Με χαρτί την έξοδο από το Μνημόνιο στις εκλογές

Οι προσδοκίες, δε, είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε το θέμα έχει συζητηθεί περισσότερες από τρεις φορές στις κλειστές συσκέψεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους στενούς συνεργάτες του. Κοινός τόπος στις συσκέψεις αυτές ήταν η άποψη ότι μια τέτοια εξέλιξη, η έξοδος από το Μνημόνιο, θα μπορούσε να αποτελέσει το «ισχυρό χαρτί» της Νέας Δημοκρατίας για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Ενδεικτικό του πόσο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι και το ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ορισμένοι εξ αυτών είναι της άποψης ότι μπορεί να γίνει «σημαία» και στις διπλές εκλογές (ευρωεκλογές – περιφερειακές) του ερχόμενου Μαΐου. Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ως «όπλο» η έξοδος από το Μνημόνιο δεν πρέπει να «χαραμιστεί» για την ανάδειξη ευρωβουλευτών και δημάρχων… Αλλά να αξιοποιηθεί για τις εθνικές εκλογές, όπου είναι πιο σημαντικό το διακύβευμα, η διακυβέρνηση της χώρας. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι εκλογές του Μαΐου θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «καθαρτήριο» για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τη Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να εκτονώσουν την οργή τους για την ακολουθούμενη πολιτική και, αποφορτισμένοι πλέον, να φτάσουν λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2014, στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης.

Όνειρα θερινής νυκτός; Όχι, απαντούν από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο στόχος είναι εφικτός, αρκεί να εξελιχθούν ομαλά οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και να μην υπάρξουν απρόοπτα, εντός και εκτός Ελλάδας, που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει καταστρώσει το πρωθυπουργικό επιτελείο, το πρώτο και αποφασιστικό βήμα θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα» τις προσεχείς εβδομάδες. Κι όταν λένε «επιτυχής ολοκλήρωση», εννοούν να τελειώσουν εγκαίρως οι διαπραγματεύσεις και να μην προκύψει ζήτημα νέων μέτρων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο κ. Σαμαράς ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στους εμπλεκόμενους υπουργούς να ρυθμίσουν όλες τις εκκρεμότητες πριν από την άφιξη της «τρόικας» στην Αθήνα. Έτσι, θα έχει κι ο ίδιος τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μαζί τους από καλύτερη θέση και να διεκδικήσει ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τους οικονομικά ασθενέστερους. Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι αυτήν τη φορά όλα θα εξελιχθούν ομαλά και χωρίς απρόοπτα.

Δεύτερο και αποφασιστικό βήμα για την… έξοδο από το Μνημόνιο είναι -κατά το πρωθυπουργικό επιτελείο- η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο στόχος αυτός είναι εφικτός, ενώ το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ακόμη και εντός του 2013. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτελέσει τη βάση ώστε στη συνέχεια η κυβέρνηση να διεκδικήσει ένα νέο πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα είναι περιορισμένο (10-12 δισ.) και δεν θα συνοδεύεται από νέα μέτρα και προαπαιτούμενα. Παράλληλα, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, θα ανάψει το «πράσινο φως» για να βγει η χώρα μας στις αγορές και να δανειστεί με αποδεκτά επιτόκια. Ο συνδυασμός των παραπάνω θα σημάνει ουσιαστικά και την έξοδο από το Μνημόνιο, κάτι που θα πιστωθεί πρωτίστως και περισσότερο στον κ. Σαμαρά.

Αγκάθια

Αν και στο επιτελείο του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος θα είναι σπαρμένος με αγκάθια και… λιοντάρια, ενώ είναι αναρίθμητοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και απειλούν να τους θέσουν εκτός πορείας, εντούτοις πιστεύουν ότι, αν δεν υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις, οι εξελίξεις θα είναι οι προσδοκώμενες. Επιπλέον, στην προσπάθειά τους θα έχουν να αξιοποιήσουν δύο ακόμη ισχυρά όπλα: τη διαγραφή του χρέους και την… προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο κι αν η Άνγκ. Μέρκελ αρνείται πεισματικά να συμφωνήσει σε μια νέα απομείωση του δημόσιου χρέους, είναι διάχυτη η βεβαιότητα εντός και εκτός Ελλάδος ότι μετά τις εκλογές θα «αναγκαστεί» να αναθεωρήσει τις απόψεις της. Είτε διότι μια τέτοια απόφαση θα καταστεί αναπόφευκτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της Ελλάδας είτε διότι θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από κυβερνητικούς παράγοντες εδώ λέγεται ότι ο Μπ. Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Αντ. Σαμαρά κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ότι προτίθεται να παρέμβει προσωπικά για αλλαγή της ακολουθούμενης πολιτικής αμέσως μετά τις εκλογές της Γερμανίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 η χώρα μας θα έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην κυβέρνηση θέλουν να αξιοποιήσουν το γεγονός, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο. Θεωρούν ότι με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο πρωθυπουργός θα ενισχυθεί το προφίλ του και θα βελτιώσει έτσι την εικόνα του στην κοινή γνώμη, κάτι που θα αποτυπωθεί -ελπίζουν- στις εθνικές εκλογές. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αποτελεί αναγκαστικά το… μεγάλο βήμα για την επιτυχία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Κύπρος χρεοκόπησε ενώ… προήδρευε!

Γ. Ζ.


Σχολιάστε εδώ