Μπλόκο στα «κουρέματα», «πράσινο» σε νέο βαρύ Μνημόνιο!
Την ώρα που ορισμένοι στην Αθήνα έχουν αρχίσει ήδη εξωπραγματικές συζητήσεις, για το πώς θα μοιρασθούν τα πλεονάσματα (;) του μέλλοντος, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας επαναφέρει τη δημιουργική στατιστική του ʼ99, για να δημιουργήσει «μαγικές εικόνες» στους εξουθενωμένους πολίτες, η ευρωπαϊκή ελίτ προειδοποιεί αυστηρά ότι μετά τις γερμανικές εκλογές δεν βρίσκεται ο παράδεισος, αλλά αρχίζουν τα δύσκολα!
Στην Αθήνα προκαλεί έντονο προβληματισμό η ευρωπαϊκή… συνωμοσία της Πέμπτης, όταν, με ελάχιστες ώρες διαφορά, ο επικεφαλής του Eurogroup και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και μη κατονομαζόμενοι, κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters, προδιέγραψαν για τη χώρα μας ένα μέλλον αρκετά διαφορετικό από αυτό που επιχειρεί να σκιαγραφήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης:
Ο Γερούν Ντάιζελμπλουμ, που συνήθως με τις δηλώσεις του προαναγγέλλει τις επόμενες κινήσεις του Βερολίνου, κατέστησε απολύτως σαφές, μιλώντας στην Ευρωβουλή, ότι είναι εντελώς ανεδαφικές οι καλλιεργούμενες από την κυβέρνηση προσδοκίες για γρήγορη έξοδο από τα Μνημόνια και χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής.
Η Ελλάδα, είπε, θα χρειασθεί πρόσθετη στήριξη (βλ. τρίτο «πακέτο» δανείων διάσωσης), γιατί, παρότι θα πετύχει τον στόχο για πλεόνασμα φέτος και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014, θα είναι αδύνατο να βγει σύντομα στις αγορές για δανεισμό.
«Ξεχάστε τη χαλάρωση»
Πώς θα έλθει το νέο «πακέτο στήριξης», που μας ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι; Όχι βεβαίως με χαλαρότερη οικονομική πολιτική και σχεδιασμούς για μοίρασμα των… περισσευούμενων πλεονασμάτων (δηλαδή των πλεονασμάτων που θα κινούνται πέρα από τους ήδη υψηλούς στόχους του Μνημονίου). Αλλά, «υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και τους όρους του Μνημονίου». Και ότι θα συνεχίσει τις υπαγορευόμενες από την «τρόικα» μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο (βλ. απολύσεις), στη φορολογία (βλ. νέα βάρη και σκληρά μέτρα για είσπραξη οφειλών), αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις (βλ. σχέδια ελέγχου του προγράμματος απευθείας από τους πιστωτές), για τις οποίες μάλιστα σημείωσε ότι δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά. Σχετικά με τις ελληνικές προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους, ο Ντάιζελμπλουμ κινήθηκε αυστηρά στη γερμανική γραμμή αποκλεισμού κάθε ενδεχομένου για «κούρεμα», αφήνοντας «παράθυρα» μόνο για κάποια ημίμετρα, όπως η μείωση επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, η επιμήκυνση της διάρκειάς τους, ή η μονιμοποίηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κατά 95% από την Ευρώπη. Αυτά τα μέτρα φαίνεται ότι έχουν διπλό στόχο: να κρατήσουν την Ελλάδα μακριά από ένα νέο πιστωτικό γεγονός, που θα δυναμίτιζε το ευρώ, χωρίς όμως και να επιτρέπουν στη χώρα να απελευθερωθεί κατά ουσιώδη τρόπο από τα βάρη της, ώστε να επιστρέψει σε ταχύτερη ανάπτυξη και να αρχίσει να απελευθερώνεται από την ευρωπαϊκή κηδεμονία της οικονομικής πολιτικής.
