ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

// Υπήρξε ενδιαφέρον για το κτίριο-φάντασμα της Ραλλείου για να γίνει εμπορικό κέντρο. Κάτι τέτοιο όμως η Δημοτική Αρχή είχε δεσμευτεί ότι δεν θα το επέτρεπε, για να μη μπει… ταφόπλακα στα μαγαζιά του κέντρου που ούτως ή άλλως με την κρίση φυτοζωούν. Για τον λόγο αυτό το «κουφάρι» που χαλάει εδώ και 45 χρόνια την εικόνα του κέντρου της πόλης μας θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα γίνει πάρκο με 5 υπόγεια γκαράζ, τα οποία θα εξυπηρετούν τους θεατές του Δημοτικού Θεάτρου, τους επιβάτες του Μετρό -μια και απέναντι θα είναι ο σταθμός- και τους επισκέπτες. Να θυμίσουμε ότι το οικόπεδο με το κτίριο που προϋπήρχε ανήκε στον δήμο, και επί δημαρχίας Σκυλίτση είχε παραχωρηθεί στη Ράλλειο για να λειτουργεί ως σχολείο. Μετά την κατεδάφιση του παλαιού κτιρίου και τη μεταφορά του σχολείου ένα τετράγωνο πιο πέρα, ο τότε δήμαρχος άρχισε να χτίζει το νέο δημαρχείο που σύμφωνα με το σχέδιο θα έμοιαζε με το Δημοτικό Θέατρο. Τελικά η χούντα έπεσε και το κτίριο απέμεινε από τότε… φάντασμα. Αναφερόμενος στο κτίριο αυτό, αλλά και στα άλλα δύο κτίρια-φαντάσματα, τον Πύργο του Πειραιά και τη βίλα Ζαχαρίου, ο επίτιμος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τάκης Κουβάτσος, που ήταν δημοτικός σύμβουλος επί Σκυλίτση, μιλώντας στο Κανάλι 1 τόνισε ότι οι Δημοτικές Αρχές της Μεταπολίτευσης άφησαν τα κτίρια να… ρημάξουν για να μη μείνουν κάποια σημαντικά έργα που να θυμίζουν τη χούντα…

// Τα οικονομικά του δήμου, όπως και της χώρας, δεν είναι ανθηρά ούτε και θα γίνουν. Τα καταφέρνουν όμως. Κανονικά ο δήμος θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και δύο χρόνια, όμως καταφέρνει και να λειτουργεί και να είναι συνεπής στις πληρωμές του και να κάνει και έργα! Την απάντηση αυτή έδωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος σε σχετική ερώτηση δημοτικού συμβούλου, τονίζοντας ότι ο δήμος έχει μπει σ’ έναν δρόμο και προσπαθεί να βελτιώσει τα οικονομικά του διεκδικώντας ανταποδοτικά τέλη από τον ΟΛΠ αλλά και τις οφειλές από τον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται τη μαρίνα Ζέας.

// Γκάφα ολκής διέπραξαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καρδαράς και Μαίρη Σταθάκη, οι οποίοι προσέφυγαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, ζητώντας την ακύρωση των αποφάσεων 246/2013 του δημοτικού συμβουλίου και της 28/2013 της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που αφορούσαν την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου Ν. Φαλήρου Πειραιώς, προκειμένου να μπορεί να ανεγερθεί ιδιωτικό νοσοκομείο στον χώρο του βιομηχανικού συγκροτήματος ΗΒΗ. Η προσφυγή τους απορρίφθηκε με την υπ’ αριθμόν 35485/30-7-2013 απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρη Καλογερόπουλου με το σκεπτικό ότι οι αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων είναι συμβουλευτικές και υποβάλλονται από τους δήμους ή τις κοινότητες στην αρμόδια Αρχή για έγκριση. Προσφυγές γίνονται μόνο για εκτελεστές πράξεις των διοικητικών αρχών, δηλαδή πράξεις με τις οποίες θεσπίζονται ρυθμίσεις που είναι υποχρεωτικά εφαρμόσιμες από την έκδοσή τους χωρίς να απαιτείται άλλη διαδικασία. Γνωμοδοτικό χαρακτήρα έχουν και οι αποφάσεις των επιτροπών, όπως της Ποιότητας Ζωής, που ουσιαστικά αποτελούν εισηγήσεις προς το δημοτικό συμβούλιο. Κατά συνέπεια αποφάσεις που δεν έχουν εκτελεστό χαρακτήρα δεν προσβάλλονται.

// Στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου βρεφονηπιακού σταθμού του δήμου στο Ν. Φάληρο, που βρίσκεται στο οικόπεδο που παραχώρησαν πριν λίγους μήνες οι ΗΣΑΠ στον Πειραιά μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο των 5,5 στρεμμάτων κι ένα ακόμα κτίριο που θα γίνει ΚΑΠΗ. Για την εσωτερική αποκατάσταση του κτιρίου διέθεσε 15.000 ευρώ το Νοσοκομείο «Μετροπόλιταν».

// Στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς έγινε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ στην οποία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Κ. Ασκούνης. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η κωδικοποίηση των θέσεων της ΚΕΔΕ σχετικά με το τροποποιημένο Σχέδιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, το θεσμικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, το Πράσινο Ταμείο, τη διαχείριση των απορριμμάτων κ.λπ. Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης έφερε και το θέμα των αδέσποτων ζώων, το οποίο οξύνεται και μπορεί να γίνει επικίνδυνο, εξαιτίας της πρακτικής του υπουργείου Ανάπτυξης που με διάφορα προσχήματα δεν αποδίδει την προβλεπόμενη από τον νόμο επιχορήγηση για την κάλυψη των δαπανών περίθαλψης των αδέσποτων. Είναι άδικο, τόνισε ο κ. Γουρδομιχάλης, από τη μια η κυβέρνηση να μην αποδίδει θεσμοθετημένους πόρους και από την άλλη να διώκονται ποινικά και αστικά οι αιρετοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι για θέματα των αδέσποτων. Ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ ζήτησε επίσης να ληφθούν επιτέλους μέτρα από το υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του καλαζάρ και της λύσσας.

// Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου UNESCO Πειραιά και Νήσων η σοπράνο Μάρα Θρασυβουλίδου με τον μαέστρο Γιώργο Νιάρχο προσέφεραν στιγμές αγάπης και ψυχαγωγίας στους απόρους και αστέγους της δομής του Πύργου Πειραιά πριν από λίγες μέρες. «Οι συνάνθρωποί μας που υποφέρουν, ως ωφελούμενοι της δομής, έχουν εξασφαλισμένη την κάλυψη βασικών αναγκών τους, όπως η τροφή και η στέγη, όμως δεν παύει και η αγωγή της ψυχής να είναι εξίσου σημαντική ανάγκη, αφού όπως και όλες οι τέχνες, η μουσική είναι τροφή για την ψυχή. Το χαμόγελο στα πρόσωπα των συμπολιτών μας δίνει αισιόδοξη πνοή και ωθεί το έργο του Ομίλου μας», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Μαρωνίτης.

// Με τη συγκέντρωση σχολικών ειδών για τους μαθητές – μέλη οικογενειών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, συνεχίζονται οι δράσεις του Προγράμματος Στηρί-ΖΩ του Δήμου Κορυδαλλού. Ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου συγκεντρώνουν σχολικές τσάντες, σχολικά βιβλία και βοηθήματα, κασετίνες, τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, φόρμες γυμναστικής και αθλητικά είδη είτε καινούρια είτε σε πολύ καλή κατάσταση. «Ο Δήμος Κορυδαλλού μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών λειτουργεί σε καθημερινή βάση το πρόγραμμα σίτισης για 130 άτομα μεταξύ των οποίων και 30 παιδιά. Ο αριθμός όμως των συμπολιτών μας που καταφεύγουν στο δήμο, αναζητώντας βασικά είδη, αυξάνεται συνεχώς. Η συμμετοχή του δήμου δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε και τη συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας, συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών. Στις συνθήκες οξυμένης κρίσης η αλληλεγγύη είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την κοινωνική μας συνοχή», τόνισε ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης.

// Άλλη μία συναυλία διοργανώνει στην πλαζ Βοτσαλάκια ο Δήμος Πειραιά την προσεχή Πέμπτη στις 9 το βράδυ. Θα τραγουδήσει γνωστές επιτυχίες ο Νίκος Ζωιδάκης, ενώ -όπως όλο το καλοκαίρι στις πλαζ του Πειραιά- η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους καθώς ο καλλιτέχνης και το μουσικό του συγκρότημα προσφέρονται αφιλοκερδώς για να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο του Πειραιά.

