Μέγα σκάνδαλο, άκρα σιωπή του Κωστή…

Πού είναι ο λαλίστατος, κατά τα άλλα, Κωστής Χατζηδάκης; Πού κρύβεται ο προσφιλής στα κανάλια, γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός; Γιατί κατάπιε τη γλώσσα του, ειδικά γιʼ αυτό το θέμα, ο εύγλωττος πρόεδρος των απανταχού βενζινοπωλών, Γιώργος Ασμάτογλου; Ποια σοβαρά θέματα, άραγε, απασχολούν τους εκλεκτούς εκπροσώπους διυλιστηρίων και εταιρειών εμπορίας και δεν προλαβαίνουν να σχολιάσουν ένα και μόνο θέμα;

Δεν θα σας κουράσουμε άλλο. Αναφερόμαστε στην πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της εφημερίδας μας, την περασμένη Κυριακή, για την πολύ σημαντική δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρη Κυριτσάκη, που επιβεβαίωσε πλήρως όσα γράφει τόσον καιρό μόνο το «Π», για τη ληστεία εκατομμυρίων, που υφίστανται κράτος και καταναλωτές από την πώληση τεράστιων ποσοτήτων «φουσκωμένων», λόγω υψηλών θερμοκρασιών, υγρών καυσίμων.

Με ταπεινές πράξεις απλής αριθμητικής, υπολογίζουμε ότι κράτος και καταναλωτές αφήνουν στο κύκλωμα των καυσίμων κάθε χρόνο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ υπερκερδών από τις πωλήσεις «φουσκωμένων» καυσίμων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχε το σθένος να το πει δημόσια και να ζητήσει την παρέμβαση της Πολιτείας, η εφημερίδα μας είχε το σθένος να αναφερθεί με πρωτοσέλιδο θέμα σε αυτή τη συγκλονιστική δημόσια τοποθέτηση του κ. Κυριτσάκη.

Ενώ, όμως, μιλάμε για ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, επιβεβαιωμένο πλέον από κορυφαία αρμόδια αρχή, όλες τις ημέρες μετά το δημοσίευμά μας όλοι όσοι ασχολούνται με τα καύσιμα στην Ελλάδα επέλεξαν συνειδητά την άκρα σιωπή! Ακόμη και ο Κωστής Χατζηδάκης, που μας τρέλανε τις τελευταίες ημέρες με συνεχείς ανακοινώσεις για πρατήρια που έκλεισαν, επειδή δεν εγκατέστησαν συστήματα εισροών-εκροών, δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος να εκστομίσει έστω μία λέξη για τη συνεχή, συστηματική και με τις ευλογίες του κράτους καταλήστευση καταναλωτών και δημόσιων ταμείων!

Μερικές φορές, όπως γνωρίζουμε καλά εμείς οι δημοσιογράφοι, η σιωπή μπορεί να αποτελεί την πιο… ηχηρή επιβεβαίωση μιας είδησης. Και επειδή στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για απόλυτη και καθολική… μούγκα των εμπλεκομένων, εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει πού βρίσκεται η αλήθεια: Ναι, ο Δ. Κυριτσάκης έχει δίκαιο! Ναι, μας κλέβουν συνεχώς, συνειδητά και συστηματικά! Ναι, το κράτος αντί να σταματήσει τη ληστεία, τη συγκαλύπτει σκοπίμως, με τις σκανδαλώδεις τεχνικές προδιαγραφές των συστημάτων εισροών-εκροών, που ελέγχουν όλα τα άλλα, πλην του λαθρεμπορίου και της εξαπάτησης του καταναλωτή! Από αυτή την ταπεινή στήλη, απευθύνουμε, λοιπόν, μια ανοικτή δημόσια πρόσκληση-πρόκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους: Αν τα παραπάνω δεν ισχύουν, αν έχετε επιχειρήματα για να αντικρούσετε τον κ. Κυριτσάκη, σπάστε επιτέλους την ένοχη σιωπή σας!

…Και απίστευτες παρανομίες

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά τα μάλλον προσβλητικά για τη νοημοσύνη των ταλαίπωρων καταναλωτών, που αγόγγυστα πλήρωσαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου την ακριβότερη (και παραφουσκωμένη!) βενζίνη στην Ευρώπη (μόνο η Ιταλία μας ξεπέρασε ελάχιστα!), το υπουργείο Ανάπτυξης κατάφερε να μετατρέψει ακόμη και την τυπική διαδικασία εγκατάστασης των (άχρηστων) συστημάτων εισροών-εκροών σε ένα όργιο κρατικών παρανομιών.

Ο νόμος έγραφε ότι μέχρι τις 27 Αυγούστου έπρεπε να είναι εγκατεστημένα τα συστήματα σε όλα τα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης και όριζε, επίσης, ότι μετά το πέρας της καταληκτικής προθεσμίας θα ελέγχονταν τα πρατήρια, με βάση ειδική υπουργική απόφαση, που έπρεπε να εκδοθεί, προφανώς, πριν από τις 27 Αυγούστου.

Τι έγινε τελικά; Η υπουργική απόφαση φέρει ημερομηνία 22ας Αυγούστου, αλλά τέθηκε σε ισχύ (με δημοσίευση σε ΦΕΚ) στις 2 Σεπτεμβρίου! Έτσι, όλοι οι έλεγχοι σε πρατήρια έγιναν (και επιβλήθηκαν «λουκέτα», με συνοπτικές διαδικασίες, σε ορισμένα) εκτός νομίμου πλαισίου, αφού δεν είχε τεθεί σε ισχύ η απαραίτητη, σύμφωνα με τον νόμο, υπουργική απόφαση! Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, σε εκατοντάδες πρατήρια, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δεν είχαν εγκατασταθεί εμπρόθεσμα τα συστήματα, το υπουργείο επέλεξε να μη γίνουν έλεγχοι, επειδή οι εγκαταστάτες είχαν στείλει ψευδείς βεβαιώσεις ότι δήθεν τα συστήματα ήταν εγκαταστημένα και λειτουργούσαν! Τελικό αποτέλεσμα; Δεκάδες πρατήρια έκλεισαν παράνομα, εκατοντάδες πρατήρια συνέχισαν να λειτουργούν, επίσης παράνομα! Υπάρχει άραγε ένας εισαγγελέας να σκαλίσει το θέμα;

Κρίσιμη σημείωση: Πριν γράψουμε με τόση κατηγορηματικότητα τα παραπάνω, αναφερόμενοι σε ψευδείς δηλώσεις εγκαταστατών, έχουμε φροντίσει (από την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα) να ζητήσουμε από την αρμόδια Διεύθυνση Μετρολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης ΕΓΓΡΑΦΩΣ τα τυχόν διαθέσιμα στοιχεία, που θα έπειθαν περί του αντιθέτου. Καλά μαντέψατε: Και σε αυτό το επίσημο ερώτημά μας, η απάντηση ήταν… σιωπή!


Σχολιάστε εδώ