Νύχτες στην Κομοτηνή…

Ο Λεβέντ(ης) εκτός από τραγούδια ήθελε να μας πει και κάτι (πάντα στα τουρκικά, μην ξεχνιόμαστε). Τι είπε; Πως η Ελλάδα δεν έδωσε βίζα σε δύο μέλη του συγκροτήματος, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του σε μια εποχή που καταργούνται τα σύνορα, να γίνει και η Τουρκία μέλος της ΕΕ.

Καραγιουσούφ του ΣΥΡΙΖΑ, Τσαβούς του DEB και ο μειονοτικός αντιδήμαρχος Κομοτηνής, στις πρώτες καρέκλες, πήραν το λόγο διαδοχικά και εξήραν την προσπάθεια.

Για μερικές νυχτερινές ώρες η Κομοτηνή θύμιζε μια τριτοκοσμική μουσουλμανική χώρα. Η μουσική στη διαπασών, σκέπαζε κάθε άλλη ηχητική δραστηριότητα (η πλατεία της πόλης είναι περιμετρικά γεμάτη από μπαράκια και καφέ), αλλά και έσκιζε την ηρεμία της καλοκαιρινής νύχτας χιλιόμετρα μακριά, ακόμα και σε μακρινές συνοικίες της πόλης.

Αναστάτωση, προβληματισμός και αμηχανία από τους Κομοτηναίους και ένα στόμα σε σχήμα… αυγού για τους λίγους εσωτερικούς τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη αυτή την περίοδο.

Πού βρισκόμαστε; Ήταν η ερώτησή τους -προφανέστατα ρητορική…

***

Εμπάργκο…

Η πλατεία είναι «κλειστή» για συναυλίες από τις αρχές του 21ου αιώνα, όταν δηλαδή πεζοδρομήθηκε και απέκτησε τα… μπαράκια της. Οι καλλιτέχνες δεν την προτιμούν διότι ευελπιστούν σε πολύ μεγαλύτερο χώρο, όπως είναι ένα στάδιο, αλλά ακόμα κι αν την προτιμούσαν, οι ιθύνοντες δεν την παραχωρούν λόγω της γκρίνιας που αντιμετωπίζουν από τους επαγγελματίες της νύχτας, που κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά και από τους ξενοδόχους (τρία είναι τα ξενοδοχεία που την περιβάλουν) που παραπονιούνται, επειδή τους διαμαρτύρονται οι πελάτες τους για ηχορύπανση. Οι μόνες εκδηλώσεις που «επιτρέπονται» είναι αυτές που γίνονται στο πλαίσιο των ετήσιων εορτασμών των Ελευθερίων της πόλης, δηλαδή, κάτι μικροσυναυλίες, χορευτικές εκδηλώσεις και αντίστοιχα θεάματα, στα οποία συμμετέχουν κυρίως τοπικοί σύλλογοι και καλλιτέχνες, αλλά και εκδηλώσεις σχολείων και φορέων, υπό το φως της ημέρας.

«Εντός πλατείας» ήταν μέχρι και τις εκλογές του ’09 οι υποψήφιοι βουλευτές, αλλά και οι υποψήφιοι των τοπικών εκλογών, ώσπου κι αυτοί κατάλαβαν έστω και λόγω κρίσης, πως οι συγκεντρώσεις εκεί είναι μια παρωχημένη κατάσταση.

Κι όμως ο τούρκος βλαχορόκ καλλιτέχνης πήρε άνετα άδεια για να μας τραγουδήσει τους αμανέδες του σε διασκευή (και μάλιστα στη διαπασών) και να καταγγείλει το ελληνικό κράτος για το θέμα της βίζας. Εννοείται πως για την κατάσταση στην Τουρκία ούτε λόγος…

Γιατί δόθηκε η άδεια για ένα τόσο τουρκομπαρόκ κιτς θέαμα στο κέντρο της πόλης; Το ερώτημα, προφανέστατα ρητορικό…


Σχολιάστε εδώ