Στήνουν σόου και μοιράζουν… κόλλυβα…

Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, σκληρής, περιοριστικής πολιτικής, οι πολίτες έχουν περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, και τα όποια θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής πολιτικής (πρωτογενές πλεόνασμα, υποχώρησης κ.α.), δεν αρκούν για νʼ ανάψουν το φως στο τούνελ. Τα όποια οφέλη θα φανούν μακροπρόθεσμα, με ορατό τον κίνδυνο η υπομονή των πολιτών να εξαντληθεί πολύ νωρίτερα.

Για το λόγο αυτό και στην κυβέρνηση, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, έχουν υποκύψει στον πειρασμό των εξαγγελιών, δίνοντας παράλληλα υπερβολικές διαστάσεις σε επιμέρους αποφάσεις με περιορισμένο κοινωνικό όφελος. Ενδεικτικό της αγωνίας που υπάρχει στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, είναι το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς, έσπευσε να… μοιράσει το πρωτογενές πλεόνασμα που θα επιτύχει η χώρα μας το 2013.

Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποιο ύψος ακριβώς θα κινηθεί. Την ίδια στιγμή παράγοντες της αντιπολίτευσης, αλλά και οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα ,θα είναι επί της ουσίας τεχνητό και δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Κάτι που σαφώς γνωρίζουν στην κυβέρνηση, αλλά δεν εμπόδισε τον πρωθυπουργό από το να μοιράσει το 70% του πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στην ίδια λογική κινήθηκε και στη χθεσινή ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ κορυφαίοι υπουργοί έλεγαν χαρακτηριστικά ότι από τώρα και στο εξής, πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και τίποτα άλλο. Κι όσο αυτό θα αυξάνεται, τόσο θα μεγαλώνουν τα περιθώρια για τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους, που έχουν πληγεί περισσότερο από την παρατεταμένη πολιτική λιτότητας. Για να επιβεβαιωθεί και η θέση του κ. Σαμαρά, που μονότονα επαναλαμβάνει τελευταία, ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πάνε χαμένες». Προκειμένου όμως να μην δημιουργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει, δημόσια, αλλά και στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του, ότι τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν λυθεί οριστικά και ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης.

Στήνουν «σόου»…

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης νʼ αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, εντάσσονται και τα υπουργικά σόου που στήνονται το τελευταίο διάστημα. Στις αρχές της εβδομάδας, τρεις υπουργοί (Άδ. Γεωργιάδης, Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης), διοικητές, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α. ανακοίνωσαν «εν χορδαίς και οργάνοις», το μέτρο ελεύθερης πρόσβασης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για έναν αριθμό (πέραν των 200.000) ανασφάλιστων πολιτών. Έκαναν άπαντες δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες, προκειμένου να αναδείξουν τον… κοσμογονικό χαρακτήρα της υπόθεσης. Κάτω από ομαλές συνθήκες, η συγκεκριμένη εξαγγελία, θα ήταν «έργο» υφυπουργού, αν όχι Γενικού Γραμματέα υπουργείου.

Προ ημερών, ανάλογο σόου, οργανώθηκε για να ανακοινωθεί η πρόσληψη 50.000 ανέργων με πεντάμηνες συμβάσεις και με τον κατώτατο μισθό. Στη περίπτωση αυτή, τέσσερις υπουργοί (Γ. Βρούτσης, Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Μιχελάκης), διοικητές, γεν. γραμματείς κ.ά., στήθηκαν απέναντι στις τηλεοπτικές κάμερες για να υπογραμμίσουν, τις… εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης, για την ανάσχεση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας. Οι προσπάθειες αυτές ωστόσο «υπονομεύονται» από τους ίδιους τους αριθμούς, καθώς οι 50.000 πρόσκαιρα εργαζόμενοι, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με το 1,5 εκατ. ανέργων. Ο αριθμός αυτός πάντως (των ανέργων) ,δεν είναι… ικανός να ανακόψει τον ενθουσιασμό του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, ο οποίος στη διάρκεια της εβδομάδας σχεδόν πανηγύρισε, διότι –όπως ανέφερε– τους τελευταίους μήνες οι προσλήψεις εργαζομένων, ήταν περισσότερες από τις απολύσεις, με τους πολίτες όμως να έχουν άλλη άποψη.


Σχολιάστε εδώ