«Αόρατοι» μέτοχοι στην TV

Για να αποφευχθεί η αποκάλυψη του βάθους που έχει η συγκεκριμένη συνεργασία με επιχειρηματίες και κόμματα, επιχειρείται να εμφανιστούν αξιοσέβαστα πρόσωπα στην εκπροσώπηση του νέου καναλιού, με ανακατατάξεις στα υπόλοιπα κανάλια που ανήκουν στον κύκλο συμφερόντων επιχειρηματία, το όνομα του οποίου έχει ήδη ακουστεί. Φαίνεται πως το σχήμα είναι ευρύτερο και εμπλέκονται τέτοια πρόσωπα, που μπορεί να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό. Εξ ου και μετά την αποκάλυψη των εμπλεκομένων εταιρειών, της ιδιοκτήτριας κυπριακής offshore A-Orizon Media και της ιδιοκτήτριάς της Nalotia Ventures (έδρα Παρθένοι Νήσοι), υπάρχει κινητικότητα και στο υπόλοιπο συγκρότημα των καναλιών.

Το ΕΣΡ, από την πλευρά του, κατά την πάγια πρακτική του, έχει αποδεχθεί τη μεταβίβαση. Έτσι, στην ιστοσελίδα του www.esr.gr ως ιδιοκτήτρια της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ εμφανίζεται η A-Orizon Media Ltd, ανεξαρτήτως της έρευνας που έχουν ήδη ξεκινήσει –κατά ανάθεση του προέδρου Ι. Λασκαρίδη– ο οικονομολόγος Ανδρέας Παπανδρέου και η νομικός Πέρσα Λαμπροπούλου. Ακόμη κι αν διαπιστωθεί πως τα εμφανιζόμενα πρόσωπα στην A-Orizon Media Ltd δεν έχουν οικονομική αυτοτέλεια, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, το ΕΣΡ θα ζητήσει πρώτα να εμφανιστεί άλλος μέτοχος στην εταιρεία. Δηλαδή, με άλλα λόγια, δεν ανακαλείται η πράξη μεταβίβασης, εκτός κι αν βρεθούν σημαντικά κενά στην όλη διαδικασία.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ζήτημα του προγράμματος του νέου καναλιού, του E-Channel. Το ΕΣΡ τηρούσε στάση ανοχής έναντι της εικόνας που μετέδιδε ο 902 TV, με τα χαλιά και τις κατσαρόλες, αλλά τώρα καλείται να ελέγξει τις θέσεις εργασίας και το είδος του προγράμματος που θα καταθέσει η νέα ιδιοκτησία της Ραδιοτηλεοπτικής ΑΕ.

Υπάρχουν, όμως, και δύο σοβαρά ζητήματα νομικής φύσεως. Το πρώτο είναι πως η μεταβίβαση, ακόμη κι αν εγκριθεί από την Ολομέλεια, μπορεί να ακυρωθεί με προσφυγή στο ΣτΕ, καθώς η Αρχή δεν έχει νόμιμη συγκρότηση. Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη στάση του ίδιου του ΕΣΡ έναντι της εταιρείας. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανακοίνωσε πως «η τηλεόραση του 902 παύει να μεταδίδει το πρόγραμμά της με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής», ενεργοποιώντας το πόρταλ www.902.gr. Το ΚΚΕ ενημέρωσε το ΕΣΡ για την επιστροφή της άδειας του 902 TV και διέκοψε τη μετάδοση του προγράμματός του για τέσσερις μήνες, οπότε και επανήλθε τον Δεκέμβριο του 2012. Επί του ζητήματος το ΕΣΡ δεν τοποθετήθηκε.

Ο Κ. Μπέης διευθύνων στη Ραδιοτηλεοπτική

Ο καθηγητής, ο οποίος έχει ενδυθεί τα ράσα, Κώστας Μπέης, παλιός συνεργάτης της «Ελευθεροτυπίας», προορίζεται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στη Ραδιοτηλεοπτική (E-Channel – 902 TV), ο οποίος βέβαια δεν έχει θητεύσει ποτέ σε επιχειρηματική θέση. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του ΔΣ της εταιρείας, με την προϋπόθεση πως την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου η Ολομέλεια του ΕΣΡ θα εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού. Οι δύο, πάντως, αυτές επιλογές σημαίνουν ότι οι ιδιοκτήτες του σταθμού θα πρέπει να είναι πρόσωπα γνωστά και κάποιου κύρους.

****

Δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους στο ΕΣΡ για την επίσκεψη του γενικού γραμματέα Διαφάνειας Γ. Σούρλα σχετικά με την υπόθεση μεταβίβασης του 902. «Χάλασε τη σούπα», φαίνεται…


Σχολιάστε εδώ