OΜΗΡΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον, ειδικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση κληθεί να λάβει και νέα μέτρα, με κοινωνικό, άρα και πολιτικό κόστος. Οι έντονες αντιδράσεις και ο διαφαινόμενος κίνδυνος ενός «πολιτικού ατυχήματος», που θα οδηγούσε ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, υποχρέωσαν τον Αντ. Σαμαρά να αναθεωρήσει τους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης: Να αναβάλει προσωρινά την κατάθεση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, δίνοντας ρητή διαβεβαίωση ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, ενώ θα προστατευθούν και όσοι δεν έχουν πραγματικά τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σε αντίθεση με το πολυνομοσχέδιο, όπου η κυβέρνηση «παζάρεψε» επί μακρόν τα επίμαχα άρθρα με τους βουλευτές, στην περίπτωση των πλειστηριασμών η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα, χωρίς να μπει καν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Έστω κι αν λόγω θερινής ραστώνης (ή και χαμηλών αντανακλαστικών) αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ οι επαπειλούμενες ρυθμίσεις είχαν προκαλέσει την αναστάτωση της κοινωνίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει προς την «τρόικα», με την οποία θα διαπραγματευτεί τις τελικές αποφάσεις, να μην επιμείνει στις ακραίες θέσεις της για οριζόντια άρση του «εμπάργκο», διότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ραγδαίες εξελίξεις. «Τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περνάνε από τη Βουλή. Αν επιμείνετε, η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα που εστάλη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Είχαν προηγηθεί οι δύο συσκέψεις του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, όπου διαπιστώθηκε ότι αυτήν τη φορά δεν μπορούν να υπερκεραστούν οι διαφωνίες των βουλευτών με τη… συνήθη πρακτική, δηλαδή με τον έμμεσο εκβιασμό και την απειλή πρόωρων εκλογών, αφού ορισμένοι βουλευτές είχαν προειδοποιήσει ότι αυτήν τη φορά δεν θα υποκύψουν και ας οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες.

Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν αρχικά σύμφωνος με την «αλλαγή πλεύσης», στη βάση του ότι αν η κυβέρνηση κάνει πίσω δεν θα είναι η τελευταία φορά. Ο κ. Βενιζέλος όμως επέμεινε, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους… μισούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πρώτος εκείνος ανήγγειλε, αμέσως μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, τη συμφωνία για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις: την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την προστασία των κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων. Με… συνέπεια να καρπωθεί ο ίδιος στον μέγιστο βαθμό τα επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη από την τροπή που πήρε η υπόθεση.

Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας είναι η καθυστερημένη αντίδραση του πρωθυπουργού στα γεγονότα, που όπως λένε «άφησε να φθάσουν τα πράγματα σε οριακό σημείο» μέχρι να αποφασίσει να παρέμβει και να δώσει τέρμα στο αδιέξοδο. Διερωτώνται, μάλιστα, αν ήταν αποτέλεσμα κακής εκτίμησης των πραγμάτων ή θέλησε να διαπιστώσει το εύρος των αντιδράσεων και το κατά πόσο οι βουλευτές ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους. Υπάρχουν, ωστόσο, και ορισμένοι που υποστηρίζουν ότι όλα έγιναν βάσει σχεδίου, ότι ο κ. Σαμαράς άφησε να προκληθεί αναστάτωση ώστε στην πορεία να εμφανιστεί εκείνος και με προσωπική παρέμβαση να δώσει λύση στο πρόβλημα. Θεωρία που δεν έχει πολλούς θιασώτες, καθώς από τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα γεγονότα η κυβέρνηση (άρα και τα κόμματα που τη συγκροτούν) είχε κόστος και ο ίδιος δεν αποκόμισε κανένα όφελος.

Οι τελικές ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν, όπως προαναφέραμε, τη σύμφωνη γνώμη της «τρόικας», η οποία –όπως συνηθίζει– θα εκτιμήσει το όφελος σε καθεμία από τις εκδοχές πριν ανάψει ή όχι το «πράσινο φως». Δεν είναι λίγοι εκείνοι και εντός κυβέρνησης που εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναινέσουν σε πιο ήπιες ρυθμίσεις, καθώς στο παρελθόν έδειξαν ότι δεν πτοούνται από τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών που προβάλλει η κυβέρνηση. Ενώ άλλοι προβαίνουν στην εκτίμηση ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχουν «ανώδυνες ρυθμίσεις», κάποιοι θα χάσουν τα σπίτια τους. Οι πλέον καχύποπτοι προσεγγίζουν την υπόθεση από άλλη γωνία: «Αν θέλει ο Σαμαράς να πάει σε πρόωρες εκλογές, έχει έτοιμη την αφορμή», σημειώνουν, εννοώντας ότι οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς είναι τέτοιες, που μπορεί να καταψηφιστούν στη Βουλή και η κυβέρνηση να χάσει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ενώ υπάρχει και η… προχωρημένη άποψη που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση λόγω της κοινωνικής κατακραυγής αναδιπλώθηκε, αλλά αυτό το έκανε προκειμένου να αγοράσει χρόνο και να επανέλθει δριμύτερη!

Στις τάξεις, πάντως, των κυβερνητικών βουλευτών επικρατεί ανακούφιση. Ακόμη κι αυτοί που είχαν κηρύξει «ανένδοτο» εκφράζουν την ικανοποίησή τους από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «εγκαταλείπουν», αλλά θα περιμένουν τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει η στάση που θα τηρήσουν και με τα νέα δεδομένα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος και Θ. Τζάκρη, που δεν φαίνεται να πείθονται από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και εμμένουν στην αρχική τους θέση. Να καταψηφίσουν, δηλαδή, οποιαδήποτε ρύθμιση που θα αλλάξει προς το χειρότερο το ισχύον καθεστώς για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.


Σχολιάστε εδώ