Απροστάτευτοι παρακολουθούν… τον εκτουρκισμό τους οι Πομάκοι της Θράκης

Πριν από μερικές μέρες το πομακικό φεστιβάλ νεολαίας στη Σμίνθη Ξάνθης μετατράπηκε σε μια τουρκομπαρόκ φιέστα με πρωταγωνιστή τον πομάκο δήμαρχο Μύκης Μουσταφά Τσουκάλ, που κατακρεούργησε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, με στόχο τον… εξοβελισμό της απαγορευμένης πομακικής γλώσσας από το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ενέργεια που κατευθύνθηκε από τους εκφραστές της τουρκικής προπαγάνδας στη Θράκη.

Στις θέσεις των επισήμων, ο τούρκος πρόξενος Ιλχάν Σενέρ και ο δήμαρχος Μύκης Τσουκάλ, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο υποπρόξενος Αλπέρ Ατάκ, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος της παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» Αχμέτ Κουρτ, ο πρώην βουλευτής (και νυν αντιπρόεδρος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης») Τσετίν Μάντατζη και λοιποί εκπρόσωποι τουρκοσυλλόγων.

Εννοείται πως η τουρκοφυλλάδα «Μπιρλίκ» «κάλυπτε» το γεγονός, κάνοντας λόγο για «Υπέροχο φεστιβάλ» στο οποίο «μετείχαν χιλιάδες άτομα, κυριάρχησε σε πρώτο πλάνο η συγκέντρωση του κόσμου μέσα σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, ήταν αξιοπρόσεκτη η αύξηση των σπόρων της αλληλεγγύης και οι ομιλητές εξέφρασαν προς τον κόσμο τη μεγάλη τους ικανοποίηση γι’ αυτό».

Μια ακόμα, λοιπόν, σικέ τουρκο-εκδήλωση έγινε μεν σε πομάκικο χωριό, αλλά δεν επετράπη να ακουστεί δημοσίως ούτε μισή πομάκικη λέξη! Εδώ βεβαίως θα πρέπει να επισημανθεί πως η νεολαία, στην οποία και απευθυνόταν το «φεστιβάλ», μιλά μόνο πομακικά και ελληνικά, οπότε από τις τουρκο-ομιλίες που πραγματοποιούνται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, η πλειοψηφία του κοινού… δεν κατάφερε να καταλάβει τα περισσότερα από όσα ειπώθηκαν…

Αυτό ωστόσο το «θέατρο του παραλόγου» καθόλου δεν απασχολεί το τουρκικό προξενείο και τους συν αυτώ, αντιθέτως, θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι άλλη μια «αποστολή» εξετελέσθη.

Η επόμενη αφορούσε στη σύσταση του «Αθλητικού Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Συλλόγου» στο Ωραίο Ξάνθης.

Η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση σε όλα τα πομακοχώρια με στόχο την… αλλαγή πλεύσης των κατοίκων της, την εμπέδωση δηλαδή των τουρκικών ιδεωδών και τον προσανατολισμό των Πομάκων προς τη… «μαμά Πατρίδα». Και η σύσταση «τουρκοσυλλόγων» είναι ο πλέον εύκολος και με καλά αποτελέσματα, τρόπος. Όσο για την «επίσημη ελληνική Πολιτεία»; Θα πρέπει να αναρωτιέται κανείς εάν κατάλαβε κάτι. Διότι το πιο πιθανό είναι να μην άκουσε το παραμικρό, τόσο για το τουρκοφεστιβάλ στη Σμίνθη, όσο και για τη σύσταση του συλλόγου στο Ωραίο.

Αλλά ακόμα κι αν άκουσε (λέμε τώρα), σίγουρα προτίμησε να επιστρέψει στη γνωστή -και βολική- της θέση: κάτω απ’ το νερό -ανυποψίαστο ψάρι στην επίπλαστη ηρεμία του βυθού της…


Σχολιάστε εδώ