Η Συρία και η Ελλάδα…

Και γιατί το είπε αυτό; Διότι η γείτονα διαθέτει τους πυραύλους εδάφους-εδάφους Yildirim-1/-2 τους οποίους εννοείται μπορεί άνετα να στρέψει και προς τα δυτικά της, αφού οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν ακτίνα δράσης μέχρι 500 χλμ. ανάλογα με το βάρος της κεφαλής που φέρουν και της δίνουν αυτό το δικαίωμα χωρίς καν να εμπλέξει την Αεροπορία ή το Ναυτικό της.

Η Ελλάδα κρατά τη γνωστή σιγήν ιχθύος, που εν προκειμένω είναι και το καλύτερο, με δεδομένο ότι αν τελικά από τη Συρία πραγματοποιηθεί, κατά πως λένε, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, τι σημασία θα έχει αν αυτός ξεκινήσει από την Ελλάδα…

****

Βόλτα στη Θάσο…

Ως… κρουαζιέρα φαίνεται πως εξέλαβε το Λιμενικό την πλεύση τουρκικού ερευνητικού σκάφους στη Θημωνιά Θάσου, δίπλα από τους λουόμενους και παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων, σφύριζε αδιάφορα…

Ανεπιθύμητος

Δεν επετράπη στον δήμαρχο του Οσμάνγκαζί-Προύσας Μουσταφά Ντουντάρ να εισέλθει στην Ελλάδα. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της 30ης Αυγούστου όταν οι Έλληνες αστυνομικοί στο τελωνείο των Κήπων δεν του επέτρεψαν να μπει στην Ελλάδα.

Γιατί όμως συνέβη αυτό;

Επειδή το εν λόγω «λουλούδι» λίγες μέρες πριν ξαναμπήκε στη χώρα, για να συμμετάσχει σε εκδήλωση ιφτάρ στη Ροδόπη και πραγματοποίησε μια ομιλία υπερεθνικιστικού περιεχομένου.

Καταχωρήθηκε ως «ανεπιθύμητος» κι έτσι δεν κατάφερε να εισέλθει εκ νέου…

Άμα θέλει το κράτος…

Χαμηλοί τόνοι

Ο ίδιος, πάντως, τελικά μπήκε στη χώρα μας (το κράτος έκανε δοκιμή, φαίνεται) και κράτησε χαμηλούς τόνους ως προς το επεισόδιο. Μόνον ο Χατζηοσμάν το… πήρε πατριωτικά και απαίτησε επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμοδίους…

Ταχύρρυθμα…

Ο εκτουρκισμός των μουσουλμάνων της Θράκης είναι ταχύρρυθμος και πολυεπίπεδος. Εκτός από την εντός των πυλών τουρκοπροπαγάνδα που υφίστανται οι νέοι, υπάρχει πάντα και ο εξωτερικός παράγοντας που βαφτίζεται «μαμά πατρίδα» και γίνεται με ψυχαγωγικές μεθόδους, όπως αυτή, των ταξιδιών.

Ένα τέτοιο έγινε πρόσφατα για νέους της μειονότητας της Θράκης μετά από πρόσκληση του παραρτήματος Προύσας του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (BTTDD). Τα παιδιά, σύμφωνα με την Μπιρλίκ, «επισκέφτηκαν τις ιστορικές ομορφιές της πόλης της Προύσας και ενημερώθηκαν για την ιστορία και τον πολιτισμό της. Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν τα Τοπχανέ, Ουλούτζαμί, Εμιρσουλτάν, Γεσίλ Τουρμπέ, Μουραντίγιε και το τζαμί του Μουράτ του 1ου.

Αργότερα οι νέοι επισκέφτηκαν το κτίριο του δημαρχείου της Προύσας και συνομίλησαν με τον βουλευτή Προύσας του ΑΚΡ Χακάν Τσαβούσογλου και με τον ΓΓ του Δήμου Προύσας τον Νετσμετίν Σενοτζάκ».

Η εκδρομή διήρκησε 15 μέρες παρακαλώ και τα παιδιά διέμειναν στο λύκειο τουριστικών επαγγελμάτων Ασλάνομπα, όπου και παρακολούθησαν μαθήματα, στο πλαίσιο του ταχύρυθμου καλοκαιρινού σχολείου…

Γκρίζα συνάντηση…

Ο δήμαρχος Αρριανών Ιμπραήμ Σερίφ είχε πάλι μια από τις γνωστές συναντήσεις στο γραφείο του, στο δημαρχείο, με τούρκους «αξιωματούχους». Αυτή τη φορά τον επισκέφθηκαν ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Προσφύγων Βαλκάνιων και Ρούμελι (για να μην ξεχνιόμαστε) Ιζέτ Αλτουντάς και ο πρόεδρος του Φολκλορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αδριανούπολης Ρούμελι (το εμπεδώσαμε) Αχμέτ Ντορτλέρ.

Οι τρεις τους αντάλλαξαν απόψεις (για την ανεργία στο δήμο να φανταστώ) ενώ ο δήμαρχος εξέφρασε προς τον Αλτουντάς την ικανοποίησή του για αυτή την επίσκεψη (όχι, που θα το ξεχνούσε).

Και γιατί μόνον προς τον Αλτουντάς και όχι και στο Ντορτλέρ «η ικανοποίηση»; Διότι ο Αλτουντάς είναι το βαρύ πυροβολικό, ο άλλος, απλώς η ορντινάντσα του…

Σχολείο στην Ίμβρο

Άνοιξε ξανά το δημοτικό σχολείο των Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο με μόλις δύο μαθητές. Το σχολείο που απέχει περίπου 4 χλμ. από το διοικητικό κέντρο του νησιού ενισχύει την πεποίθηση ότι τουλάχιστον άλλα οκτώ παιδιά θα εγγραφούν τις επόμενες ήμερες.

Για την ιστορία να πούμε ότι στην Ίμβρο υπάρχουν τέσσερα χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000.

Σήμερα ζουν περίπου 200, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, καθώς την δεκαετία του ’50 και του ’60 μετανάστευσαν σχεδόν όλοι οι κάτω των 50 χρόνων για λόγους οικονομικούς αλλά και πολιτικούς.


Σχολιάστε εδώ