από το Περιστύλιο…

Όλο κάτι βρίσκει να λέει για να ξεχωρίζει η βουλευτής του κόμματος του κ. Κουβέλη, το οποίο μέχρι πρότινος ψήφιζε όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια που υπέγραφαν οι θρησκευόμενοι υπουργοί της συντηρητικής κυβέρνησης Σαμαρά και ακόμα και τώρα εξακολουθεί μετά τον αποχωρισμό από την εξουσία σε αρκετές περιπτώσεις να στηρίζει. Η κ. Ρεπούση ζήτησε την κατάργηση της διδασκαλίας των θρησκευτικών στα λύκεια, να γίνει προαιρετικό το μάθημα και να σταματήσει η «ορθόδοξη κατήχηση», αλλιώς να μετατραπεί το περιεχόμενό του σε «θρησκειολογία», όπως πρέσβευε στο παρελθόν από τη θέση της υπουργού Παιδείας η Άννα Διαμαντοπούλου. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε κατά την εξέταση του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όταν προκλήθηκε δε από τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, που χαρακτήρισε τις απόψεις της «τραγέλαφο» και «ασυναρτησίες», είπε ότι τα λεγόμενά της απηχούν τις απόψεις της ΔΗΜΑΡ.

Το σύγχρονο λύκειο, λέει, δεν συνάδει με τη διδασκαλία των θρησκευτικών. Τη στιγμή μάλιστα που στη Β΄ και Γ΄ τάξη των επαγγελματικών λυκείων δεν υπάρχει ιστορία. «Αυτοί θα γίνουν πολίτες του κράτους, οι οποίοι διδάσκονται ιστορία μόνο στην Α΄ Λυκείου ενώ αντίθετα, διδάσκονται τα θρησκευτικά», παρατηρεί και αναρωτιέται «γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα θρησκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία».

Περισσότερες ώρες ιστορίας θέλει, λοιπόν, να διδάσκονται στα σχολεία η κ. Ρεπούση. Προφανώς όπως την εννοεί και περιγράφει τα γεγονότα στο βιβλίο της η ίδια!..

#Οι απόψεις της κ. Ρεπούση που ταύτισε το μάθημα των θρησκευτικών με την ορθόδοξη κατήχηση στα παιδιά για να γίνουν καλύτεροι χριστιανοί, πυροδότησε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις. Παρεμβαίνοντας ο υφυπουργός Παιδείας Κ. Γκιουλέκας επικαλέστηκε το Σύνταγμα που ορίζει πως ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά η επικρατούσα θρησκεία είναι η ορθόδοξη. «Μόνο η διδαχή των θρησκευτικών και της μελέτης των θρησκειών δεν επιτελεί τον σκοπό του άρθρου 16 του Συντάγματος, που μιλά για ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των πολιτών», είπε. Επιπλέον σε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που διαβιβάστηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο αναφέρεται ότι το νέο πρόγραμμα σπουδών αφορά τη θρησκευτική αγωγή και όχι την εκκλησιαστική κατήχηση. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου «η πρόταση του νέου Προγράμματος Σπουδών στα θρησκευτικά (προϊόν κοινής διαβούλευσης της επιτροπής εκπόνησης του νέου Προγράμματος Σπουδών με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και τους θεολόγους σχολικούς συμβούλους) παρουσιάζει ένα μάθημα ανοιχτό και πλουραλιστικό, που διατηρεί τον γνωσιακό και παιδαγωγικό χαρακτήρα που είχε ως τώρα, αλλά επιπλέον λαμβάνει υπόψη τις μορφωτικές ανάγκες των σύγχρονων μαθητών και εμπλουτίζεται με περισσότερα στοιχεία για τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης και τις άλλες μεγάλες θρησκείες. Οι συντεταγμένες αυτές διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα θρησκευτικού μαθήματος το οποίο ξεκινά και έχει επίκεντρο την ελληνορθόδοξη παράδοση του τόπου, την παράδοση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Όπως διευκρινίζει «κέντρο, αφετηρία και πρωταρχικό μέλημα του μαθήματος είναι η Ορθόδοξη πίστη και ζωή αλλά οφείλει και πρέπει να έχει ορίζοντα αναφοράς και διαλόγου και με τις άλλες χριστιανικές κατανοήσεις, τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις και τις σύγχρονες φιλοσοφικές ή άλλες μορφές πνευματικότητας». Σχετικά με τις αναφορές στις άλλες θρησκείες σημειώνεται ότι θα γίνονται όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο σε ποσοστό όχι άνω του 10% επί της συνολικής διαπραγματευόμενης ύλης κάθε θεματικής ενότητας.

#Η λίστα των απολυμένων του Δημοσίου διαρκώς διευρύνεται, με τους διορισμένους όμως στο περιβάλλον του προέδρου της κυβέρνησης, άστο και βλέπουμε. Εκατόν πενήντα και βάλε στο σύνολο τους, υπηρετούν στο Μαξίμου, στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη στη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χ. Χρυσοβελώνη, από αυτούς 101 στη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού (72 ειδικοί σύμβουλοι – συνεργάτες, μετακλητοί και αποσπασμένοι, 8 απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και 21 υπάλληλοι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) και 46 στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης στη Βουλή με επικεφαλής τον Π. Μπαλτάκο, εκ των οποίων 14 μετακλητοί. Στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού υπό τον Δ. Βαρτζόπουλο υπηρετούν μόνο πέντε υπάλληλοι. Στη συγκεκριμένη διεύθυνση έχει ωστόσο… πολύ ψωμί ακόμα καθώς ο νόμος προβλέπει για αυτήν 63 θέσεις προσωπικού και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στελέχωσής της με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος…

Πώς το λένε αυτό; Με το καλό; Ή με το… δεξί;


Σχολιάστε εδώ