από το Περιστύλιο…

Μέχρι και η ΔΗΜΑΡ -η οποία έδωσε τελικά τη θετική της ψήφο- διέρρηξε τα ιμάτιά της με το περιεχόμενο της τροπολογίας η οποία σύμφωνα με το αρχικό της κείμενο έδινε την απόλυτη εξουσία στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ να διαχειρίζεται τα απόρρητα στοιχεία της Αρχής. «Δεν έχει υπάρξει προηγούμενο να εκχωρείται σε πρόεδρο αρχής τέτοιας σοβαρότητας εξουσιοδότηση. Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ο οποίος ελέγχεται από τη δικαιοσύνη ούτως ώστε να επιλέγει αυτός ποια μεμονωμένα στοιχεία θα διαβιβάζονται προς δημοσιοποίηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ν. Τσούκαλης. Επιπλέον ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γ. Αδαμόπουλος μίλησε για ύποπτη ρύθμιση καθώς ο ελεγχόμενος Γ. Γεωργίου καθίσταται αρμόδιος να αποφασίζει για τα στοιχεία που θα δοθούν και στη Δικαιοσύνη και προφανώς στοιχεία που αφορούν την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του!

Μετά τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων και μπροστά στον κίνδυνο της καταψήφισης ο Χρ. Σταϊκούρας προχώρησε σε αναδιατύπωση σύμφωνα με την οποία η διαχείριση των επίμαχων στοιχείων θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και μετά από γνώμη της ΕΛΣΤΑΤ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκης υπενθύμισε ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επαναφοράς του θέματος της δίωξης του Α. Γεωργίου, ενώ ο Παν. Κουρουμπλής που συμπέρανε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για να τον προστατεύσει έδειξε να θυμάται… απίστευτα πράγματα. Όπως, ας πούμε τις δεσμεύσεις Σαμαρά ότι η υπόθεση θα επανεξεταστεί καθώς είχε ισχυρότατες ενδείξεις για τον κ. Γεωργίου και η ΝΔ δεν συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή για την ΕΛΣΤΑΤ…

Απίστευτα πράγματα, στην Ελλάδα όμως μπορούν να συμβούν…

•••

Με κατεπείγουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες μέσα σε 48 ώρες, η κυβέρνηση δώρισε το μονοπώλιο των κρατικών λαχείων στους Μελισσανίδη – Κόκκαλη για 12 χρόνια, αντί 190 εκ. ευρώ επικυρώνοντας τη συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ και της «Ελληνικά Λαχεία ΑΕ», που είχε διαπραγματευτεί ο τότε πρόεδρος του ταμείου κ. Σταυρίδης τον περασμένο Ιούλιο. Για την ακρίβεια στην κοινοπραξία, που περέμεινε μόνη της στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, συμμετέχουν κατά 67% ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ και από 16,5% έχουν η INTRALOT -του κ. Κόκκαλη- και η SCIENTIFIC GAMES στους οποίους παραχωρούνται για το προαναφερόμενο διάστημα των 12 ετών και με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης το Λαϊκό λαχείο, το Εθνικό λαχείο, το Ευρωπαϊκό λαχείο, το Πρωτοχρονιάτικο λαχείο και το Ξυστό.

Σημειώνεται ότι πριν πουληθούν οι μετοχές του ΟΠΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ αντί 650 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ είχε αποκτήσει την άδεια των κρατικών λαχείων αξίας άνω των 700 εκ. ευρώ. Τώρα ο ιδιωτικοποιημένος ΟΠΑΠ αγόρασε τα κρατικά λαχεία με 190 εκ. ευρώ, ενώ η σύμβαση εγγυάται στο δημόσιο για τα επόμενα 12 χρόνια 580 εκ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι υπό κρατική διαχείριση με βάση τα αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας, θα απέφεραν στο διάστημα της 12ετίας 984 εκ. ευρώ έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό! Η αντιπολίτευση μίλησε για ξεπούλημα, για μοιρασιές και για μηδαμινά κέρδη του Δημοσίου σε σχέση με το τεράστιο χρέος. Αν επιμεριστεί είναι 42 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν το χρέος είναι 320!

