XΡHMATΙΣΤΗΡΙΟ

Ποιο πρωτογενές πλεόνασμα;

Τυχαίο που δεν είχαν αρχικά προβλεφθεί; Δεν νομίζουμε, καθώς αν δεν συνυπολογίζονταν, τότε θα μιλούσαμε για έλλειμμα! Ας μην ήταν τα έκτακτα, μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, που εισέπραξε το ελληνικό δημόσιο από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, ελέω των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της και τότε θα βλέπαμε, αν υπήρχε βελτίωση των στοιχείων του κρατικού προϋπολογισμού και πρωτογενές αποτέλεσμα.

***

> Ψάχνουν κορόιδα για να ξεφορτώσουν τα warrants και τις μετοχές που αγόραζαν την προηγούμενη περίοδο; Γιατί ξαφνικά οι αλλοδαποί βραχυπρόθεσμοι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι στο turn around story της ελληνικής οικονομίας; Είναι τυχαίο, που οι εκθέσεις των επενδυτικών τους τραπεζών, εμπεριέχουν αναβαθμίσεις των τιμών-στόχων σε κάποια χαρτιά;

> Πεδίο δόξης λαμπρό για κάποιον ηρωικό Εισαγγελέα! Θα μάθουμε άραγε ποτέ ποιοί εμπνεύστηκαν, μελέτησαν και συνέταξαν τις συμβάσεις που αποδέχονται ευθύνη του δημοσίου για αποζημίωση, εξαιτίας της επιρροής του πληθωρισμού στην δαπάνη τους κατά αποκοπή τιμήματος, λόγω της μεταχρονολογημένης εκτέλεσης του αντικειμένου των εργασιών;

> Από αλλού το περιμένουν και από αλλού θα τους έρθει! Μπορεί για επικοινωνιακούς λόγους το βάρος των κόκκινων δανείων να έχει πέσει στα στεγαστικά, ωστόσο τα καταναλωτικά είναι αυτά που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς στην πλειονότητά τους έχουν χορηγηθεί χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.

> Πόσα από τα ασφαλιστικά προγράμματα τύπου unit linked, έχουν ελεγχθεί ως προς την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων από εκδότες και κατόχους; Είναι άλλωστε τοις πάσι γνωστό, πως χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον ως οχήματα για την εξαγωγή των αγνώστου προέλευσης κεφαλαίων.

> Μόνο ωραίοι ως Έλληνες δεν είναι αυτοί που εμπνεύστηκαν την απελευθέρωση των μισθωμάτων! Προτιμούν να πουλήσουν σε ξένους, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα ενοικιάζουν, χωρίς το προστατευτικό καθεστώς.

> Καθυστερούν τόσο, όσο ακριβώς χρειάζεται, προκειμένου να αλλάξουν τους όρους που δεν βολεύουν τους δικούς τους! Ο λόγος για τους διάφορους συμβούλους, μεσάζοντες και λοιπούς παρατρεχάμενους των αποκρατικοποιήσεων, διαγωνισμών ανάθεσης έργων, κ.λπ.

> Τι να τον κάνει το Μαξίμου τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και το γραφείο τύπου, όταν θα μπορούσε να έχει και μάλιστα στο τσάμπα το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank! Από ότι φαίνεται, η σχέση μεταξύ των κ. Σαμαρά και Κωστόπουλου αποδείχθηκε καθοριστική, ώστε οι αναλυτές της τράπεζας να φτάσουν στο σημείο τη μια να μιλούν για « σημαντική αύξηση της απασχόλησης…», την άλλη περί «…υστερίας κατεδάφισης της χώρας από μικρόψυχους και ανυποψίαστους…» και έχει ο θεός για την παράλλη…

> Ποιος θα πάρει τον μουτζούρη… για τους όρους και τις προϋποθέσεις άρσης των πλειστηριασμών; Το βέβαιο είναι, ότι εκλόγιμες θέσεις στο Επικρατείας δεν υπάρχουν και για τους τρείς εμπλεκόμενους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, που θα διαμορφώσουν τo περιεχόμενο και θα καταλήξουν σε συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Μένει να δούμε, ποιοι θα θυσιαστούν στο βωμό της δήθεν εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

> Πήγαν για μαλλί και θα βγουν κουρεμένοι οι… Ευρωπαίοι, στο θέμα της τράπεζας Κύπρου! Μπορεί με τιμωρητική διάθεση να κούρεψαν σημαντικά το κατά αυτούς αγνώστου προέλευσης ρωσικό χρήμα, ωστόσο έκαναν το λάθος να τους καταστήσουν βασικούς της μετόχους, ανοίγοντας έτσι διάπλατα την πόρτα για τον εξ ανατολάς έλεγχο του management μιας συστημικής τράπεζας της ΕΕ.

> Μιας και οι περισσότεροι μεγάλοι επιχειρηματίες της χώρας, δεν είχαν προσβάσεις στο σύστημα εξουσίας της ΕΚΤ, είπε το ΥΠΟΙΟ να τους ανοίξει τις πόρτες, προκειμένου να διεκδικούν μέσω «τρόικας» τα όποια παράλογα αιτήματα τους! Για του λόγου το αληθές, στο γεύμα με τον κ. Άσμουσεν, παρευρέθησαν ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας όπως οι κ. Δαυίδ, Παπαλεξόπουλος, Στασινόπουλος, Θεοδωρόπουλος, κ.ά.

