Πατάει γκάζι για «τρίτο πόλο» η ΔΗΜΑΡ!

Με την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή στελεχών, βουλευτών αλλά και του ίδιου του προέδρου Φώτη Κουβέλη στη σκληρή καθημερινότητα, δίνεται και επισήμως το σύνθημα για άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Υπεραμύνεται της πρωτοβουλίας αυτής από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, που είχε πραγματοποιηθεί στον απόηχο της αποχώρησης του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Άλλωστε, από τότε είχε καταστήσει σαφές, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στη βάση, πως «η ΔΗΜΑΡ δεν θα μετατοπισθεί σε έναν ήπιο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ», καθησυχάζοντας μάλιστα αρκετούς.

Βαδίζοντας επομένως πρόσω ολοταχώς για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, οι συζητήσεις και οι επικοινωνίες καλά κρατούν, ενώ στο παρασκήνιο γίνονται και ζυμώσεις και επαφές ούτως ώστε εντός του Σεπτεμβρίου να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της ηγεσίας. Όπως πληροφορείται το «Π» οι κ. Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικονόμου «πρωταγωνιστούν» στις διερευνητικές αυτές επαφές που έχει αναλάβει το κόμμα με προσωπικότητες των εκσυγχρονιστών, με τον Φώτη Κουβέλη βέβαια να είναι αυτός που θα πει και την τελευταία λέξη.

Σημειωτέον ότι θα προηγηθούν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων και στη συνέχεια, όπως προ δύο εβδομάδων αποκάλυψε το «Π», θα ακολουθήσουν οι κατά μόνας συναντήσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρη Καστανίδη και Σταύρο Μπένο (που φαίνεται να είναι και οι πιο «ζεστοί» για το «εγχείρημα»), ενώ και με τους Τάσο Γιαννίτση και Βασίλη Ράπανο γίνονται προχωρημένες συζητήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι παροικούντες την… Αγίου Κωνσταντίνου, διευκρινίζουν πως «δεν μιλούν για το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου». Όντας αρκετά επιφυλακτικοί, αυτό που ξεκαθαρίζουν κορυφαία στελέχη καθώς και βουλευτές του κόμματος στο «Π» είναι ότι, «μιλάμε για συστράτευση και όχι για οργανωτική ένταξη στη ΔΗΜΑΡ», επιχειρώντας να τηρήσουν τις δέουσες αποστάσεις. Στην πολυκατοικία του κόμματος με τις αριστερές καταβολές έχει αρχίσει από τα χείλη κάποιων και η… ονοματολογία, μιας και στους διαδρόμους ψιθυρίζεται το όνομα του νέου σχήματος. «Προοδευτική Συμπαράταξη», κατ’ αναλογία με την «προοδευτική συμμαχία», την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα και άλλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ωστόσο, προς στιγμήν, οι εξ’ απορρήτων συνεργάτες του προέδρου, δεν το επιβεβαιώνουν ούτε όμως και το διαψεύδουν.

Τα «καυτά» μέτωπα του φθινοπώρου

Για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται το επιτελείο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, με τις ημερομηνίες άφιξης του κ. Κουβέλη στη συμπρωτεύουσα να καθορίζονται αυτή τη βδομάδα. Το βάρος έχει πέσει αδιαμφισβήτητα στη δημοσκοπική ανάκαμψη του κόμματος, καθώς όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος «οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θα είναι εξίσου κρίσιμες». Στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη, εξήγησε στο «Π» πως έχει αποφασιστεί να δώσει συνέντευξη Τύπου στη συμπρωτεύουσα και να συναντηθεί με φορείς, ενώ στη σύντομη ομιλία που θα προηγηθεί θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Δείγματα γραφής αποτελούν οι ήδη εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του κόμματος για τους πλειστηριασμούς και την κινητικότητα. «Η προστασία της πρώτης κατοικίας πρέπει να αποτελεί υποχρεωτική επιλογή της Πολιτείας. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα εξαιρεθούν από την άρση των πλειστηριασμών μόνο οι επιτήδειοι, δηλαδή όσοι έχουν καταθέσεις και δεν πληρώνουν, εάν δεν συνοδεύεται από πολύ αυστηρά κριτήρια, εγκυμονεί τον κίνδυνο να συμπαρασύρει στρώματα της κοινωνίας που αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν» τονίζει σε ανακοίνωσή της για τους πλειστηριασμούς η Αγίου Κωνσταντίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την αντίθεσή της και για την κινητικότητα στο Δημόσιο, προειδοποιώντας πως «η μετακίνηση εργαζομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών και μάλιστα με την απειλή της απόλυσης, επιφέρει απορρύθμιση των δημόσιων υπηρεσιών σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία», ενώ για πολλοστή φορά αναφέρει πως «η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί με την «τρόικα» την αποσύνδεση της κινητικότητας από τις απολύσεις. Η κινητικότητα στο δημόσιο τομέα πρέπει να αφορά αποκλειστικά την ορθολογική κατανομή του προσωπικού.

Από κει και πέρα, η ΔΗΜΑΡ εντός του φθινοπώρου αναμένεται να αναλάβει και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα σχετίζονται με πρόταση του κόμματος για τους οφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικά την απλή αναλογική, για την οποία θα διοργανώσει εκδήλωση που θα αφορά στο εκλογικό σύστημα.

Τέλος, γίνονται εισηγήσεις στον κ. Κουβέλη όπως μαθαίνει το «Π» από κορυφαίο στέλεχος του κόμματος «να επιστήσει την προσοχή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, στην οποία κατά καιρούς διαπιστώνονται αρρυθμίες, κακός συντονισμός και… ενίοτε αλχημείες», ούτως ώστε και καλύτερη δουλειά να γίνεται, να τρέξει το κοινοβουλευτικό έργο, αλλά και να διεκδικήσει το κόμμα την κοινοβουλευτική του επιβίωση καθώς οι συνθήκες είναι ρευστές, και κανείς δεν γνωρίζει πότε μπορεί να συμβεί το «πολιτικό ατύχημα» που θα οδηγήσει σε εκλογές.


Σχολιάστε εδώ