Στα νύχια της BlackRock οι τράπεζες!

Ο έλεγχος που κάνει η BlackRock στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alfha Bank και Eurobank, με εντολή της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν έχει καμιά εντελώς σχέση με τον προηγούμενο που είχε διεξάγει για την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτός που γίνεται τώρα είναι κυριολεκτικά εξονυχιστικός.

Αντίθετα με την προηγούμενη… επιθεώρηση, όπου μια ομάδα είχε έρθει από τη BlackRock, τώρα έχουν… στρατοπεδεύσει στις Τράπεζες τέσσερις ομάδες – συνεργεία, η κάθε μια εξειδικευμένη για μια κατηγορία δανείων, επιχειρηματικών, στεγαστικών, καταναλωτικών κ.ά. Λειτουργούν δε εντελώς διαφορετικά από το πρώτο… τσεκάρισμα. Τότε υπήρχε μια ομάδα που ήλεγξε όλες τις Τράπεζες για όλα τα δάνεια και τα ανοίγματα που είχε. Τώρα ελέγχουν τα πάντα και μάλιστα κάθε τομέα διαφορετικά άτομα, προφανώς για να υπάρχει αλληλοέλεγχος από ψηλά…

Σύμφωνα με πληροφορίες η αγωνία βρίσκεται στο ύψος του συνολικού ανοίγματος που θα καταγράψει η BlackRock για τις ελεγχόμενες Τράπεζες. Αν καταγράψει ένα έλλειμμα 5 δισ. ευρώ, αυτό μπορεί να καλυφθεί από τους μετόχους, μετά την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία οδήγησε σε μια εξυγίανση με τις Τράπεζες να κρατούν τη διοίκηση έχοντας καλύψει το 10% και την υποχρέωση σταδιακά να καταβάλουν το υπόλοιπο 90% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αυτή είναι η καλή εξέλιξη…

Υπάρχει όμως η ανησυχία για την περίπτωση που τα συνεργεία βρουν μεγάλη τρύπα. Και εδώ μιλούν για άνοιγμα κοντά στα 15 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο όχι απλώς είναι δύσκολο να καλυφθεί, αλλά είναι εντελώς αδύνατο να βρεθούν τόσα λεφτά από τους μετόχους, όπως υποστηρίζουν τραπεζικοί και χρηματιστηριακοί παράγοντες, που ξέρουν τι κυκλοφορεί στη αγορά…

Αυτό είναι το πολύ κακό σενάριο… που όμως εμφανίζεται και ως το πιο πιθανό, σύμφωνα πάντα με έγκυρες πηγές που έχουν γνώση των τεκταινομένων.

Η κατάληξη, στην περίπτωση που ο έλεγχος από την BlackRock διαπιστώσει ότι χρειάζονται 15 δισ. ευρώ για μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, θα είναι οι Τράπεζες που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το άνοιγμα τους και θα περάσουν σε ξένα χέρια, όπως εξαρχής είναι ο στόχος της «τρόικας», με συνέπειες καθόλου ευχάριστες για τους έλληνες επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους.


Σχολιάστε εδώ