Πούτιν: Μην επενδύετε στην Ελλάδα!

Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τη χώρα μας «προφανώς προβληματική» για επενδύσεις αποτρέποντας τους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν εδώ, ενώ εξέφρασε και την έκπληξη του για όσους έχουν ήδη επενδύσει. Το γεγονός ότι η παρέμβαση έγινε σε σύσκεψη στη Περιφέρεια Ροστόφ θεωρήθηκε ως αιχμή κατά του Ιβάν Σαβίδη, ο οποίος κατάγεται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η πρωτόγνωρη στα διπλωματικά χρονικά, παρέμβαση του κ. Πούτιν, ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον σαφή τρόπο, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα που είχε την περασμένη Κυριακή το «ΠΑΡΟΝ». Ότι το αίτημα του κ. Σαμαρά για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου είχε εξοργίσει τον Ρώσο ηγέτη, καθώς είχε κριθεί προκλητικό και πέραν των καθιερωμένων στη διπλωματία. Το κυριότερο και πιο σοβαρό ωστόσο είναι, ότι από τα τελευταία γεγονότα επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες, που κάνουν λόγο για σαφή επιδείνωση των σχέσεων Μόσχας- Αθήνας. Κι αυτό λόγω της αμερικανικής στροφής στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς, ενώ το θέμα που κορύφωσε την οργή της Μόσχας ήταν το «ναυάγιο» με τη ΔΕΠΑ. Η ρωσική πλευρά θεωρεί ότι κατ’ εντολήν της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών, η Αθήνα διαμόρφωσε έτσι τους όρους και τις συνθήκες του διαγωνισμού, ούτως ώστε να αναγκαστεί η «Γκάζπρομ» να αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Η παρέμβαση του Βλ. Πούτιν και η προτροπή του προς τους Ρώσους επιχειρηματίες να μην επενδύουν στη χώρα μας, προκάλεσε εκνευρισμό και ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου που αντέδρασε σπασμωδικά. Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, αφού διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα για επενδύσεις επισήμανε ότι «οι επενδύσεις δεν ποδηγετούνται», εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τη δυσφορία του πρωθυπουργού για τα λεγόμενα του κ. Πούτιν. Λίγες ώρες αργότερα όμως και αντιλαμβανόμενοι ότι μια ανοιχτή κόντρα με τη Ρωσία δεν θα ωφελούσε τη χώρα μας, παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις. Υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις, ότι παραμένει έντονο το ενδιαφέρον των Ρώσων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Υπενθύμισαν μάλιστα τις διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον ισχυρό άνδρα της «Γκάζπρομ» Αλεξέι Μίλερ που ωστόσο δεν… απέτρεψαν το προγραμματισμένο «ναυάγιο» με τη ΔΕΠΑ που ήρθε να προστεθεί στην αποχώρηση της Ελλάδας από τον αγωγό Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολη.


Σχολιάστε εδώ