Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η αμερικανική κυβέρνηση και κυρίως ο Πρόεδρος Ομπάμα ανησυχούν σοβαρά από την απειλή μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Δεν είναι μόνον η επιβράδυνση των οικονομιών της Ασίας που προβληματίζει έντονα την αμερικανική κυβέρνηση και τους οικονομικούς συμβούλους της, είναι παράλληλα και το γεγονός ότι στην οικονομία των ΗΠΑ άρχισαν να εμφανίζονται και πάλι απειλητικές «φούσκες». Και πέραν αυτού διαφαίνεται η πιθανότητα να ανοίξει περισσότερο η ψαλίδα της άνισης κατανομής των εισοδημάτων, που θα σβήσει πολύ πρόωρα το όνειρο του Προέδρου Ομπάμα για ανάκαμψη ευρείας βάσεως. Ευγενές όραμα, απαράδεκτο όμως από το σύστημα που σήμερα κυριαρχεί. Και το σύστημα αυτό επιδιώκει την εφαρμογή μέτρων που οδηγούν τα οφέλη της ανάκαμψης στο χαρτοφυλάκιο (θησαυροφυλάκιο) μόνον των «δικών τους παιδιών» και όχι του κοινωνικού συνόλου. Η κυβέρνηση και η FED προβληματίζονται με τη «φούσκα» των ομολογιακών δανείων των εταιρειών. Το χαμηλό κόστος δανεισμού οδήγησε τις αμερικανικές εταιρείες να εκδώσουν και να κυκλοφορήσουν από την αρχή της φετινής χρονιάς ομόλογα «υψηλού ρίσκου» συνολικής αξίας 241 δισ. δολαρίων, δηλαδή υπερδιπλάσια των ομολόγων της περιόδου 2007. Και ταυτόχρονα οι τιμές των ακινήτων, λόγω αυξημένης ζήτησης, τραβάνε την ανηφόρα. Και το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις χρηματιστηριακές αξίες (μετοχές, παράγωγα κ.λπ.). Δηλαδή διαμορφώνεται στις ΗΠΑ μια κατάσταση παρόμοια της περιόδου 2005-2007 που προκάλεσε τη σημερινή οικονομική κρίση. Πάντα ίδιοι και αμετανόητοι οι «καουμπόηδες των ΗΠΑ».

2

Ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Ροστόφ, επιτέθηκε με ασυνήθη σφοδρότητα ενάντια στην Ελλάδα. Και μάλιστα σε έναν τομέα εξαιρετικής ευαισθησίας για τη χώρα μας. Χαρακτήρισε την Ελλάδα προβληματική χώρα και θεώρησε περίεργες τις αποφάσεις εκείνων των ρώσων επιχειρηματιών που αποφασίζουν να επενδύσουν εδώ. Και το ερώτημα είναι: τώρα ο ευφυέστατος Πρόεδρος της Ρωσίας ανακάλυψε τα πράγματι σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τα οποία μαστίζεται τα τελευταία τρία χρόνια η χώρα μας; Ξέχασε ότι προ μηνών ο φίλος του, πρόεδρος της Gazprom, ερχόταν συνέχεια στην Αθήνα, προκειμένου να εξασφαλίσει την εξαγορά της ΔΕΠΑ, για την οποία είχε καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά και μάλιστα είχε συναντηθεί και με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου; Ξέχασε ο κ. Πούτιν ότι ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρωσικών Σιδηροδρόμων δήλωσε δημόσια ότι αναζητεί ευρωπαίους συνεταίρους-επενδυτές για να διεκδικήσουν μαζί την εξαγορά της έντονα προβληματικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ; Δεν είχε τότε η Ελλάδα προβλήματα; Γιατί ο κ. Πούτιν δεν φρενάρισε αυτές τις ρωσικές επενδύσεις στην προβληματική Ελλάδα; Τι μεσολάβησε από τότε και ο ρώσος Πρόεδρος άλλαξε γνώμη; Εάν υπάρχουν παράπονα για τη στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία δεν φταίει ο ελληνικός λαός. Άλλωστε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία του λαού. Πιστεύουμε ότι σύντομα ο Πρόεδρος Πούτιν θα ξαναγίνει φίλος της «πνευματικά συγγενούς Ελλάδας», όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε. Για το καλό και των δύο χωρών.

3

Ήδη ο Πρόεδρος Πούτιν ξεπέρασε τις όποιες πικρίες είχε δοκιμάσει από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και επιθυμεί επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα και στο θέμα των επενδύσεων. Έτσι πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου έρχεται στην Αθήνα, με επίσημη αποστολή, η πρόεδρος της Άνω Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, προσωπική φίλη και στενή συνεργάτις του ρώσου Προέδρου. Η κ. Ματβιένκο πρόκειται να συναντηθεί με τον ομόλογό της κ. Μεϊμαράκη και τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά. Από ελληνικής πλευράς θα τεθεί θέμα μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου, που προμηθεύει η Gazprom στη ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΔΕΠΑ, η ρωσική εταιρεία μάς χρεώνει με τιμές κατά 30% παραπάνω από αυτές που προσφέρει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το κόστος παραγωγής των ηλεκτροβόρων ελληνικών επιχειρήσεων. Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η κ. Ματβιένκο θεωρείται ειδήμων στα θέματα αυτά, από την εποχή που ήταν κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης. Όπως είναι γνωστό, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον της Ρωσίας για την εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τμήματος του λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) όταν αρχίσει η εκποίηση και των λιμανιών μας.


Σχολιάστε εδώ