχιστούν ως λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του ΔΟΛ, ενώ συνολικά θα απολυθούν έως και 160 άτομα, δηλαδή το ένα τέταρτο σχεδόν του Οργανισμού!
Ο Αντώνης Καρακούσης μέσα από την ιστοσελίδα tovima.gr εμφάνισε την κρίση στον Τύπο ως υπαίτιο των απολύσεων, που αποτελούν μονόδρομο. Όπως σημειώνει, «Ο κλάδος της ενημέρωσης είναι ο βαρύτερα πληττόμενος της ελληνικής οικονομίας. Από το 2008, από τότε που η οικονομική κρίση άρχισε να εμφανίζει τα δόντια της μέχρι σήμερα, τα διαφημιστικά έσοδα εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών συρρικνώθηκαν κατά 70%. Αντιστοίχως, τα έσοδα κυκλοφορίας, τα έσοδα από τις πωλήσεις δηλαδή, έπεσαν κατά 40%». Γράφει, επίσης, πως τα ΜΜΕ είναι «εντελώς αποκλεισμένα από τις τράπεζες, οι χρηματοδοτήσεις και οι διαφημίσεις ακόμη ελέγχονται αυστηρά από την περιβόητη DGCOM των Βρυξελλών, η οποία απορρίπτει συστηματικά και οργανωμένα κάθε σχετικό αίτημα χρηματοδότησης. Και ακόμη, οι άλλοτε πολλοί πρόθυμοι επενδυτές αλλάζουν δρόμο όταν ακούν για εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς και ραδιόφωνα». Με αυτά τα λόγια ο διευθυντής του «Βήματος» παραδέχεται πως τα επενδυτικά σχέδια του ΔΟΛ έχουν απορριφθεί και από τις τράπεζες και από τους επενδυτές στους οποίους έχει απευθυνθεί ο Οργανισμός. Δεν εξηγεί, βέβαια, στο άρθρο του πώς είναι δυνατόν, τη στιγμή που όλες «οι επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα είναι προβληματικές», όπως υποστηρίζει, να μη βάζουν λουκέτο, όπως συμβαίνει με άλλες επιχειρήσεις. Ζητάει όμως την «κατανόηση» των συνδικαλιστικών ενώσεων για τις μαζικές απολύσεις.

Αντίλογος από τους απολυμένους

Οι μαζικές απολύσεις και οι δραστικές περικοπές που έπονται στον Οργανισμό, με συγχωνεύσεις τμημάτων και κλείσιμο άλλων, προκάλεσαν, όπως είναι φυσικό, την αντίδραση απολυμένων εργαζομένων αλλά και πρώην στελεχών του ΔΟΛ για τις επιλογές της ηγετικής ομάδας του Οργανισμού, όταν σκόρπαγε χωρίς σκέψη για το αύριο εκατομμύρια ευρώ. Η πλέον χαρακτηριστική καταγγελία είναι αυτή της συνδικαλιστικής παράταξης Financial Crimes, τα μέλη της οποίας στον ΔΟΛ ήταν από τους πρώτους που απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες. «Δεν λέει ο κ. Καρακούσης», σημειώνεται στην καταγγελία, ότι «“έδιωξε” τον κ. Καψή από τις τάξεις του Οργανισμού για να γίνει υπουργός πριν από δύο χρόνια (εν μέσω κρίσης), δίνοντάς του αποζημίωση απόλυσης 500.000 ευρώ. Γιατί όπως έλεγε και ο ίδιος ο Καψής, έχει παιδί να σπουδάσει στο εξωτερικό. Ότι ο ΔΟΛ (εν μέσω κρίσης) πριν από λίγους μήνες προσέλαβε τον κ. Μαρτιγόπουλο, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote, για να οργανώσει τον ΔΟΛ, με ετήσιες απολαβές πάνω από 500.000. Ότι ο ΔΟΛ (εν μέσω κρίσης) έχει γεμίσει με αρχισυντάκτες και διευθυντές, αδρά αμειβόμενους. Ότι έδωσε μπόνους στα μέλη του ΔΣ του ΔΟΛ για τη “φανταστική δουλειά” που έκαναν τη χρονιά που πέρασε. Δεν προβληματίζεται ο κ. Καρακούσης γιατί “Τα Νέα” έφτασαν να πουλάνε 20.000 φύλλα».

Επιστολές των απολυμένων του ΔΟΛ

Σε επιστολές των απολυμένων εργαζομένων, του δημοσιογράφου Γιάννη Ανδρουλιδάκη και του διοικητικού Παύλου Κουρκουλόπουλου, τονίζονται τα εξής: «Τα τελευταία τρία χρόνια, οι αναδιαρθρώσεις στον ΔΟΛ μοιάζουν με πολεμικά ανακοινωθέντα από το Ιράκ. “Σήμερα, Παρασκευή, χάσαμε 32 καλούς στρατιώτες”. Από τον Σεπτέμβριο του 2010 είμαστε πάνω από 350 που πέσαμε», γράφει ο Γ. Ανδρουλιδάκης, που αποκαλύπτει πως στην πρώτη απεργία για τις απολύσεις των διοικητικών φάνηκε «πόσο αποφασισμένα είναι τα αφεντικά στην κρίση. Έβγαλαν μια κάλπη για να καταδικάσουμε την απεργία, αλλιώς θα έκλεινε η καθημερινή έκδοση και θα απολυόταν κόσμος. Και πήγαμε στην κάλπη και καταδικάσαμε την απεργία, όχι όλοι μας, αλλά οι περισσότεροι. Και έπειτα, ωστόσο, η καθημερινή έκδοση έκλεισε. Κι ο κόσμος απολύθηκε. Τριάντα πέντε συνάδελφοι, που μια στιγμή ενωθήκαμε και τους φέραμε πίσω κι ύστερα τους έδιωξαν πάλι μια Παρασκευή μεσημέρι, μόλις έκλεισαν το κυριακάτικο φύλλο», γράφει για τους απολυμένους δημοσιογράφους, που «στάθηκαν απέναντι στον Πρετεντέρη και τον Παντελή Καψή, που λίγες μέρες πριν κλαψούριζε ότι αν δεν κόψει τους μισθούς δεν θα ʼχει να σπουδάσει το παιδί του και έπειτα πήρε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποζημίωση για να γίνει υπουργός και να απολύσει όλη την ΕΡΤ». Ο Παύλος Κουρκουλόπουλος στη δική του ανοιχτή επιστολή γράφει πως το παιχνίδι στον ΔΟΛ ήταν προδιαγεγραμμένο από το 2010.


Σχολιάστε εδώ