Θέμα ημερών η επίθεση στη Συρία

Κορυφαίοι παράγοντες στην Αθήνα, με εξαιρετικά μεγάλη διπλωματική εμπειρία και γνώση και με σημαντικότατες επαφές, επεσήμαιναν σε συνομιλίες που είχαν με το «ΠΑΡΟΝ», ότι «είναι πλέον θέμα ημερών για να κτυπήσουν στη Συρία οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους».

Σημείωναν πως «είναι καταλυτικές και αποκαλυπτικές προς αυτή την κατεύθυνση οι δηλώσεις του κ. Κέρι» και τόνιζαν με έμφαση πως «είναι 1.000% σίγουρο πλέον πως αρχίζουν τα επόμενα 24ωρα οι επιθέσεις κατά στόχων στη Συρία». Τόνιζαν ακόμα πως οι Αμερικανοί, πλέον, φαίνεται να έχουν τα δικά τους στοιχεία για τη χρήση χημικών και τώρα και στο παρελθόν από το καθεστώς Άσαντ και συνεπώς μπορούν να ισχυριστούν βάσιμα πως «παραβιάστηκε η κόκκινη γραμμή που έθεσε ο ίδιος ο αμερικανός Πρόεδρος για τη χρήση χημικών στη Συρία». Οι ίδιοι παράγοντες υπογράμμιζαν ακόμα ότι «πιθανόν οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τις αποδείξεις των επιθεωρητών του ΟΗΕ, αφού πλέον διαθέτουν δικά τους στοιχεία και αποδείξεις», ενώ τόνιζαν πως «πλέον παίζεται η αξιοπιστία και το γόητρο των ΗΠΑ και του Προέδρου Ομπάμα, καθώς είχαν με απόλυτη σαφήνεια ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανεχτούν χρήση χημικών».

Πάντως ενδεικτικό του πολεμικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι η Αθήνα προχωρά με εντατικούς ρυθμούς την προετοιμασία για άμεση απομάκρυνση Ελλήνων από τη Συρία και την αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων, λόγω της επικείμενων πολεμικών επιχειρήσεων.

Το σχέδιο «Κόσμος» για την ασφαλή μεταφορά ελλήνων πολιτών από τη Συρία καθώς και η διαχείριση του κύματος προσφύγων από τη Συρία που ενδεχομένως εισέλθουν στην Ελλάδα (Σχέδιο «Ιώνη»), συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, με τη συμμετοχή των γ.γ. των εμπλεκομένων υπουργείων και επικεφαλής φορέων.

Να σημειωθεί ότι στις δηλώσεις του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι σημείωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις πως το καθεστώς της Συρίας χρησιμοποίησε τα χημικά όπλα εναντίον πολιτών, ενώ παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το οποίο ο Μπασάρ Αλ Άσαντ έχει κάνει αντίστοιχες επιθέσεις αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο.

Θεωρείται πως αυτό το έγγραφο που παρουσιάστηκε θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου ο Μπαράκ Ομπάμα να δικαιολογήσει την πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Όπως δήλωσε ο Κέρι, οι πύραυλοι με τα χημικά που έπληξαν τις περιοχές αυτές προέρχονταν μόνο από εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος. Ακόμη ανέφερε ότι πριν από την επίθεση, «στοιχεία του καθεστώτος» βρίσκονταν στην περιοχή και πήραν την εντολή να φορέσουν προστατευτικές μάσκες.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν επίσης ότι υψηλόβαθμοι Σύριοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων. «Ξέρουμε ότι επί τρεις ημέρες πριν από την επίθεση υπήρχε στην περιοχή προσωπικό και έκανε προετοιμασίες. Ξέρουμε από πού εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι και τι ώρα. Ξέρουμε πού προσγειώθηκαν και πότε», είπε.

Στις δηλώσεις του, ο Κέρι επεσήμανε την εμπειρία των ΗΠΑ από το Ιράκ, όπου οι αρχικές αναφορές για χημικά όπλα ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν.


Σχολιάστε εδώ