Βιάστηκε ο Βενιζέλος

Και εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα, τίθεται πλέον το ερώτημα, αν ο κ. Βενιζέλος «απλά για μια ακόμα φορά βιάστηκε και επέδειξε απειρία στο χειρισμό ενός κρίσιμου θέματος, ή αν απλά ενήργησε ως λαγός κάποιων γερακιών, ενδεχομένως εκτός Ελλάδας ή ενδεχομένως και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος συζήτησε μεν το θέμα με τον κ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, ωστόσο δημοσίως και για την ώρα κρατάει προσεκτικούς τόνους».

Το βασικό ζήτημα που θέτουν πολιτικοί κύκλοι και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είναι πως ο «κ. Βενιζέλος με την ιδιότητά του ως υπουργός Εξωτερικών πήγε αρκετά βήματα πιο μακριά με τις δηλώσεις του, απ’ αυτά που υπαγόρευε η συγκυρία και η θέση της Ελλάδας και μάλιστα τις ώρες που ακόμα διεθνώς δεν είχαν ανοίξει όλοι τα χαρτιά τους».

Σημείωναν πως από τις δηλώσεις του προέκυπτε ένα «πολεμοχαρές κλίμα και μάλιστα πρόωρο» και σημείωναν πως τέτοια σκληρή και πολεμοχαρή γλώσσα δεν χρησιμοποίησαν ακόμα ούτε οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους «η Ελλάδα, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να παράσχει διευκολύνσεις μαζί με τη Σούδα, αλλά θα έπρεπε εξ’ αρχής με πολύ σαφή τρόπο, να επιμείνει ότι πρέπει να ανιχνευθεί πολιτική και διπλωματική διέξοδος και να ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα έχει καμία απ’ ευθείας εμπλοκή σε πολεμικές επιχειρήσεις, παρά μόνο θα περιοριστεί σε διευκολύνσεις».

Όπως λένε «ήχησαν σκληρές και παράταιρες με τη συνήθη πρακτική και ρητορία της Ελλάδας, οι δηλώσεις Βενιζέλου», με τις οποίες επέμεινε στην «απόλυτη και καθαρή απάντηση» προς τη Συρία και το καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών, προσθέτοντας απλά και μόνο τη λέξη «αναλογική». Όπως λένε αυτού του τύπου οι δηλώσεις τάσσονται αναφανδόν υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης ακόμα και χωρίς έγκριση από τον ΟΗΕ.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό ο κ. Βενιζέλος να επηρεάστηκε από τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ «ο οποίος είναι βασιλικότερος του βασιλέως για μια επέμβαση στη Συρία» και με τον οποίο διατηρεί διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης.

Πάντως στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν πως με τις δηλώσεις του και τη γενικότερη στάση του ο κ. Βενιζέλος στέλνει ένα σαφές μήνυμα πως «είμαι και εγώ πρόθυμος για όλα και αποφασισμένος να προχωρήσω».


Σχολιάστε εδώ