Το χρώμα της κρίσης

Ο κουρέας μού άνοιξε τα μάτια, καθώς η γλώσσα του δεν είχε να ζηλέψει τίποτα σε ταχύτητα από την τσατσάρα και το ψαλίδι του.

– Παρατήρησες αυτό που συμβαίνει τελευταία με τις ξανθές; με ρώτησε με ύφος ανθρώπου που ξέρει.

Παραξενεύτηκα. Τόσο στη διάρκεια των διακοπών όσο και κατά την επιστροφή μου από αυτές ουδέν το αξιοπερίεργον και άρα αξιομνημόνευτον είχα παρατηρήσει. Τι ήθελε, λοιπόν, να πει ο ποιητής και στην προκειμένη περίπτωση ο κουρέας; Έσπευσα να τον ρωτήσω τώρα εγώ.

– Συμβαίνει κάτι και δεν το ξέρω;

– Όχι μόνο συμβαίνει, αλλά το φαινόμενο με τις ξανθές καθημερινά διογκώνεται.

– Επιτέλους, τι γίνεται; ανησύχησα.

– Της κακομοίρας!

– Αυτό το βλέπω παντού, πού κολλάει, όμως, με τις ξανθές;

– Οι κακόμοιρες οι ξανθές συνεχώς εξαφανίζονται! Λιγοστεύουν δραματικά! Σε λίγο θα βλέπουμε στον δρόμο μόνο μελαχρινές!

Όλα περίμενα να τʼ ακούσω, όχι όμως τέτοιου είδους παραδοξολογία. Άκου «εξαφανίζονται οι ξανθές»! Πώς, κύριε, και γιατί; Γιατί οι ξανθές και όχι οι μελαχρινές; Γιατί όχι και οι καστανές; Λογικά ερωτήματα που δεν χρειάζεται καν να τεθούν για να πάρεις απάντηση. Η φήμη, όμως, του κουρέα ως αξιόπιστης πηγής ειδήσεων και ενημέρωσης, με έκανε να πάω την κουβέντα πιο πέρα.

– Θανάση, όταν λες ότι εξαφανίζονται οι ξανθές τι ακριβώς εννοείς;

– Μα, είναι τόσο απλό. Πρόσεξε και θα καταλάβεις.

Ο κουρέας σταμάτησε το κούρεμα προς στιγμήν και περίλυπος πήρε από το ράφι ένα σωληνάριο βαφής μαλλιών.

– Το βλέπεις αυτό; μου είπε.

– Το βλέπω.

– Ιδού, λοιπόν, η εξήγηση του φαινομένου. Αυτό το σωληνάριο σταμάτησε να πουλάει, που σημαίνει ότι οι Ελληνίδες σταμάτησαν να έρχονται στα κομμωτήρια για να βάψουν τα μαλλιά τους ξανθά. Βλέπεις, η μετατροπή από μαύρο ή καστανό σε ξανθό θέλει τέχνη και έχει και κόστος.

– Θέλεις να πεις…

– Αυτό ακριβώς που κατάλαβες. Η κρίση που κυκλοφορεί παντού, κατάφερε να κυκλοφορούν γύρω μας όλο και λιγότερες γυναίκες βαμμένες ξανθές!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαπιστώσεις τις επιπτώσεις από την κρίση. Στο φαγητό, στο ντύσιμο, στη διασκέδαση, στον τρόπο ζωής γενικά.

Τώρα, ήρθε η ώρα να το δούμε και… στο βάψιμο των μαλλιών. Έγκυρη πηγή ο Θανάσης, που ολοκλήρωσε το κούρεμα όχι με τη συνηθισμένη φράση «με γεια σας», αλλά με κάτι πιο σύγχρονο, ρεαλιστικό και αυθόρμητο.

– Τη βάψαμε, κύριέ μου! Τη βάψαμε!


Σχολιάστε εδώ