Σε ξεχωριστό ράφι τα διατηρήσιμα
Ο ίδιος ο υφυπουργός επιμελήθηκε προσωπικά την απάντηση που έστειλε προχθές στο Μπλούμπεργκ και στη Χουριέτ, που αντέγραψαν ελληνικά δημοσιεύματα και ανέφεραν ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα πωλούνται «ληγμένα» στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Σκορδάς απάντησε με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται: Η διάταξη αυτή δεν αφορά σε τρόφιμα που έχουν λήξει (use by…, exp. date…) αλλά σε τρόφιμα ελάχιστης διατηρησιμότητας (best before…). Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν επιτρέπεται από την ελληνική νομοθεσία η πώληση κανενός προϊόντος και ιδιαίτερα τροφίμου η ημερομηνία λήξης του οποίου έχει περάσει.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε επίσης ότι δεν πρόκειται για νέα διάταξη, όπως αναφέρεται στα επίμαχα δημοσιεύματα, αλλά για διάταξη που ισχύει από το 1988. Υπήρχε στις παλαιές αγορανομικές διατάξεις επί πάνω από δυο δεκαετίες κι απλώς διατηρήθηκε στις νέες διατάξεις. Δεν θεσμοθετήθηκε τώρα, όπως εσφαλμένα πολλοί υποστηρίζουν στον δημόσιο διάλογο.
Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για διάταξη που ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στη Μεγάλη Βρετανία και είναι εγκεκριμένη από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ. Η ίδια η Ευρώπη συζητά στο εσωτερικό της την επέκταση του μέτρου και σε άλλες χώρες.
Η διάταξη παραμένει σε ισχύ κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κι αφορά μια ευρεία γκάμα κατεψυγμένων, αποξηραμένων και συσκευασμένων τροφίμων (μπαχαρικά, λάδι, ζυμαρικά κλπ).
Αυτό που αλλάζει τώρα με τη πρωτοβουλία Σκορδά είναι ότι η διάταξη γίνεται αυστηρότερη, από την στιγμή που τα προϊόντα αυτά από δω και πέρα θα διατίθενται σε ξεχωριστό ράφι και σε χαμηλότερες τιμές. Και αυτό βοηθά καταναλωτές που δυσκολεύονται να διαβάσουν ημερομηνίες λήξεως, όπως άτομα της τρίτης ηλικίας. Όμως θα πρέπει στην απόφαση να προβλέπεται η υποχρεωτική αναγραφή σε εμφανή πινακίδα την τιμή πώλησης των «κανονικών» προϊόντων και την τιμή πώλησης των διατηρήσιμων, ώστε ο καταναλωτής εν ριπή οφθαλμού να κάνει τη σύγκριση και το τι λεφτά κερδίζει παίρνοντας τα διατηρήσιμα.
Ως προς το αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διάταξη έχει εγκριθεί από τους ανελαστικούς γραφειοκράτες των Βρυξελλών.