Σπάει το «απόστημα» ο Ιερώνυμος
Το ζήτημα που απασχολεί πολύ και κρατά σε τέλμα για πολλά χρόνια αρκετές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε να ανοίξει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Οι ακέφαλες μητροπόλεις που διοικούνται μόνο «τύποις» και όχι ουσία, έφτασαν πια σε διψήφιο αριθμό. Υπέργηροι μητροπολίτες που τους βαστάζουν για να τους «δείχνουν» στο λαό πως είναι παρόντες και λειτουργούν. Αρχιερείς που οι συνεργάτες και συγγενείς (;) τους κρύβουν επιμελώς πως αντιμετωπίζουν σοβαρότατες ασθένειες (αλτσχάιμερ, άνια κ.ά.). Μητροπόλεις όπου τη διοίκηση ασκεί το «περιβάλλον». Όπου κάθε κουβέντα για αντικατάστασή τους προσκρούει στο επιχείρημα «μα δεν σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν».
Η ίδια ιστορία διαιωνίζεται. Οι μητροπολίτες ανήμποροι να διοικήσουν έχουν καταντήσει τις μητροπόλεις ξέφραγα αμπέλια. Τα διοικητικά προβλήματα φλερτάρουν επικίνδυνα με κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις. Όπως στη Μητρόπολη που ο μητροπολίτης συναινούσε, εν αγνοία του, για τη μισθοδοσία κληρικών που υπήρχαν μόνο στα χαρτιά. Για να αλωνίζουν οι συνεργάτες τους. Ή για να έχουν απλώς έναν ρόλο ιερείς και άνθρωποι που είναι κοντά στον μητροπολίτη και που γνωρίζουν πως θα πάψουν να έχουν ρόλο όταν αποσυρθεί ο δικός τους άνθρωπος. Χωρίς επί της ουσίας να νοιάζονται για τον «άνθρωπό τους», όταν τον κρατούν με το ζόρι σε μία καρέκλα μόνο και μόνο για να κρατά τα σκήπτρα της μητρόπολης και να απολαμβάνουν αυτοί μερικών προνομίων.
Κίνηση με τόλμη
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό τη νέα της σύνθεση πια, έδωσε το σύνθημα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να σπάσει το απόστημα. Να εφαρμόσει όσα προβλέπουν οι κανονισμοί και να ενεργοποιηθεί η επιτροπή που κρίνει αν ένας μητροπολίτης έχει την ικανότητα να ασκεί ακόμη τα καθήκοντά του.
Μία τολμηρή, είναι η αλήθεια, κίνηση που οι προκάτοχοί του, Σεραφείμ και Χριστόδουλος, αντιμετώπισαν με δισταγμό. Η αφορμή ήταν η επιστολή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων με την οποία ενημέρωνε την Ιερά Σύνοδο πως αν και ήταν η σειρά του να μετέχει στις συνεδριάσεις της ΔΙΣ δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει για λόγους υγείας. Θαρραλέα ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων αποφάσισε να αρνηθεί την πρόσκληση, καθώς δεν ήθελε λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει να «σέρνεται» κάθε μήνα στη Σύνοδο για να αποδεικνύει πως παραμένει ακμαίος και δυνατός. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως και άλλοι μητροπολίτες, θα ήθελαν να απαντήσουν το ίδιο αν δεν πιέζονταν από το περιβάλλον τους ή είχαν την πνευματική διαύγεια να το πράξουν. Ο Ιωαννίνων δεν μπορούσε να παραστεί, οπότε έπρεπε να ακολουθήσει ο αντικαταστάτης του. Ήταν η σειρά του Μητροπολίτη Κίτρους στον κατάλογο. Είναι γνωστό τοις πάσι πως ο κ. Αγαθόνικος, εξαίρετος αρχιερέας που έχει αφήσει ιστορία στον τόπο του, είναι κατάκοιτος και δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον του. Ο κανονισμός προβλέπει πως ο Μητροπολίτης Κίτρους πρέπει να απαντήσει ο ίδιος στην επιστολή – πρόσκληση της Ιεράς Συνόδου. Αν εντός ενός μηνός δεν το πράξει τότε η Ιερά Σύνοδος, με την έγκριση του υπουργού Παιδείας, πρέπει να στείλει μία τριμελή επιτροπή (έναν ανώτατο δικαστικό, δύο πανεπιστημιακούς γιατρούς) να αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του μητροπολίτη. Αν κριθεί πως η υγεία του δεν επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του τότε ο μητροπολίτης, με μία διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, κρίνεται πρώην και η μητρόπολη κενή, όπου η ιεραρχία πρέπει να εκλέξει τον διάδοχό της.
Οι μητροπόλεις
Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, στη μεγάλη σύνοδο της Ιεραρχίας που θα συνεδριάσει στις αρχές Οκτωβρίου δεν προβλέπεται να γίνουν οι εκλογές παρά μόνο για τη Μητρόπολη Άργους. Στη Μητρόπολη Κίτρους η διαδικασία θα πάρει χρόνο και αρχιερείς προβλέπουν πως το συντομότερο που θα γίνει η αντικατάσταση είναι στη μεγάλη ιεραρχία του Φεβρουαρίου. Υπάρχει η εκτίμηση πως η ενεργοποίηση της επιτροπής ίσως ωθήσει τους γηραιούς μητροπολίτες να υποβάλλουν και από μόνοι τους τις παραιτήσεις τους. Οι μητροπόλεις που ψιθυρίζονται έντονα πως θα έχουν αντικαταστάτες μέχρι τα τέλη του 2014 βρίσκονται στη Θεσσαλία, στα Επτάνησα, στο Νομό Θεσσαλονίκης, στην Ήπειρο, στη Στερεά Ελλάδα και την Αττική.