Ισορροπίες σε τεντωμένο σχοινί στο ΠΑΣΟΚ

Ωστόσο, η καθημερινή πραγματικότητα και οι κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, δημιουργούν ένα ζοφερό κλίμα και πρακτικά αποσυσπειρώνουν και τα εναπομείναντα τμήματα του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ηγεσία του αναγκάζεται σε συνεχή και σφοδρή σύγκρουση με όσα ερείσματά της έχουν απομείνει, τόσο στο χώρο των συνδικάτων και του Δημοσίου όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Είναι δε χαρακτηριστικό του προβληματισμού που υπάρχει και της εσωστρέφειας, το γεγονός ότι μόλις η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρούν να βάλουν κάποια όρια στην κυβερνητική πολιτική και να δώσουν ένα πιο διακριτό στίγμα, αυτά δεν αντέχουν πάνω από 24ωρο και ξεπερνιούνται από την ίδια την κυβερνητική πολιτική, με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι εσωτερικές γκρίνιες και οι αντιπαραθέσεις με τους εναπομείναντες «πράσινους συνδικαλιστές» και τα «πράσινα στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση». Όπως έλεγαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ «ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε στο κυβερνητικό συμβούλιο για την διοικητική μεταρρύθμιση, να αποσυνδέσει έστω και θεωρητικά την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και την κινητικότητα από τις απολύσεις, όμως μετά από περίπου 24 ώρες αυτό κατέρρευσε από την ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού, ότι οι μαζικές απολύσεις είναι στο πακέτο της κινητικότητας».

Έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επεσήμαιναν σε όλους τους τόνους, πως «κάθε προσπάθεια να περάσει στον κόσμο ότι έχουμε ένα διαφορετικό στίγμα, δεν πείθει διότι κάθε μέρα ταυτιζόμαστε όλο και περισσότερο με τη ΝΔ και τον Αντ. Σαμαρά», ενώ σημείωναν ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και όσα και να λέμε στα λόγια, μας θεωρούν συμπλήρωμα και ακολούθημα της ΝΔ του Αντ. Σαμαρά».

Όπως παραδέχονταν τα ίδια στελέχη, λόγω της εμμονής της κυβερνητικής πολιτικής, το «ΠΑΣΟΚ είναι σε ρήξη και χάνει το ένα μετά το άλλο τα τελευταία του ερείσματα στη τοπική αυτοδιοίκηση, αφού δήμαρχοι και δημοτικά στελέχη όχι μόνο εξακολουθούν να αντιδρούν στην διάλυση της Δημοτικής Αστυνομίας, στο οδήγημα στην ανεργία των σχολικών φυλάκων, αλλά και στις συνεχιζόμενες διαθεσιμότητες και απολύσεις εργαζομένων στην ΤΑ». Τονίζουν δε πως «καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις δημοτικές εκλογές, αυξάνονται οι δήμαρχοι και τα τοπικά στελέχη που δεν θέλουν να ταυτίζονται με τις ακρότητες των απολύσεων και παίρνουν αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινδυνεύει να καταποντιστεί στις δημοτικές εκλογές».

Ανάλογο κλίμα, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του Κινήματος, υπάρχει και στον δημόσιο τομέα και τα συνδικάτα που κάποτε ελέγχονταν από το ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχει οργή και αγανάκτηση για τις περικοπές και τις απολύσεις. Και άλλοτε προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ ή και συνδικαλιστικά του στελέχη αποδίδουν τεράστιες ευθύνες στην ηγεσία, ότι δεν μπορεί και δεν έχει κανένα σχέδιο «να φρενάρει» τις μαζικές απολύσεις «και την τιμωρητική συμπεριφορά προς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο».

Πάντως, κομβικό σημείο για την κυβερνητική πολιτική και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ο κ. Βενιζέλος, την περιβόητη προγραμματική συμφωνία, η οποία όμως αν και έχει εξαγγελθεί και η συζήτησή της επανήλθε στο προσκήνιο μόλις πρόσφατα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ωστόσο ακόμα δεν έχει καταστεί σαφές πότε θα οριστικοποιηθεί, θα κλείσει και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Μέσα από αυτό το κείμενο η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί πως θα αποσαφηνιστούν βασικά ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και συνολικά οι προοπτικές που υπάρχουν για την οικονομία και για την κυβέρνηση. Ωστόσο πολλά στελέχη διατηρούν επιφυλάξεις για την προγραμματική συμφωνία πρωτίστως γιατί υπάρχει «σιγή ασυρμάτου» από τον Α. Σαμαρά και την ΝΔ για το όλο θέμα.

Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε ξανά τη συμμετοχή στην κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι η προγραμματική συμφωνία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, χωρίς όμως να προσδιορίσει επακριβώς τη δημοσιοποίησή της και καταλόγισε στην αντιπολίτευση «γενικευμένη αμηχανία».

Για τη συζήτηση στη Γερμανία αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παρατήρησε ότι «οι Γερμανοί πολίτες δεν έχουν επιβαρυνθεί με τίποτα ως τώρα» και κλείνοντας όρισε τον Κώστα Σκανδαλίδη συντονιστή του κόμματος για την εξειδίκευση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το πολιτικό σύστημα.

Πάντως, βαρύνουσας σημασίας θα είναι για το ΠΑΣΟΚ η φετινή 39η επέτειος από την ίδρυσή του, που θα γιορταστεί την Τρίτη και Τετάρτη, με τη διοργάνωση ενός πολιτικού-επιστημονικού συμποσίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», αντί της συνήθους επετειακής εκδήλωσης που θεωρήθηκε ότι έχει χάσει το νόημά της.

Παράλληλα, βασική στόχευση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι το διήμερο συνέδριο που πραγματοποιείται με την ευθύνη του ΙΣΤΑΜΕ να εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας και επανασυσπείρωσης της παράταξης που δοκιμάζεται από εσωστρέφεια και εσωκομματικές αντιπαλότητες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελών του κ. Βενιζέλου, τον στόχο αυτό αναμένεται να υπηρετήσει η παρουσία των Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι θα λάβουν τον λόγο στο κλείσιμο της εκδήλωσης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να κλείνει το συνέδριο με μια ομιλία που θα αναφέρεται στις προοπτικές της χώρας και του ΠΑΣΟΚ.

Τόσο ο Κ. Σημίτης όσο και ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσουν να υπερασπιστούν το έργο και τις πολιτικές τους επιλογές και δεν αποκλείεται να επαναφέρουν στην επιφάνεια πληγές του παρελθόντος που η Χαριλάου Τρικούπη σίγουρα θα ήθελε να ξεχάσει.

Την ιστορική διαδρομή της παράταξης θα επιχειρήσουν να σηματοδοτήσουν οι ομιλίες και παρουσίες των Κώστα Σκανδαλίδη, Δημήτρη Ρέππα, Βάσως Παπανδρέου, Απόστολου Κακλαμάνη, Φοίβου Ιωαννίδη, Σταύρου Μπένου, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Παρασκευά Αυγερινού και Πέτρου Ευθυμίου, ενώ επανακάμπτουν πολλά στελέχη του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ – οι Βασίλης Ράπανος, Τάσος Γιαννίτσης, Νίκος Χριστοδουλάκης και Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Ξεχωρίζουν επίσης η εγγραφή στον κατάλογο των ομιλητών του Νίκου Μπίστη, νυν στελέχους της ΔΗΜΑΡ και του Ηλία Μόσιαλου.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, στο συνέδριο αυτός ο στόχος δεν είναι να εξιδανικευθεί, αλλά να αποτιμηθεί η πορεία του Κινήματος σε όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο και κυρίως να αναδειχθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες της Δημοκρατικής Παράταξης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους η εκδήλωση αυτή θα ανακόψει το κύμα εσωστρέφειας που υπάρχει, ενώ σχετικά με την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, υπόθεση όπου το ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει το «πάνω χέρι» έναντι της ΔΗΜΑΡ, στο ενημερωτικό σημείωμα του ΙΣΤΑΜΕ γίνεται λόγος για «Κεντροαριστερά της ευθύνης, χωρίς ηγεμονισμούς».

Στην εκδήλωση δεν θα παραβρεθούν οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου και Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος εξάλλου σε παράλληλο χρόνο θα εγκαινιάζει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