> Υπάρχει ουσιαστικός λόγος, ή απλά κερδίζει χρόνο; Μπορεί θυγατρική της Παρνασσός Επιχειρήσεις Α.Β.Ε.Τ.Ε εταιρεία Σείριος Α.Ε.Β.Ε. να υποχρεώνεται βάση δικαστικής απόφασης να καταβάλει νομιμοτόκως στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε το ποσό των 62.734.136,18 ευρώ για μισθώματα, ποινικές ρήτρες και αποζημίωση χρήσης, το θέμα είναι, αν μετά και την εκ νέου άσκηση των προβλεπόμενων από τον νόμο ένδικων μέσων, θα είναι σε θέση να το πράξει.

> Έναν ακόμη διαγωνισμό αναμένεται να προκηρύξει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ, για την σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης υπηρεσιών ευκολιών παραλαβής και διαχείρισης υγρών αποβλήτων πλοίου και υγρών καταλοίπων φορτίου των πλοίων που καταπλέουν στη Λιμενική του Ζώνη.

> Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβούν! Tι και αν η ΛΑΡΚΟ είναι η πέμπτη μεγαλύτερη παραγωγός σιδηρονικελίου στον κόσμο, εν τούτοις η κυβέρνηση με άλλοθι την «τρόικα», επιμένει να τεθεί σε εκκαθάριση εν λειτουργία.

> Ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε, για τι ακριβώς θριαμβολογεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων; Μήπως για την νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων χωρίς πρόστιμο; Ίσως για την απαλλαγή από την έκδοση περιβαλλοντικής άδειας στις νέες σταβλικές εγκαταστάσεις; Αυτές δηλαδή, είναι οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο κλάδος; Έλεος κύριε Χαρακόπουλε.

> Χρηματοοικονομικοί, νομικοί, τεχνικοί και λοιποί σύμβουλοι, αποτελούν τις μόνες σταθερές αξίες στο ΤΑΙΠΕΔ! Στην περίπτωση αποκρατικοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε. την τιμητική τους έχουν και πάλι οι Επενδυτική Τράπεζα, Kantor Management Consultants, Hogan Lovells International LLP, M. & Π. Μπερνίτσα και Louis Berger S.A.

> Στο ίδιο έργο θεατές! Με τυρί την επικείμενη χαρτογράφηση των επιμέρους κατηγοριών των καταναλωτών (λες και έπρεπε να περάσουν τόσα χρόνια για το αυτονόητο) η διοίκηση της ΔΕΗ προετοιμάζει τη φάκα, δηλαδή το σπάσιμό της, έτσι ώστε να γίνει πιο εύπεπτο σε όλους.

> Είπατε κάτι; Την ώρα που άπαντες ποντάρουν στην ορθότερη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η διοίκηση της Εθνικής κινδυνεύει να απολέσει την προθεσμία για την εισαγωγή της Εθνικής Πανγαία στη χρηματιστηριακή αγορά, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

> Πρόκειται για υγεία δυο ταχυτήτων, με τους λίγους να απολαμβάνουν των ειδικών προνομίων και τους πολλούς στο καναβάτσο! Με τις συντάξεις στο ναδίρ και τα χαράτσια στο ζενίθ, η άτυπη κατεύθυνση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για τη δυνατότητα εμπλοκής των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα επαγγελματικά ταμεία, προκαλεί.

> Αυτά συμβαίνουν σε χώρες που λειτουργούν οι θεσμοί! Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που ουκ ολίγα τέκνα πολιτικών και υψηλόβαθμων στελεχών εταιρειών του Δημόσιου έχουν προσληφθεί σε επιχειρήσεις, οι οποίες λαμβάνουν δουλειές που εποπτεύονται από τους γονείς τους, οι αμερικανικές αρχές ερευνούν κατηγορίες ότι η J.P Morgan Chase έκανε πλουσιοπάροχα συμβόλαια σε παιδιά Κινέζων αξιωματούχων με στόχο να εξασφαλίσει κερδοφόρα συμβόλαια στην Κίνα.

> Δεν το λέμε εμείς, αλλά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας! «…Είναι πλέον πασίδηλη, η διαπραγματευτική απουσία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, η οποία πηγάζει από την αδυναμία της να κατανοήσει πρώτα αυτή τα προβλήματα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική πραγματική οικονομία… Αφού πρώτα κόπηκε το ένα «πόδι» της πραγματικής οικονομίας, τώρα επιχειρεί να την καταστήσει ολικά ανάπηρη κόβοντας και το άλλο, με την ελπίδα ότι αυτή κάποια στιγμή θα βγάλει «φτερά και θα πετάξει» προς την ανάπτυξη».

> Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ικανοποίησης των ορέξεων του φιλοθεάμονος κοινού, αλλά δικονομικά μπάζει από παντού! Το θέμα με την υπόθεση του ΙΚΑ Καλλιθέας δεν είναι μόνο γιατί η ελληνική δικαιοσύνη καθυστέρησε να τρέξει τη διαδικασία ώστε να έχει ολοκληρωθεί εντός των 18 μηνών, που ολοκληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, αλλά κυρίως το ότι, ουδείς δεν έχει ακόμα καταφέρει να προσδιορίσει επακριβώς τη ζημιά που προξένησε έκαστος κατηγορούμενος.

> Ο υποτιθέμενος στόχος δεν επετεύχθη! Μπορεί τα Long-Term Refinancing Operations (LTROs) να ενίσχυσαν κεφαλαιακά τις τράπεζες όταν το χρειάστηκαν, ωστόσο απέτυχαν να χορηγήσουν ρευστότητα προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

> Για να δούμε αν το ενδιαφέρον κάποιων εθνοπατέρων είναι πραγματικό ή επικοινωνιακό; Σε πόσες και ποιές από τις εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προέβη σε διατύπωση προτάσεων και παρατηρήσεων επί των σχετικών σχεδίων προκήρυξης ή πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος;

> Να γιατί πρέπει να εξετάζονται μια, δυο και τρείς φορές, οι εν λόγω υποθέσεις! Το κακό με τις απορρίψεις των αιτημάτων προβληματικών εταιρειών, για την ένταξή τους στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, παρά μόνο η υπαγωγή σε καθεστώς είτε πτώχευσης, είτε ειδικής εκκαθάρισης.

> Άντε πάλι με τη γνωστή ρήση… κατ’ απαίτηση της «τρόικας»! Είναι δυνατόν να επιβάλλονται μαζικές πωλήσεις θυγατρικών στο πλαίσιο της αποδέσμευσης των ομίλων τους από τις μη τραπεζικές δραστηριότητες; Χωρίς δηλαδή να συνεκτιμηθούν τα μερίδια αγοράς, οι πωλήσεις και οι προοπτικές κερδοφορίας; Ως εδώ και μην παρέκει.

****

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΙΔΙΑ Η «ΤΡΟΙΚΑ»;
Τα συμπεράσματα δικά σας! Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα, κ. Πάνο Καρβούνη «…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πιέζει για άρση της ισχύουσας απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας… Τα όσα λέγονται ή γράφονται είναι ανυπόστατα… δαιμονοποιείται και παίζει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου ώστε να θολώσει το τοπίο…».

****

> Το εθνικό σπορ της ρουφιανιάς, συγνώμη της ευσυνείδητης καταγγελίας θέλαμε να πούμε, φαίνεται να επιστρατεύει για πολλοστή φορά το ΥΠΟΙΟ προκειμένου να μαζέψει έσοδα! Μεταξύ άλλων, μελετά την προστασία των κουκουλοφόρων και τη δημιουργία ειδικών κέντρων υποδοχής των πληροφοριών τους.

> Τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη για ρευστότητα της MIG, που αναγκάζεται υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες να προχωρήσει σε πώληση του Hilton στην Κύπρο; Πάντως ο πήχης έχει πέσει χαμηλά, καθώς η τιμή που επιδιώκει σήμερα είναι μικρότερη από αυτή που θα μπορούσε να πιάσει ένα χρόνο πριν.

> Το ότι διοργανώνει το Roadshow στο Λονδίνο, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παρασταθεί με όλο της το στελεχιακό δυναμικό, καθώς σε συνθήκες λιτότητας τα χαϊλίκια προκαλούν! Ο λόγος για την ΕΧΑΕ, που μεταξύ άλλων θα συμμετάσχει με τους κ. Λαζαρίδη Δ/νων Σύμβουλο, κ. Μούρλα Διευθυντή Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Επικοινωνίας, κ. Κωνσταντίνου Προϊστάμενο Τμήματος Σχέσεων με Επενδυτές, κ.λπ.

> Με την ουρά στα σκέλια, όταν πρόκειται για εταιρείες συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα! Τι και αν ο πρώην υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης είχε ακυρώσει τον πρώτο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης στο νομό Φλώρινας, εντούτοις σήμερα ως υπουργός είδε τον υφιστάμενό του κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, να επικυρώνει τα πρακτικά της επιτροπής για την αξιολόγηση των προσφορών.

***

Δάσκαλε που δίδασκες…

Λιτότητα μεν, για τους άλλους δε! Όταν μέχρι και το υπουργείο Οικονομικών, που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να δίνει το καλό παράδειγμα, έχει ξεπεράσει κατά 43,1 εκατ. τους στόχους δαπανών, που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και στο μνημόνιο, τότε τι θα πρέπει να περιμένουμε από τα άλλα;

***

> Για να μην μας λέει η κάθε υπουργάρα, που έχει λάβει την καρέκλα ελέω κληρονομικότητας, το κοντό και το μακρύ της! Αν όλα πάνε τόσο καλά με την βαριά βιομηχανία του τουρισμού στην Ελλάδα, τότε γιατί πάνω από χίλιοι ξενοδόχοι ανά την επικράτεια αναγκάζονται να βγάλουν τις επιχειρήσεις τους στο σφυρί;


Σχολιάστε εδώ