Η «παγίδα» του νέου δανείου
Η μεγάλη «παγίδα» για την Αθήνα είναι ότι στις προσεχείς διαπραγματεύσεις, που θα εξελιχθούν πριν επισημοποιηθεί η ύπαρξη πλεονάσματος, το μόνο που θα συζητηθεί, όπως τόνισε και ο Ντάιζελμπλουμ, είναι η παροχή νέας χρηματοδότησης, για την κάλυψη των αναγκών του προσεχούς δωδεκαμήνου, όπως απαιτεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένο να μην εκταμιεύσει τη δική του επόμενη δόση έγκαιρα, αλλά να αφήσει την Αθήνα «μετέωρη», μέχρι να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι για τα πρόσθετα δάνεια. Η δε συζήτηση για το χρέος, από την οποία η Ελλάδα περιμένει πολλά, παραπέμπεται οριστικά την επόμενη άνοιξη, όταν θα είναι γνωστά τα στοιχεία για το πλεόνασμα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οδηγούμαστε ταχέως προς το νέο Μνημόνιο, που θα συνοδεύει την έγκριση της πρόσθετης χρηματοδότησης, το οποίο θα υποχρεωθούμε να προσυπογράψουμε πριν μάθουμε τι έχουμε να κερδίσουμε αργότερα, στο «μέτωπο» του χρέους. Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι αρχικές προσδοκίες της κυβέρνησης για μετάθεση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ενός μεγάλου ποσού από τα κονδύλια που δόθηκαν για τις τράπεζες, ώστε να μειωθεί το χρέος, έχουν από καιρό διαλυθεί από τον Β. Σόιμπλε. Σε αυτό το ασφυκτικό για την Ελλάδα πλαίσιο αθροίζονται και οι δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων στο Reuters, που τόνισαν ότι είναι πολιτικά ανέφικτο το «κούρεμα» χρέους για την Ελλάδα, γιατί αργότερα θα ζητήσουν το ίδιο και άλλες χώρες. Οι ίδιοι έθεσαν εκτός συζήτησης και μια νέα μείωση επιτοκίων στα διμερή δάνεια (53 δισ. ευρώ) του πρώτου Μνημονίου, λέγοντας ότι ακόμη και αν γινόταν κάτι τέτοιο τα οφέλη για την Ελλάδα θα ήταν μηδαμινά, αφού ήδη τα επιτόκια αυτών των δανείων κινούνται κάτω από το 1%.
Ούτε ο Ντράγκι θα βοηθήσει…
Και ο Μάριο Ντράγκι, όμως, απέκλεισε με ένα λιτό και κατηγορηματικό «όχι» τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε οποιοδήποτε σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ απαιτεί να πληρωθούν στην ώρα τους και στο ακέραιο τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γιατί θεωρεί ότι οποιαδήποτε διευκόλυνση θα αποτελούσε την απαγορευμένη από τις συνθήκες και… τρισκατάρατη από τους τραπεζίτες νομισματική χρηματοδότηση μιας εθνικής κυβέρνησης.
Κάντε τη δουλειά ή φύγετε
Το μεγάλο ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς αναλυτές έχει μάλλον πολιτική, παρά οικονομική χροιά: αυτή η σκληρή στάση είναι απλώς ένα «προπέτασμα καπνού» για τους Γερμανούς ψηφοφόρους, ενώ πολλά θα αλλάξουν μετά το Σεπτέμβριο, ή μήπως απηχεί την απογοήτευση που έχει πολλές φορές εκδηλώσει και δημόσια ο Β. Σόιμπλε για την ελληνική πολιτική ελίτ; Μήπως, με άλλα λόγια, οι Γερμανοί προσανατολίζονται σε μια πολύ σκληρή στάση έναντι της σημερινής κυβέρνησης, αδιαφορώντας για τον «μπαμπούλα» των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων, σε μια λογική «κάντε τη δουλειά, ή φύγετε»; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, το φθινόπωρο προδιαγράφεται εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, τίποτε ως τώρα δεν φαίνεται να διαψεύδει αυτό που το «Π» είχε προδιαγράψει από τις 18 Αυγούστου, με τον πρωτοσέλιδο τίτλο μας για το «γερμανικό Καθαρτήριο», από το οποίο πολύ δύσκολα θα ξεφύγουμε…