Οι ρωσικοί πύραυλοι Buk και TOR – M1 ασπίδα της Κύπρου και των Βάσεων

Εάν υπαναχωρήσουν, είναι πιθανό να θεωρηθεί νίκη του Άσαντ και ήττα του Ομπάμα.

Σκουντ και χτύπημα

Η Κύπρος βρίσκεται εντός του βεληνεκούς της κρίσης στη Συρία όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και ένεκα των βρετανικών Βάσεων, που αποτελούν σε περίπτωση οποιασδήποτε χρήση τους, εν δυνάμει στόχο της Συρίας ή και τρομοκρατικών δράσεων. Με τα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Σύριοι δύνανται να χτυπήσουν τις βρετανικές Βάσεις με πυραύλους Σκουντ, ενώ μπορούν να θέσουν επ’ αυτών χημικές κεφαλές. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των Βρετανών, οι οποίες έχουν γίνει δημόσια γνωστές και έχουν μεταφερθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι δυνατότητες των Σκουτ είναι γνωστές και από τους πολέμους σε βάρος του Ιράκ.

«Ρωσική» αποτροπή

Η αποτροπή μπορεί να γίνει, είτε μέσω της δράσης των αμερικανικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή, είτε μέσω της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει τη δυνατότητα να προβεί σε αποτροπή, με την ενεργοποίηση των δικών της οπλικών συστημάτων, όπως είναι τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα των TOR-Μ1 με βεληνεκές 12 χιλιόμετρα και των «Buk air defense system» με βεληνεκές 35 χιλιόμετρα. Συνεπώς, έχουμε δυο ισχυρές ζώνες αεράμυνας, στην ουσία μιας «ρωσικής αντιπυραυλικής ομπρέλας» που θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την Κύπρο και κυρίως τις βρετανικές Βάσεις. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι τα αντιπυραυλικά συστήματα, που, εκτός των άλλων, λόγω της ρωσικής τους προέλευσης και της στρατηγικής σημασίας των Buk, οι Βρετανοί δεν ήθελαν την αγορά και την εγκατάστασή τους, στην παρούσα φάση συνιστούν την αντιπυραυλική τους ομπρέλα. Ήδη, η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Βρετανία και τις Αρχές των Βάσεων. Συνεπώς, μπορεί να έχουμε δυο αντιπυραυλικές ομπρέλες. Μια Αμερικανική, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τα αντιπυραυλικά συστήματα των πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και μια δεύτερη ρωσική, η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται σε ενεργοποίηση από την Εθνική Φρουρά με τους TOR-M1 και τους Buk. Στην ουσία πρόκειται για τρεις ζώνες αεράμυνας, γεγονός που καθιστά δύσκολη υπόθεση την σε βάρος της Κύπρου επίθεση με «Σκουτ» ακόμη και αν φέρουν χημικές κεφαλές. Άλλωστε, μια τέτοια επίθεση θα συνιστά πλέον μεγαλύτερης έκτασης επιχειρήσεις με στοχοθέτηση του ίδιου του Άσαντ.

Βρετανικά μαχητικά

Πάντως με την κρίση οι Βρετανοί έχουν ενισχύσει τις Βρετανικές Βάσεις με 6 Eurofighters, πέμπτης γενεάς, παρότι η Βουλή τους είπε όχι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εάν δεν υπάρχει προηγουμένως το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ποιος έχει την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων. Επισήμως, η κυπριακή κυβέρνηση τονίζει ότι δεν έχει ενημερωθεί περί δράσης των βρετανικών μαχητικών από τις Βάσεις. Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της, είναι σε θέση να διαδραματίσει ανθρωπιστικό ρόλο στην κρίση, υπό την έννοια της φιλοξενίας Ευρωπαίων και άλλων εθνικοτήτων πολιτών προερχομένων από τη Συρία. Ανάλογη ήταν η δράση της Κύπρου το 2006, στον πόλεμο στο Λίβανο. Η μικρής διάρκειας επίθεση των ΗΠΑ – για τρεις μέρες – από πολεμικά πλοία στην περιοχή και επί στρατηγικών στόχων σε βάρος του καθεστώτος και αντικαθεστωτικών Τζιχατιστών, δημιουργεί την προσδοκία ότι δεν θα πρόκειται για ένα πόλεμο παρόμοιο με εκείνο στο Ιράκ, αλλά στο μοντέλο της Λιβύης υπό την έννοια ότι, οι Αμερικανοί δεν θα στείλουν χερσαίες δυνάμεις. Τη «βρώμικη δουλειά» στο έδαφος, θα την αναλάβουν οι αντικαθεστωτικοί. Τα χτυπήματα των ΗΠΑ προσδοκάται ότι θα διευκολύνουν το έργο τους. Βεβαίως, το ζητούμενο είναι εάν η επόμενη μέρα στην περίπτωση πτώσης του Άσαντ θα φέρει ένα καλύτερο ή ένα χειρότερο καθεστώς, αλλά και κάτι άλλο: Εάν η τιμωρητική δράση των ΗΠΑ θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας κρίσης ή την έναρξη άλλων, οξύτερων, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής από την υφιστάμενη. Το ερώτημα είναι, πότε ο Πρόεδρος Ομπάμα θα δώσει την εντολή για την επίθεση. Πριν ή μετά την συνεδρίαση των G-20 που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη.


Σχολιάστε εδώ