Η σύμβαση ψηφίστηκε από τη δικομματική κυβέρνηση, ενώ με τη θετική τους ψήφο… συνέδραμαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της Ντόρας Μπακογιάννη που ζήτησε να αντικατασταθεί στη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στο Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής για να αποφύγει να τοποθετηθεί και να το καταψηφίσει. Σύμφωνα με τις διαρροές από το περιβάλλον της, παρότι τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, δεν συμφωνεί με την πώληση των κρατικών λαχείων και με την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

•••

Διάσταση απόψεων Στουρνάρα-Σταϊκούρα για την κατάσταση της οικονομίας παρατηρήθηκε στη Βουλή. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δείχνει να μη συμμερίζεται την αισιοδοξία του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα για το χρέος. Ο Γ. Στουρνάρας θεωρεί ότι οι δημοσιονομικές εξελίξεις είναι σύμφωνες με τους στόχους και ότι τα στοιχεία παραγωγής, κυρίως στον τουρισμό, δημιουργούν αισιοδοξία. «Αν συνεχίσουμε έτσι η πρόβλεψη για το εθνικό προϊόν φέτος θα κυμανθεί σε ένα εύρος καλύτερο από τις θετικές προβλέψεις», είπε κατά τη συζήτηση της σύμβασης παραχώρησης των κρατικών λαχείων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Αντιθέτως ο Χ. Σταϊκούρας, όπως είπε λίγο αργότερα στην Ολομέλεια, πιστεύει ότι «το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει ανοιχτό»!

«Να έχετε ελπίδα. Πράγματι βγαίνει ο λογαριασμός, αρκεί να το πιστέψουμε και εμείς», επέμενε ο προϊστάμενός του.

Θέλει και τα λέει ή τα πιστεύει ο κ. Στουρνάρας; Ιδού η απορία. Όμως ο ίδιος τονίζει ότι τα λέει από καρδιάς: Η χώρα θα πετύχει, έχει κάνει τεράστια βήματα και έχει καλύψει τα 2/3 της απόστασης που μας χωρίζει από το τέλος όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Από πλευράς ανταγωνιστικότητας και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, λέει, έχουμε καλύψει όλη την απόσταση.

Πολλοί επικρίνουν τον κ. Στουρνάρα κι όχι μόνο εκτός κυβέρνησης. Ο ίδιος προκειμένου να υπερασπιστεί τις επιλογές του επικαλείται μέχρι κα τον… Λένιν: «Ποιοι δεν θέλουν να σωθούμε; Όλοι οι σπεκουλαδόροι του κόσμου. Όλοι αυτοί που σορτάρουν το ευρώ και τα ομόλογα των χωρών του ευρώ. Επίσης, μην ξεχνάμε τη ρήση του Λένιν «οι πρόθυμοι ηλίθιοι», γιατί υπάρχουν κι αυτοί, οι οποίοι δεν θέλουν να σωθούμε».

•••

…Τα πήραν στο κρανίο οι παπανδρεϊκοί με το βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο τις προάλλες στη Βουλή. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο ανελισσόμενος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καταδίκασε την πολιτική Παπανδρέου και είπε ότι κάναμε λάθος, δεν ήταν σωστό λέγοντας ότι θα επανακρατικοποιήσουμε την Cosco, το λιμάνι, την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ. Στη συνέχεια ωστόσο κι αφού υπήρξαν αντιδράσεις άρχισε να τα μασάει. Ξέρετε δεν αναφερόμουν στον Γ. Παπανδρέου αλλά στη Λούκα Κατσέλη και άλλα τέτοια χαριτωμένα… Αλλά κανείς δεν μασάει…

•••

Με το ζόρι… έσυρε το προεδρείο της Βουλής στα υπουργικά έδρανα, τον Γιάννη Στουρνάρα, μετά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης που τοποθετούνταν στο νομοσχέδιο για τη σύμβαση παραχώρησης των κρατικών λαχείων, ενώ ο υπουργός απουσίαζε. Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του αντιπροέδρου Γ. Καλαντζή να τον δικαιολογήσει στο βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Νταβρή ο οποίος επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής ότι η κυβέρνηση πρέπει να εκπροσωπείται, όταν ήρθε η σειρά του Γ. Δριβελέκα να προεδρεύσει δεν του χαρίστηκε. «Σας παρακαλώ πολύ να ειδοποιηθεί άμεσα ο υπουργός να είναι εδώ ή να είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Δόξα τω Θεώ, έχει και υφυπουργό και αναπληρωτή! Δεν μπορεί να λείπει και, μάλιστα, χωρίς την άδεια του προεδρείου. Άμεσα να ειδοποιηθεί να έρθει, αλλιώς θα διακόψω τη συνεδρίαση», είπε στη συνεργάτιδά του… Μετά την ιδιαίτερη πρόσκληση, ο υπουργός των Οικονομικών πήρε τη θέση του στα έδρανα μη βλέποντας την ώρα να ξαναφύγει. Κυριολεκτικά. Ολο το ρολόι του κοιτούσε!


Σχολιάστε εδώ