Μια επέτειος με «επαιτειακά» χαρακτηριστικά

Δεν ξέρω, αν απαιτήσει από τον Ομπάμα να μην κάνει πολεμικές κινήσεις, λόγω επετείου της 3ης Σεπτέμβρη και δεν ξέρω αν ο Ομπάμα κάνει δεκτό το αίτημα του Βαγγέλη, μεταξύ μας, θεωρώ με όρους σημειολογίας την 11 Νοέμβρη σαν μέρα των πολεμικών χειρουργικών επεμβάσεων στη Συρία, αλλά από ό,τι φαίνεται οι πολεμικές ιαχές θα ακουστούν στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού το διήμερο 3 και 4 Σεπτέμβρη από μεριά των επαιτειακών ομιλητών διότι, από ότι έχει λεχθεί, ο Ευάγγελος έγινε επαίτης σε πολλούς για να πάνε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ του 6%, που λέει και ο Λοβέρδος. Το ερώτημα βέβαια είναι τι θα πουν και τι δεν θα πουν κάποιοι, και φυσικά το ακροατήριο τι διαθέσεις θα έχει απέναντι στον Σημίτη, τον Παπανδρέου και τους λοιπούς που θα μιλήσουν στην εκδήλωση.

Το δίλλημα είναι μεγάλο και οι διοργανωτές φοβούνται το φιάσκο ή την κακή εξέλιξη… Τι θα πει ο Σημίτης, αναρωτιούνται πολλοί. Φυσικά θα υπερασπιστεί το έργο του και θα τα ρίξει στους επόμενους Καραμανλή, Γιωργάκη, λέγοντας ότι αν είχε ακουστεί το 2008 τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, ενώ θα εκφραστεί με αρνητικό τρόπο για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, κάτι που δεν θα αρέσει σε πολλούς. Άλλωστε και ο Σημίτης και ο Γιώργος, δεν θα ζητήσουν την άδεια κανενός, για το τι θα πουν και πως θα το πουν. Επίσης ο Σημίτης, θα υπερασπιστεί την ΟΝΕ και το ευρώ και θα δώσει εύσημα σε κάποια μέτρα Στουρνάρα. Ο Γιώργης θα τα χώσει χοντρά στην ΝΔ του Καραμανλή, θα πει τις γνωστές του θέσεις για τις κυβερνήσεις Σημίτη, θα υπερασπιστεί τις επιλογές του και τα Μνημόνια, ενώ θα τα ρίξει στον Σαμαρά ότι ενώ τότε πολεμούσε με λύσσα τις επιλογές του, τώρα τις εφαρμόζει με τον χειρότερο τρόπο. Θα πει ο Γιωργάκης το εκπληκτικό ότι αν δεν με έριχναν τότε τα συμφέροντα, σήμερα η χώρα θα είχε βγει στις αγορές. Και θα αναφέρει επίσης τις διαφωνίες του για πολλά μέτρα που παίρνονται χωρίς σχεδιασμό και στο πόδι. Θα υπερασπιστεί το ιστορικό όνομα Παπανδρέου, τη διαδρομή του πατέρα του Ανδρέα στην πορεία της χώρας, στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου. Ίσως να αφήσει κάποια διαφωνία για την αντιμετώπιση του Συριακού θέματος, λέγοντας ότι πρέπει πρώτα να δούμε τι συνέβη και μετά να πάρουμε αποφάσεις, αφήνοντας αιχμές κατά του πάντα βιαστικού Βαγγέλη που είδε όχι μόνο τα χημικά, αλλά και ποιος τα πουλούσε. Τόσο καλά ξέρει την εξωτερική πολιτική ο Ευάγγελος, ο οποίος αφού απαριθμήσει τα επιτεύγματά του σε εκνευριστικό βαθμό, θα μιλήσει για το πώς έσωσε τη χώρα ενώ εκείνος θυσιάστηκε για το καλό μας και στο τέλος θα ζητήσει συστράτευση και στρατιωτική πειθαρχία. Ο Βαγγέλης θα τονίσει την κρισιμότητα των στιγμών, αλλά παράλληλα θα αφήσει και το γνωστό του δηλητήριο για το παρελθόν…

Φυσικά θα εμφανιστούν και άλλοι θεατρίνοι, κομπάρσοι ένοχοι και συνένοχοι με μια εξαίρεση, φωτεινή, τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία θα πάει και θα τα χώσει, όπως είπε σε συνεργάτη της όταν ρωτήθηκε τι θα πει. Η θρυλική Βασάρα είπε, θα τα χώσω χοντρά και ας μην θέλουν να με ακούσουν. Εγώ θα τα πω, και ας το μάθουν. Με ειλικρίνεια και με διάθεση κριτικής, αλλά και με τόνο διαφορετικό του πανηγυρικού της υπόθεσης, θα μιλήσουν και οι Ευθυμίου, Ρέππας, Σκανδαλίδης και άλλοι. Ο Λαλιώτης ως συνήθως, δεν θα μιλήσει, το έχει ξεκαθαρίσει αλλά θα πάει. Θα λείπουν πολλοί μα πάρα πολλοί, με κυριότερους απόντες τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο που θα τα πει χοντρά μέσω του δικού του μηνύματος, τον Στέφανο Τζουμάκα που έχει δική του άποψη, ξεκάθαρη και σοσιαλιστική και με άλλους κορυφαίους απόντες, ζώντες και αποθανόντες. Φυσικά η απουσία της Άννας Διαμαντοπούλου είναι ένα χαστούκι στην σημερινή κατάντια του ΠΑΣΟΚ και άλλοι που είναι ιδρυτικά μέλη του και έχουν ξενιτευτεί σε άλλα κόμματα.

Δεν ξέρω αν προσκλήθηκε ο Άκης, ελπίζω πως όχι. Αλλά ίσως κάνει την δική του παρέμβαση εκείνη τη μέρα από την αίθουσα του δικαστηρίου και να είναι ηχηρή μα πολύ ηχηρή, για να εκδικηθεί όπως λένε κάποιοι, γιατί θεωρεί, ο ίδιος ο Άκης ότι το ΠΑΣΟΚ τον έστειλε φυλακή, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Κλέφτης γεννιέσαι, δεν γίνεσαι λένε οι ψυχολόγοι.

Πάνω κάτω έτσι φέρεται να εξελιχθεί το διήμερο επετειακό συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ, ένα συμπόσιο που η κοινωνία το έχει αγνοήσει παντελώς, την έχει εκνευρίσει όχι γιατί μόνο χαλιούνται λεφτά, αλλά γιατί μονότονα λέγονται τα ίδια και τα ίδια. Ένα είναι σίγουρο, ότι θα είναι εκεί μερικοί, θα απουσιάζουν περισσότεροι, μα θα λείπει ένας, ο ΑΝΤΡΕΑΣ. Θα λείπει ΕΚΕΙΝΟΣ και καλά θα κάνουν να τον αφήσουν στην Ιστορία και να μην τον πιάσουν στο στόμα τους. Θα είναι η πρώτη σωστή κίνηση από μεριάς τους για την ιστορική του δικαίωση, γιατί η κοινωνική έχει ήδη επιτευχθεί.

Ο Τζαναμπέτης


Σχολιάστε εδώ