Διαμεσολαβητή προτείνει ο Μίχαλος για τα χρέη στο ΙΚΑ

Πολύ μικρή παραμένει η ανταπόκριση των οφειλετών λόγω των δυσβάστακτων προϋποθέσεων και όρων για να μπεις στη ρύθμιση, παρότι ύστερα από διαμαρτυρίες ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε την υποχρέωση της προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας. Ανασταλτικός παράγοντας για να αποφασίσεις να υπαχθείς στη δαιδαλώδη ρύθμιση είναι και τα βαρύτατα πρόστιμα που προβλέπονται στην περίπτωση που δεν πληρώσεις μια δόση.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί της αποτυχίας:

= Στο ΙΚΑ από τους 730.000 οφειλέτες μόνο 15.627 προσήλθαν να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

= Στις Εφορίες το ποσοστό υπαγωγής στη ρύθμιση κυμαίνεται από 10% έως 25%.

= Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) από τους 380.000 εμπόρους που χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ μόνο 4.500 προσήλθαν, παρότι γνωρίζουν πως δεν καλύπτονται με ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη αυτοί και οι οικογένειές τους.

Δίνει διέξοδο ο Μίχαλος

Μπροστά σε αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση, που αναπόφευκτα οδηγεί σε χιλιάδες νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις, με παρέμβασή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος προτείνει στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με επιστολή που του έστειλε, την υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρηματιών προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία στη διαδικασία του θεσμού της διαμεσολάβησης, τονίζοντας ότι αποτελεί μια αποτελεσματική λύση.

Επισημαίνει, δε, ότι «είναι τεράστιες έως ανυπέρβλητες οι αντικειμενικές δυσκολίες του κάθε επιχειρηματία να εξεύρει πηγές χρηματοδότησης των οφειλών του και αυτήν τη ρεαλιστική κατάσταση δεν την αντιλήφθηκε ο νομοθέτης των ρυθμίσεων».

Πώς θα λειτουργήσει η διαμεσολάβηση

Στην επιστολή που έστειλε ο κ. Μίχαλος την Πέμπτη στον υπουργό Εργασίας, την οποία κοινοποίησε και στον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, στη διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου και σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, εξηγεί πώς θα λειτουργήσει ο θεσμός της διαμεσολάβησης. Γράφει συγκεκριμένα:

«Θα μπορούσαν να συσταθούν σε κάθε Επιμελητήριο της χώρας, με αποφάσεις των διοικητικών επιτροπών τους, Ειδικές Επιτροπές Διαμεσολάβησης, στις οποίες θα μπορούσαν να υπαχθούν, μετά από αίτηση κάθε ενδιαφερόμενου επιχειρηματία, μέλους του Επιμελητηρίου, όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Οι Επιτροπές αυτές Διαμεσολάβησης θα συζητούν το αίτημα του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία, με βάση τα ζητούμενα από αυτές στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προϋποθέσεις του Νόμου 4152/2013, έχοντας ευρύτερες αρμοδιότητες, προς τον σκοπό του να προτείνουν μια βιώσιμη και εφικτή, κατά την εφαρμογή της, λύση.

Το πόρισμα των Ειδικών αυτών Επιτροπών Διαμεσολάβησης θα υποβάλλεται άμεσα για έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, η οποία θα εδρεύει στο ΙΚΑ ή στις έδρες των άλλων ασφαλιστικών ταμείων. Η όλη διαδικασία θα πρέπει να διεκπεραιώνεται μέσα σε ένα δίμηνο από της υποβολής της αίτησης του ενδιαφερομένου.

Φρονούμε, κύριε υπουργέ, ότι με ενέργειές σας θα μπορούσε να συμπληρωθεί ο Νόμος 4152/2013, όσον αφορά στις υποπαραγράφους ΙΑ.1 και ΙΑ.2, με την προσθήκη ότι:

«Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν, μετά από αίτηση κάθε οφειλέτη επιχειρηματία-μέλους Επιμελητηρίου της χώρας, ομού με κάθε στοιχείο που δικαιολογεί την υποβολή του αιτήματος, να υποβάλλονται προς ρύθμιση στο κατά τόπο αρμόδιο Επιμελητήριο και ενώπιον των συνιστώμενων, με αποφάσεις της Διοικητικής Επιτροπής του κάθε Επιμελητηρίου, Ειδικών Επιτροπών Διαμεσολάβησης.

Οι Επιτροπές αυτές εξετάζουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Νόμου 4152/2013, διαθέτουν εξαιρετική αρμοδιότητα να ερευνήσουν κατά περίπτωση την κάθε υπόθεση και να υποβάλουν εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από της υποβολής της αίτησης αιτιολογημένο πόρισμα με συγκεκριμένη πρόταση αποπληρωμής του χρέους, χωρίς να δεσμεύονται από τις προθεσμίες του Νόμου 4152/2013, προς την Κεντρική Επιτροπή Ληξιπρόθεσμων Οφειλών για τη λήψη της τελικής απόφασης.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται εντός ενός (1) μηνός από της υποβολής του ως άνω πορίσματος.

Οι συνέπειες της υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή, όπως αυτές αναφέρονται στον Νόμο 4152/2013, ισχύουν και στην περίπτωση της παρούσας διάταξη».


Σχολιάστε εδώ