Τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας

Μαζί μʼ αυτούς προσωπικότητες του θεάτρου και του κινηματογράφου, του τραγουδιού, των επιχειρήσεων ανηφόριζαν για παραστάσεις, για δουλειές, για ψυχαγωγία ακόμα και για κοσμικούς λόγους.

Μεγάλες γιορτές όπως τα φεστιβάλ τραγουδιού και κινηματογράφου και μια ετήσια «λαοσύναξη» για τη Διεθνή Έκθεση συνέθεταν το σκηνικό της εισόδου του φθινοπώρου.

Στην Έκθεση ο κόσμος έβλεπε πράματα και θάματα. Καινοτομίες και συσκευές. Εκεί πρωτοείδαν οι Έλληνες το ψυγείο, το πλυντήριο, την τηλεόραση, το πρώτο πλήρες ηλεκτρικό τρένο, το πρώτο ηλεκτρικό πιάνο, την πρώτη εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας. Ή τους γεωργικούς ελκυστήρες, τα μικροσκόπια, τον ηλεκτρικό πολύγραφο, τη χρήση ηλιακής ενέργειας και βεβαίως τον καφέ φραπέ!

Σήμερα θα θυμηθούμε ένα εξαιρετικό γεγονός που σφράγισε τον Σεπτέμβριο του 1959 στη Θεσσαλονίκη. Τα εγκαίνια του γηπέδου της Τούμπας που συγκέντρωσε πλήθη και εκατοντάδες επωνύμους που έδωσαν τον τόνο στα πρωτοσέλιδα και στους δρόμους της πόλης.

Το γήπεδο της Τούμπας εγκαινιάστηκε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου με φιλοξενούμενη για συμβολικούς λόγους την ΑΕΚ, τον δικέφαλο του Νότου. Το ματς έληξε 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ και αξίζει να σημειωθεί πως ο αγωνιστικός χώρος ήταν υπέροχος με έναν ολοκαίνουργο χλοοτάπητα, όπως γράφτηκε την άλλη μέρα:

«Το πράσινο ταπέτο απλώνεται μεγαλόπρεπο μπροστά περιμένοντας τα νειάτα για τον ευγενικό τους αγώνα».

Ο κόσμος χειροκρότησε τους κιτρινόμαυρους Νεστορίδη, Σοφιανίδη και Σταματιάδη, αλλά και τους Κουϊρουκίδη, Κιουρτζή, Πρόγιο και τους άλλους μεγάλους ΠΑΟΚτζήδες άσους της εποχής.

Στα εγκαίνια παρόντες οι υπουργοί Δημ. Έργων Ν. Μάρτης και Εθ. Άμυνας Γ. Θεμελής.

Διηγείται ο ποιητής της Θεσσαλονίκης Ντίνος Χριστιανόπουλος:

«Ο πατέρας μου πήγαινε στον ΠΑΟΚ. Είχε φτιάξει ένα μεγαλούτσικο πανό με χαρτόνι όπου εγώ του έγραψα με μεγάλα γράμματα “Μπιζίμ ΠΑΟΚ”- Να ζήσει ο δικός μας ΠΑΟΚ! Τιμούσε έτσι και όλους τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης απʼ όπου καταγόταν. Όταν έχανε ο ΠΑΟΚ έφτανε στο σπίτι σιωπηλός και με διπλωμένο το πανό χωρίς όρεξη για κουβέντα».

Από τον Τύπο της εποχής:

Δύο φανατικοί φίλοι του ΠΑΟΚ, Κουβουκλιανός και Χατζηθεοδώρου ταξίδεψαν από το Μόναχο οδηγώντας τριάντα ώρες, διότι άκουσαν από το ραδιόφωνο για τα εγκαίνια και δεν θα μπορούσαν να λείψουν!


Σχολιάστε εδώ