Δικό σας έργο, κύριοι καθηγητές…

Καθρεπτίζει κατά τον πιο αξιόπιστο και αδιάψευστο τρόπο την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, ακόμη και στα Δημοτικά, θα λέγαμε, αφού από εκεί διαμορφώνεται το ξεκίνημα της γνώσης αλλά και του ενδιαφέροντος του παιδιού για μάθηση. Και με το χέρι στην καρδιά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο ρόλος του δασκάλου και του καθηγητή είναι σημαντικότερος και από την οικογένεια για το πόσο θα αγαπήσει το παιδί τα γράμματα και δεν θα νιώθει ότι κάνει αγγαρεία πηγαίνοντας στο σχολείο και ότι είναι μια διαδικασία ρουτίνας, ενώ από εκεί ανοίγει ο δρόμος για το μέλλον του.

Κάτω από αυτές τις σκέψεις η κατάρρευση των βάσεων στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις, δεν έχει μόνο το όνομα του υποψήφιου για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Έχει δίπλα και το όνομα των καθηγητών του. Και οφείλουν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις στους γονείς, τι έφταιξε και τα παιδιά τους δεν τα κατάφεραν, ή αυτά που πέτυχαν δεν είχαν την επίδοση που έπρεπε, όπως οι περσινοί συμμαθητές τους.

Νομίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μια αυτοκριτική των καθηγητών, δεδομένου ότι οι προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και οι εισαγωγικές είναι ο καλύτερος απολογισμός του έργου τους κάθε χρονιά.

Στερνή μου γνώση

Δεν θα πρέπει να είναι περήφανοι όλοι εκείνοι που διέπραξαν συνειδητά το έγκλημα της κατάργησης της βάσης του 10. Και το έργο τους το βλέπουν στα γραπτά των εισαγωγικών αλλά και στα σχολεία τους, ιδιαίτερα στις εκθέσεις που γράφουν, πάντα βέβαια με τις εξαιρέσεις. Έκανε μεγάλη ζημιά η κατάργηση του 10. Θα περάσω την τάξη ακόμη και αν δώσω λευκή κόλλα, γιατί να κάτσω να διαβάσω, λένε πολλοί μαθητές. Το 10 δημιουργούσε άμιλλα, να περάσεις τον πήχη. Τώρα βλέπουν τα αποτελέσματα του εγκλήματος που έκαναν και αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχαν τότε εκείνοι που αντιδρούσαν έντονα, αλλά ο τότε υπουργός Παιδείας έκανε τον ξερόλα.

Η καταστροφή που έγινε και είναι πλέον αυταπόδεικτη από την ποιότητα της γνώσης που έχουν οι απόφοιτοι της Μέσης Εκπαίδευσης έχει τρομάξει τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και ήδη ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος είναι αποφασισμένος να επαναφέρει την βάση του 10. Μακάρι, αλλά ας έχει τον νου του γιατί οι γνωστοί υπονομευτές της Παιδείας μας δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα…


Σχολιάστε εδώ