Τύμπανα πολέμου

Την ίδια στιγμή, το ελληνικό πρόβλημα έχει γίνει κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης των κομμάτων στη Γερμανία. Με τους Σοσιαλιστές να κατηγορούν την Άνγκ. Μέρκελ ότι κρύβει την αλήθεια από τους γερμανούς ψηφοφόρους και πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια ύψους 70 δισ. και πάνω. Η καγκελάριος, από την πλευρά της, επιμένει ότι το νέο πακέτο θα είναι σαφώς μικρότερο, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του χρέους. Στη βάση του ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «ντόμινο αβεβαιότητας» στην Ευρωζώνη που θα μηδένιζε το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο Β. Σόιμπλε πάλι ανέφερε ότι η όποια συζήτηση για το νέο πακέτο βοήθειας θα ξεκινήσει μέσα στο 2014 κι αφού ολοκληρωθεί το τωρινό πρόγραμμα. Βασικές προϋποθέσεις, η πιστή τήρηση των δεσμεύσεων και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για το πιο θερμό φθινόπωρο των τελευταίων χρόνων, στο πολιτικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο, όπου ηχούν ήδη τα… τύμπανα του πολέμου!

Στερείται νομιμότητας

Η κυβέρνηση καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες να αμβλύνει τις εντυπώσεις (και τις ανησυχίες…) που προκαλούν τα σενάρια ότι το νέο πακέτο βοήθειας σημαίνει νέο Μνημόνιο και νέα μέτρα. Όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, πρόσθετοι φόροι, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κ.ά. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι μέχρι το 2016 δεν μπορούν να απαιτηθούν νέα μέτρα καθώς οι στόχοι έχουν ήδη τεθεί. Παράλληλα, επιχείρησε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας, λέγοντας ότι «ο λογαριασμός βγαίνει» και πως μέσα στο 2014 η Ελλάδα θα βγει στις αγορές. Σε ανάλογο κλίμα είναι και τα «μηνύματα» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που τονίζει ότι ούτε η οικονομία ούτε -πολύ περισσότερο- η κοινωνία αντέχουν νέα μέτρα. Σε υψηλούς τόνους κινείται η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνει ότι η σημερινή κυβέρνηση στερείται δημοκρατικής νομιμότητας και δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το καταστροφικό έργο και να υπογράψει νέο Μνημόνιο με νέα μέτρα. Θέτοντας ευθέως θέμα πρόωρων εκλογών, ώστε τις αποφάσεις να τις λάβει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες.

«Διάλυση»

Παραμονές της άφιξης της «τρόικας», στην κυβέρνηση εντείνουν τις προσπάθειες προκειμένου να υλοποιήσουν εγκαίρως όλα τα προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να αποφύγουν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο ενέκρινε και επικύρωσε τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που μπήκαν ή θα μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας το αργότερο μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Σε μια προσπάθεια προφανώς να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την «τρόικα» παράταση χρόνου για το δεύτερο κύμα κινητικότητας που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οι αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο εξακολουθούν να είναι έντονες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει ότι το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας δεν συνιστούν εξορθολογισμό ή μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά διάλυση του κοινωνικού κράτους. Το ΚΚΕ σημειώνει ότι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι οδηγούνται στην ανεργία για να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις μας σε ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά και τα συμφέροντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Μέτωπα» παντού…

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την «τρόικα» δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της κυβέρνησης. Δεν είναι και το μεγαλύτερο. Πολύ πιο σοβαρό είναι οι ισχυρές αναταράξεις που προκαλεί σε κοινωνικό επίπεδο το μέτρο της κινητικότητας. Παιδεία, Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται λίγα βήματα πριν από τη μεγάλη έκρηξη. Παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική γαλήνη, οι εργαζόμενοι και στους τρεις τομείς προγραμματίζουν μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων μέσα στον Σεπτέμβριο. Η ΑΔΕΔΥ διαμηνύει προς την κυβέρνηση ότι θα αντιδράσει δυναμικά και μαζικά σε περίπτωση πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών ή άλλου κλάδου δημοσίων υπαλλήλων. Πρόβα τζενεράλε θα αποτελέσει το συλλαλητήριο που προγραμματίζουν τα συνδικάτα για τις 7 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ημέρα εγκαινίων της ΔΕΘ, όπου θα παραστεί κι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για το κλίμα που θα διαμορφωθεί λόγω των κινητοποιήσεων και λένε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων, αλλά και των νοσοκομείων, όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη λόγω των χειρισμών του υπουργού Υγείας Άδ. Γεωργιάδη.

Δεν είδε, δεν άκουσε…

«Επεισοδιακή» εξελίσσεται η δίκη του Ά. Τσοχατζόπουλου και των υπολοίπων κατηγορουμένων για τις μίζες με τα εξοπλιστικά προγράμματα, το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Κατά την απολογία του, ο πρώην υπουργός επέμεινε στη γραμμή «δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα». Υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τίποτα και δεν έχει καμιά σχέση με τις εξωχώριες εταιρείες (offshore), ότι δεν πήρε χρήματα από κανέναν και πως μοναδικό του μέλημα όσο ήταν υπουργός ήταν η… προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Ισχυρίστηκε ακόμη πως οι κατηγορίες σε βάρος του είναι αποτέλεσμα «σκευωρίας» που οργάνωσαν «άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου» που ήθελαν την εξόντωσή του, σε συνεργασία με πολιτικοδικαστικά κέντρα και Μέσα Ενημέρωσης που τον στοχοποίησαν. Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνήγοροί του επιτέθηκαν στο προεδρείο του δικαστηρίου κάνοντας λόγο για προειλημμένες αποφάσεις και ότι ασχολείται με τα «μικρά» και τα «δευτερεύοντα» και όχι με την ουσία της υπόθεσης. Αθώος δήλωσε κι ο έτερος βασικός κατηγορούμενος Γ. Σμπώκος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μετείχε σε καμιά επιτροπή που έλαβε αποφάσεις για τα εξοπλιστικά. Ζήτησε συγγνώμη από την… οικογένειά του και δήλωσε βέβαιος ότι θα δικαιωθεί.


Σχολιάστε εδώ