Σε καραντίνα όλη η ακτή της ΝΔ Πελοποννήσου

Περιοχές που «σφύζουν» από ζωή και το καλοκαίρι αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες και κυριολεκτικά «στηρίζουν» οικονομικά ολόκληρους δήμους αφού ο κόσμος που τις επισκέπτεται αφήνει χρήματα, κινεί το εμπόριο, δουλεύουν τα μαγαζιά, και απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι, οδηγούνται στην απονέκρωση και τον αφανισμό! Η απόφαση του υπουργείου ΠΕΚΑ που εκδόθηκε στο τέλος Ιουλίου, βάζει την ταφόπλακα στην ανάπτυξη και την ευημερία της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, αφού παραδίδει την λειτουργία και τον έλεγχο των παραλιών στη ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ, η οποία από το… 2002 έχει επιδιώξει την ερημοποίηση των κοσμοπολίτικων αυτών παραλιών. Συγκεκριμένα έχει εξασφαλίσει εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την προστασία της θαλάσσιας Χελώνας από το Γιαννιτοχώρι έως το Καλό Νερό, η οποία απαγορεύει την δόμηση σε όλη την περιοχή, δεν επιτρέπει την κολύμβηση και την παραμονή στην παραλία μετά την δύση του ηλίου, δεν επιτρέπει την λειτουργία των οργανωμένων πλαζ εκτός από 2 περιπτώσεις στις οποίες όμως οι ομπρέλες και τα καθίσματα θα πρέπει να μαζεύονται και να μεταφέρονται σε άλλο χώρο το βράδυ, απαγορεύει την πρόσβαση σε όλη την ακτή με εκτός από 3 μόνο μονοπάτια κ.λπ. Η απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ ουσιαστικά υιοθετεί την μελέτη αυτή η οποία επικαιροποιήθηκε πρόσφατα από την πρώην Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Ευαγγελίδου και είναι ζήτημα ημερών να εφαρμοσθεί πρώτα από την Ζαχάρω και στην συνέχεια να επεκταθεί και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής (Αρχαίας Ολυμπίας, Τριφυλίας, Πύργου, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων). Στην περίπτωση αυτή, η οικονομία ολόκληρης της περιοχής που έχει δοκιμασθεί σκληρά στο παρελθόν και από τις πυρκαγιές που αποδεκάτισαν τον άλλο πόλο οικονομικής ανάπτυξής της, τις ελιές, θα υποστεί σοβαρό πλήγμα και θα καταρρεύσει. Οι εκπρόσωποι των δήμων που απειλούνται με οικονομικό μαρασμό εξαιτίας της απόφασης αυτής του υπουργού Περιβάλλοντος, για να αποτρέψουν τα χειρότερα, προτείνουν:

• Να ανατεθούν νέες μελέτες ΕΠΜ για όλες τις περιοχές NATURA της Δυτικής Πελοποννήσου σε αξιόπιστους φορείς όπως είναι τα Ανώτατα Εθνικά Ιδρύματα.

• Να ληφθούν υπόψη στις μελέτες όλες οι αναπτυξιακές προοπτικές που έχει η Δυτική Πελοπόννησος μέσα στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης.

• Αντί να υιοθετούνται λογικές αποκλεισμού από την διαχείριση των περιοχών των ΟΤΑ που αποτελούν την θεσμική έκφραση των τοπικών κοινωνιών, να εφαρμοσθούν οι προβλέψεις του άρθρου 15 του ν. 2742/1999 όπως ισχύει μετά τον ν. 3937/2011 και η διαχείριση να ανατεθεί είτε σε διεύθυνση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που θα συσταθεί ειδικά για τον σκοπό.

Καταλήγουν δε, τονίζοντας ότι είναι κρίμα, τώρα που δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και την λειτουργία του αεροδρομίου της Καλαμάτας, να «θάβονται» οι ελπίδες και οι προοπτικές ενός ολόκληρου κόσμου για να προστατευθούν οι χελώνες που σε τελευταία ανάλυση δεν κινδυνεύουν, αφού τα στοιχεία που παραθέτουν οι οικολογικές οργανώσεις αναφέρουν πως ο πληθυσμός τους αυξάνεται προοδευτικά χρόνο με τον χρόνο.


Σχολιάστε εδώ