Τι ζητάει η Ντόρα
Πρώτα επιτέθηκε στην «τρόικα» για την εμμονή της στη λογική των φόρων, ενισχύοντας έτσι το κλίμα αμφισβήτησης που υπάρχει στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Λίγα 24ωρα αργότερα, ζήτησε να αντικατασταθεί προσωρινά από το Βʼ Θερινό Τμήμα της Βουλής προκειμένου να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την παραχώρηση των Κρατικών Λαχείων, ρίχνοντας με τη στάση της σκιές στη σύμβαση. Είναι οι κινήσεις αυτές αποσπασματικές ή αποτελούν μέρος ενός σχεδιασμού που θα ξεδιπλωθεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα; Κι αν ισχύει η δεύτερη εκδοχή, ποιος είναι ο απώτερος στόχος της κ. Μπακογιάννη, δεδομένου ότι στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες της σημειώνει ότι δεν την ενδιαφέρει η εγχώρια πολιτική σκηνή, θα προτιμούσε να κάνει… ευρωπαϊκή καριέρα. Λέγεται μάλιστα ότι επιθυμεί διακαώς τη θέση της Επιτρόπου που σήμερα κατέχει η Μ. Δαμανάκη (η θητεία της λήγει εντός του 2014), αλλά με άλλο αντικείμενο. Ορισμένοι, ωστόσο, συνδέουν την κινητικότητά της με εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή, που έχουν να κάνουν με νέα κυβέρνηση, αλλαγή πρωθυπουργού. Το ενδεχόμενο αυτό έχει συζητηθεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, το καλλιεργεί άλλωστε ανοιχτά και ο Φ. Κουβέλης.
Μετά την «επίθεσή» στην «τρόικα» για την εμμονή της στη φορομπηχτική πολιτική, αρκετοί έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι επιχειρεί να καλλιεργήσει αντι-μνημονιακό προφίλ. Βιαστικό αν μη τι άλλο συμπέρασμα, δεδομένου ότι η κ. Μπακογιάννη είχε ψηφίσει υπέρ της υπαγωγής της χώρας στον μηχανισμό στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης, στήριξε πολλές επιλογές της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου που ήταν στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου, ενώ δεν είναι αντίθετη με αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα αμέσως προηγούμενα χρόνια κατ’ απαίτηση των δανειστών. Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά δύσκολο να «χτίσει» ένα αντιμνημονιακό προφίλ. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τις θερινές διακοπές η κ. Μπακογιάννη είχε ασκήσει κριτική και στην κυβέρνηση κατηγορώντας το υπουργείο Οικονομικών για «φοροεπιδρομή», στην οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι πολίτες. Τότε μία από τις ερμηνείες που διατυπώθηκε ήταν ότι «χτυπάει» τον Γ. Στουρνάρα, διότι σύμφωνα με τις φήμες, θέλει κι εκείνος τη θέση του Επιτρόπου και η κ. Μπακογιάννη προσπαθεί να του κλείσει τον δρόμο. Και στις δύο περιπτώσεις ο παρονομαστής είναι ο ίδιος: Η επιβάρυνση των πολιτών από τους συνεχείς φόρους. Στρεφόμενη προς την «τρόικα», είπε καθαρά ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στους αναρίθμητους φόρους που καλούνται να πληρώσουν. Σε ακόμη πιο φιλολαϊκό τόνο ήταν η αναφορά της στον φόρο για το πετρέλαιο θέρμανσης, ζήτησε τη μείωσή του και τόνισε ότι ενώ «το μέτρο έχει αποτύχει, η “τρόικα” επιμένει να το διατηρεί». Η παρέμβασή της αυτή πλήττει την κυβέρνηση σε δύο επίπεδα: Πρώτον έρχεται κόντρα στις αγωνιώδεις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών να αυξήσει τα έσοδα, έτσι ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Και δεύτερον, τροφοδοτεί την εσωστρέφεια που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι έχουν τις ίδιες διαφωνίες, τις ίδιες επιφυλάξεις με εκείνη. Ορισμένοι εξ αυτών, ακολουθώντας το παράδειγμά της, ίσως θελήσουν να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, κάτι που θα επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα. Κι αυτό είναι το τελευταίο που επιθυμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και η δυσφορία τους είναι κάτι περισσότερο από έκδηλη.
Πριν κοπάσει η αναστάτωση στο πρωθυπουργικό γραφείο από την «επίθεση» εναντίον της «τρόικας», ήρθε η στάση της στο νομοσχέδιο για τα Κρατικά Λαχεία να προκαλέσει νέο εκνευρισμό. Όχι μόνο ζήτησε να αντικατασταθεί από το Βʼ Θερινό Τμήμα της Βουλής, αλλά επιπλέον άφησε να διαρρεύσει ότι θεωρεί πως η σύμβαση δεν ήταν άρτια, ενώ ακόμη διαφωνούσε και με το κατεπείγον της διαδικασίας. Το αίτημά της έγινε φυσικά δεκτό, αλλά η κίνησή της προκάλεσε απορίες και εικασίες. Το βέβαιο είναι ότι με την επιλογή της αυτή ρίχνει σκιές σε μια κορυφαία απόφαση της κυβέρνησης, ενώ η υπόθεση παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού από το περιβάλλον της λέγεται πως την ίδια στάση θα τηρήσει και όταν έρθει στη Βουλή η σύμβαση για την παραχώρηση του ΟΠΑΠ. Ορισμένες πλευρές συνδέουν την άρνησή της να ψηφίσει τις συγκεκριμένες συμβάσεις με τον επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη, με τον οποίο λέγεται ότι στο παρελθόν είχε καλές σχέσεις η κ. Μπακογιάννη. Συνέβη κάτι στο μεταξύ και άλλαξε το κλίμα στις σχέσεις τους;
Γ. Ζ.