// Έναν «άλλο Πειραιά» υποσχέθηκε ότι θα αντικρίζουν από του χρόνου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης, ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, μιλώντας στον δημοτικό ραδιοσταθμό Κανάλι 1-90,4. Όπως είπε, ήδη έχει μπει εργολάβος στο νεοκλασικό στολίδι της οδού Βούλγαρη όπου θα στεγαστεί το Β΄ ΚΑΠΗ και το Β΄ Διαμέρισμα. Το κτίριο αυτό θα αναδειχθεί και θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη. Επίσης μέσα στον Νοέμβριο αρχίζουν τα έργα για αναπαλαίωση της Τρούμπας, της Ακτής Μιαούλη, της Ακτής Κονδύλη και της Ακτής Ποσειδώνος. Το έργο χρηματοδοτείται με 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Επίσης αρχίζει τον άλλο μήνα η ανάπλαση όλης της παραλίας γύρω από το Πασαλιμάνι και μέχρι το Πανεπιστήμιο. Στο Άλσος Δηλαβέρη δημοπρατείται η κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού, γηπέδου μπάσκετ και υπαίθριου θεάτρου, προϋπολογισμού άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ποδηλατόδρομου από τη Λεύκα μέχρι τον πρώην σταθμό του ΟΣΕ. Ο ποδηλατόδρομος θα περνάει μέσα από το λιμάνι, θα «βγαίνει» στην Πειραϊκή, θα φτάνει μέχρι το ΣΕΦ και θα συνεχίζει μέχρι το Π. Φάληρο.

// Μια μεγάλη επιχείρηση κατεδάφισης παράνομων και αυθαίρετων κτισμάτων στην πλαζ της Φρεαττύδας πραγματοποίησε το πρωί της περασμένης Παρασκευής ο Δήμος Πειραιά. Συνεργεία του δήμου, με επικεφαλής αντιδημάρχους και τον γενικό γραμματέα του δήμου Στέλιο Διαμαντίδη, πήγαν παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στον χώρο από νωρίς το πρωί και άρχισαν τις κατεδαφίσεις. Μια ομάδα περιφερόμενων πολιτών, που εμφανίζονται πάντα όταν γίνεται κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής δημοτικούς συμβούλους που πρόσκεινται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, επιχείρησαν να εμποδίσουν τις κατεδαφίσεις ξαπλώνοντας μπροστά από τις μπουλντόζες και δημιουργώντας ανθρώπινα τείχη μπροστά από τα παράνομα κτίσματα. Τελικά, όταν ενημερώθηκαν από τους αστυνομικούς ότι κινδύνευαν να οδηγηθούν στο αυτόφωρο για παρακώλυση των εργασιών αποκατάστασης της νομιμότητας, υποχώρησαν και περιορίσθηκαν σε συνθήματα. Ύστερα από πέντε ώρες περίπου οι κατεδαφίσεις ολοκληρώθηκαν και η παραλία «καθάρισε», ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλα και να αποδοθεί στον κόσμο. Την ευθύνη όλης της διαδικασίας είχε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη δημοτική περιουσία και νομικός σύμβουλος του δημάρχου Γιάννης Αγγελόπουλος, ο οποίος μπήκε μπροστά σε πολλές περιπτώσεις όταν πήγαν να δημιουργηθούν επεισόδια και απέτρεψε την εξάπλωσή τους, ενώ κατάφερε να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία για να μη δημιουργηθούν νέες εστίες έντασης.

// Φτωχότερος είναι από την προπερασμένη εβδομάδα ο Πειραιάς. Ένας πραγματικός ευπατρίδης της ΤΑ, ένας εξαιρετικά ποιοτικός άνθρωπος, ο Μιχάλης Ζερβός, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και αντιδήμαρχος Οικονομικών επί δημαρχίας του αείμνηστου Γιάννη Παπασπύρου, μας εγκατέλειψε πλήρης ημερών, αφήνοντάς μας τις καλύτερες αναμνήσεις αλλά και ένα δυσαναπλήρωτο κενό. Το δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από εισήγηση του Π. Κουβάτσου, που είναι ο μόνος που τον είχε γνωρίσει όταν κατείχε τα αξιώματα που προαναφέραμε, κράτησε ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του. Η στήλη εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και της εύχεται κουράγιο. Τον Μιχάλη τον Ζερβό θα τον θυμόμαστε πάντα. Τέτοιοι άνθρωποι δεν ξεχνιούνται…


Σχολιάστε εδώ