Ποια σημεία ανησυχούν το Μαξίμου

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δέχεται τα «πυρά» της αντιπολίτευσης είτε διότι αρνείται να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα για τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας, κι εμπλέκει τη χώρα μας σε μια πολεμική σύρραξη.

Είτε γιατί δεν διαδραματίζει ρόλο στις εξελίξεις κι έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή, παρ’ ότι η κρίση εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση δια στόματος των αρμόδιων υπουργών Εξωτερικών Β. Βενιζέλου και Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου, κατέστησε σαφές ότι η χώρα μας θα εκπληρώσει τις συμμαχικές υποχρεώσεις και θα παράσχει διευκολύνσεις, ενώ θα συναινέσει και για τη χρήση των στρατιωτικών βάσεων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είναι ωστόσο, αν η απόφαση για την επίθεση παρθεί όχι από έναν συμμαχικό Οργανισμό π.χ. το ΝΑΤΟ, αλλά μεμονωμένα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Αν και δεν το ομολογεί, όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση προσδοκά να έχει οφέλη σε διπλωματικό επίπεδο από τη συνδρομή της στις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις σε όλα τα επίπεδα, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη στρατιωτική επιχείρηση. Οι ανησυχίες της κυβέρνησης εστιάζονται σε δυο ζητήματα:

Πρώτον, στην αύξηση του αριθμού των μεταναστών από τη Συρία που θα εγκαταλείψουν τη χώρα, φοβούμενοι τα επακόλουθα μιας επίθεσης με πυραύλους από τις αμερικανικές δυνάμεις. Και δεύτερον, στο κατά πόσο τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή, θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου κάτι που αναπόφευκτα θα επιβαρύνει και την ελληνική οικονομία.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή παραγόντων από πολλά υπουργεία, αλλά και της ΕΥΠ, εκπονήθηκε έκτακτο σχέδιο για την υποδοχή του κύματος προσφύγων. Σε πρώτη φάση, προληπτικά, προκειμένου να αποθαρρυνθούν και να παραμείνουν στο τουρκικό έδαφος. Για το σκοπό αυτό αποφασίσθηκε να μπουν σε περιπολία περί τα 200 σκάφη του Λιμενικού, αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, με χιλιάδες άνδρες. Στην πορεία και στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη θα ζητηθεί η βοήθεια της δύναμης frontex. Παράλληλα, πρόκειται να δημιουργηθούν καταυλισμοί για την υποδοχή και τη φιλοξενία των προσφύγων κατά κανόνα στα νησιά (Ρόδο, Κρήτη, Κάρπαθο κ.α.), ώστε να μην φτάσουν στην ηπειρωτική χώρα. Βάσει των κοινοτικών κανονισμών η Ελλάδα, μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση των μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σημαίνει ενίσχυση, μεταξύ άλλων και οικονομική. Η εκτίμηση αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι αν, οι πολεμικές επιχειρήσεις είναι μικρής διάρκειας ο αριθμός των προσφύγων θα είναι περιορισμένος, αλλά αν διαρκέσουν, τότε τα πράγματα θα τεθούν εκτός ελέγχου. Σαφώς πιο περιορισμένες είναι οι ανησυχίες στην κυβέρνηση για τις οικονομικές επιπτώσεις. Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία από μια πιθανή αύξηση της τιμής του πετρελαίου, θα είναι ελεγχόμενη. «Θα απορροφήσουμε τους κραδασμούς χωρίς σοβαρά προβλήματα» φέρεται να είπε.


Σχολιάστε εδώ