Σβήνει φωτιές ο Σαμαράς

Εξελίξεις που ανέδειξαν τις πάγιες αδυναμίες, της σημερινής, αλλά και όλων σχεδόν των προηγούμενων κυβερνήσεων, της απουσίας βασικού πολιτικού προσανατολισμού. Που, σε συνδυασμό με την έλλειψη συντονισμού, παράγει και ενισχύει φαινόμενα πολυγλωσσίας, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν σύγχυση και αναταράξεις σε πολλά επίπεδα. Υπουργοί αυτονομούνται και βάζουν στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης κρίσιμα ζητήματα (πλειστηριασμοί, «σεισμόσημο» κ.α.), χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προεργασία για να αποκρυσταλλωθεί η τελική θέση της κυβέρνησης.

Τα χαμηλά αντανακλαστικά του Μεγάρου Μαξίμου σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, έτσι ώστε να απαιτείται πλέον, η προσωπική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστική η περίπτωση με τους πλειστηριασμούς, όπου το θέμα αφέθηκε να σέρνεται για ημέρες (εβδομάδες), να πυροδοτεί την ένταση και τη σύγχυση, μέχρι νʼ αποφασίσει (ή να πειστεί;) ο κ. Σαμαράς ότι χρειάζεται να λύσει (έστω και προσωρινά) τον «γόρδιο δεσμό».

Ευθύνες για την αναταραχή που προκλήθηκε αποδίδονται στον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς ήταν εκείνος, που άνοιξε τη συζήτηση και μάλιστα με εκβιαστικό τρόπο, θέτοντας το δίλημμα «πλειστηριασμοί ή κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος». Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες τους, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επιτίθενται εναντίον του με σφοδρότητα, λέγοντας ότι συμπεριφέρεται περισσότερο «ως υπάλληλος της «τρόικας», παρά σαν υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης». Επίσης, ότι προκειμένου… να πάρει καλό βαθμό από τους δανειστές, γίνεται συχνά «βασιλικότερος του βασιλέως»! Δεν είναι ωστόσο ο μόνος υπουργός που προκαλεί νεύρα και γκρίνιες, είναι και ο Γ. Μανιάτης, υπουργός Περιβάλλοντος. Οι χειρισμοί του στο ζήτημα του «μπλακ-άουτ» στη Σαντορίνη, εκνεύρισαν τον πρωθυπουργό που έδωσε εντολή πάνε επιτόπου οι υπουργοί Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και Τουρισμού Ολ. Κεφαλογιάννη, καθώς ο κ. Μανιάτης παρακολουθούσε από… απόσταση ασφαλείας τις εξελίξεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο τελευταίος «άνοιξε» και θέμα «σεισμόσημου», χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη ή προεργασία. Κατʼ εντολήν του Μαξίμου παρενέβη ο κ. Στουρνάρας και διευκρίνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Κριτική στο μεταξύ ασκείται από υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να αιφνιδιάζεται κάθε τόσο και να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Τα επιφορτισμένα με το αντικείμενο αυτό στελέχη έχουν περιέλθει –άγνωστο για ποιο λόγο– σε πλήρη αδράνεια, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου εξαντλείται σε μια αέναη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η όλη κατάσταση μόνο ανησυχίες προκαλεί, δεδομένου ότι η περίοδος που ξεκινάει, θα είναι εξαιρετικά επίπονη και θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης.

Πλήγμα

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση πρέπει να επουλώσει και το «πλήγμα» που υπέστη από την παραίτηση (αποπομπή), κυρίως για το λόγο που την επέβαλλε, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδη. Όχι μόνον σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά και ουσίας. Αφενός διότι συνδέεται με έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα, αυτό των αποκρατικοποιήσεων, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των προσπαθειών της κυβέρνησης να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Αφετέρου διότι έτσι όπως εξελίχθηκε η υπόθεση έδωσε επιχειρήματα στην αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «φαινόμενα διαπλοκής» και «διαφθοράς» ρίχνοντας σκιές στην υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων. Το γεγονός ότι οι καταγγελίες αναπαρήχθησαν από μεγάλα ξένα Μέσα Ενημέρωσης συνεισέφερε στη γενικότερη ζημιά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε με την επιλογή του κ. Σταυρίδη να μετακινηθεί με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία, την επομένη μάλιστα της υπογραφής της συμφωνίας για τον ΟΠΑΠ. «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε θέμα, το… δημιούργησε», παραδέχονταν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Οι ίδιοι παράγοντες εξέφραζαν την έκπληξή τους για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα ο κ. Σταυρίδης. «Έμπειρος άνθρωπος είναι, δεν μπορεί να μη σκέφτηκε τι θα επακολουθούσε αν γινόταν γνωστό το γεγονός», σημειώνουν. Ο τελευταίος ωστόσο ακόμη και σήμερα επιμένει ότι δεν υπήρξε τίποτα μεμπτό στην πράξη του, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις βουλευτών φέρεται να είπε σε συνομιλητές του ότι «εγώ δεν είμαι σαν κάτι ξεβράκωτους πολιτικούς που επιζητούν την εύνοια των επιχειρηματιών». Δεν λείπουν κι εκείνοι που εκφράζουν την εικασία ότι το ταξίδι με το λίαρ-τζετ ήταν η αφορμή που έψαχναν στην κυβέρνηση για να απομακρύνουν τον κ. Σταυρίδη από τη συγκεκριμένη θέση. Ότι η απόφαση είχε ληφθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες κι απλώς περίμεναν την κατάλληλη ευκαιρία, την οποία τους την πρόσφερε ο ίδιος.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