Ρωσική η Τράπεζα Κύπρου;
Ο νόμος των απρόβλεπτων συνεπειών βρίσκει την εφαρμογή του και στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μετά τους αδέξιους και καταστροφικούς, για τη Μεγαλόνησο, χειρισμούς των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: Μια απρόβλεπτη συνέπεια του «κουρέματος» των καταθετών, με στόχο να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου, είναι ότι στη νέα μετοχική σύνθεση της τράπεζας που κυριαρχεί στην οικονομία της Κύπρου το πλειοψηφικό ποσοστό θα ανήκει στους ξένους μεγαλοκαταθέτες, οι περισσότεροι των οποίων έχουν… ρωσικά διαβατήρια.
Ως γνωστόν, οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ «κουρεύτηκαν» σε ποσοστό 47,5% και τα χρήματά τους μετατράπηκαν σε νέες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Και επειδή οι περισσότεροι μεγαλοκαταθέτες ήταν Ρώσοι, υπολογίζεται ότι αυτοί θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μερίδιο στη νέα μετοχική σύνθεση της τράπεζας.
Οι εξελίξεις αυτές δεν περνούν απαρατήρητες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου, όπως φαίνεται και από άρθρο των New York Times, επικρατεί οργή και ανησυχία για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων, οι οποίοι κρύβουν τον κίνδυνο ενίσχυσης της θέσης των Ρώσων όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά και στο μεγάλο ενεργειακό «παίγνιο» της Ανατολικής Μεσογείου. «Όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχεδίαζαν το σκληρό πακέτο διάσωσης της Κύπρου τον Μάρτιο, επευφημούσαν το τέλος ενός οικονομικού μοντέλου που στηρίχθηκε στο ρωσικό χρήμα», έγραψε χαρακτηριστικά η αμερικανική εφημερίδα. «Οι πλούσιοι Ρώσοι που είχαν χρήματα στις προβληματικές τράπεζες της Κύπρου έχασαν δισεκατομμύρια. Όμως, παρά το άσχημο πλήγμα που δέχθηκαν, είναι πλέον σε θέση να πάρουν κάτι που μέχρι πρότινος είχε ξεφύγει ακόμα και από τους πιο θρασείς ολιγάρχες της Μόσχας: Τον έλεγχο ενός συστημικού τραπεζικού ιδρύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι Times δεν παραλείπουν να υπογραμμίσουν ότι «η Τράπεζα Κύπρου εξακολουθεί να κατέχει μοναδική θέση επιρροής στις οικονομικές και πολιτικές υποθέσεις της Κύπρου, μιας χώρας που «κάθεται» πάνω σε ενδεχομένως πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Παράλληλα, η Μόσχα, αν και εξοργισμένη με τα δισεκατομμύρια που έχασαν οι Ρώσοι από τις κυπριακές τράπεζες, εξακολουθεί να βλέπει την Κύπρο ως έπαθλο».
Το ζήτημα τώρα είναι πώς μπορεί να αξιοποιήσουν οι Ρώσοι αυτή την επιρροή τους στην Τράπεζα Κύπρου. Τα πράγματα δεν είναι πολύ απλά, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι μεγαλοκαταθέτες που πήραν μετοχές κινούνται συντονισμένα, ή ότι έχουν την πρόθεση να λειτουργήσουν σαν όργανα του Κρεμλίνου. Ούτε και η Μόσχα φαίνεται αποφασισμένη να κινηθεί με τρόπο προκλητικό προς τη Δύση, κάνοντας μια προσπάθεια να συγκεντρώσει σε ένα φορέα της επιρροής του Κρεμλίνου ένα μεγάλο «πακέτο» μετοχών, ώστε να διεκδικήσει αποτελεσματικό έλεγχο στη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Αμερικανοί παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και με αρκετή σαφήνεια προειδοποιούν τους Ευρωπαίους να μην αφήσουν τη ρωσική αρκούδα να… καταπιεί τη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα.
Κάνουν… βόλτες οι φάκελοι
Τουλάχιστον εξοργιστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε, απαντώντας σε ερώτηση του Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή, ο Γ. Στουρνάρας, σχετικά με την πορεία των φορολογικών ελέγχων στις χιλιάδες off shore εταιρείες, που χρησιμοποιούνται από τους έχοντες και κατέχοντες για το… ευγενές άθλημα της αποφυγής φόρων επί ακινήτων. Συνολικά έχουν καταγραφεί 6.575 υπεράκτιες εταιρείες με ακίνητα στη χώρα μας, αλλά έχουν ολοκληρωθεί έλεγχοι μόνο σε 34 εξ αυτών και το ποσό των φόρων που βεβαιώθηκαν μόλις ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.
Στην ίδια απάντηση του υπουργού Οικονομικών διαβάζουμε, ότι για τις διαβόητες off shore των ΔΟΥ Κύμης και Κρανιδίου (περίπου 200), οι οποίες χρησιμοποιούνται για να συγκαλύπτουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες πολυτελέστατων εξοχικών κατοικιών, και για τις οποίες γίνονται συζητήσεις εδώ και χρόνια, το υπουργείο κατέληξε στην απόφαση να αναθέσει τον έλεγχό τους στο Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο (ΔΕΚ) Αθηνών. Ας ελπίσουμε οι σχετικοί φάκελοι να μείνουν τελικά στο ΔΕΚ Αθηνών και να μην κάνουν άλλες… βόλτες, ώστε κάποτε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.
Το γράφουμε αυτό, γιατί οι εκπρόσωποι των εφοριακών καταγγέλλουν ότι οι φάκελοι για τις 161 off shore του Κρανιδίου εδώ και χρόνια… βολτάρουν, από υπηρεσία σε υπηρεσία και, όσο κυκλοφορούν, τόσο καθυστερούν οι έλεγχοι. Ο δε υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας τον Μάιο σε άλλη, σχετική ερώτηση βουλευτή, έγραφε ότι με το Ν. 4141/2013 συνιστάται ειδική αποκεντρωμένη υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, το «Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ)», η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και είναι αρμόδια, μεταξύ άλλων, για τον έλεγχο των αλλοδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, για τις οποίες δεν προκύπτει το φυσικό πρόσωπο ή των ημεδαπών εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων, στις οποίες συμμετέχει αλλοδαπή εταιρεία χωρίς να εμφανίζεται το φυσικό πρόσωπο.
Ακόμη, λοιπόν, και μπροστά σε προκλητικές περιπτώσεις πιθανής φοροδιαφυγής από ισχυρούς κατέχοντες, το υπουργείο Οικονομικών πελαγοδρομεί, αναζητώντας ποιος είναι ο καταλληλότερος ελεγκτής. Οι εφοριακοί προειδοποιούν για κινδύνους να χαθούν, τελικά, φορολογικά έσοδα λόγω παραγραφής, αλλά από το υπουργείο λένε ότι, εάν εντοπισθούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, ζήτημα παραγραφής δεν τίθεται. Μένει να δούμε τους επόμενους μήνες πόσα τελικά θα συγκεντρώσει το υπουργείο από αυτούς τους ελέγχους και, το σημαντικότερο, πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθούν.