ΚΑΤΩ στον ΠEΙΡΑΙΑ

Την εκδήλωση οργάνωσε ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι καταγόμενοι από την περιοχή δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης μας. Αφορούσε τα εγκαίνια («θυρανοίξια» σύμφωνα με την ορολογία της Εκκλησίας) ενός απέριττου αλλά πολύ προσεγμένου ναού που οικοδόμησε η οικογένεια του δημάρχου στον τόπο καταγωγής του, τα Κορογονιάνικα της Μάνης, ως δέηση προς τον Ύψιστο για την σωτηρία του από την δολοφονική απόπειρα που είχε γίνει εναντίον του στις 21 Ιανουαρίου 2001… Ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 21 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που έγινε η απόπειρα. Τα θυρανοίξια, έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην συμβολή του Αγίου Μαξίμου στην Ορθοδοξία με το έργο και το μαρτύριό του. Μαζί ήταν ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Σπάρτης και ο προϊστάμενος του ιερού ναού των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης του Πειραιά πατήρ Ιωάννης. Παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο βουλευτής της Α΄ Πειραιά Κώστας Κατσαφάδος (σ.σ.: τον οποίον για πρώτη φορά δημόσια ο δήμαρχος αποκάλεσε γαμπρό του), ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Γιάννης Ξυπολιάς, ο επίτιμος πρόεδρος Παναγιώτης Κουβάτεος και οι περισσότεροι από τους καταγόμενους από την περιοχή δημοτικοί σύμβουλοι απʼ όλες τις παρατάξεις. Κάποιοι, όπως ο Κ. Μανωλάκος, ο Γ. Αγγελόπουλος και η Ευαγγελία Σαρρή είχαν έρθει από τον Πειραιά, ενώ ο Χ. Τουμπέκης και η Μελίνα Φύκια από την Καλαμάτα όπου ήταν διακοπές. Να σημειώσουμε ότι ήταν επίσης παρόντες οι 2 από τους 4 συμβούλους του συνδυασμού «Πειραιάς, πόλη – θρύλος» (Βουγιουκλάκης, Σιγαλάκος). Ίσως λέει κάτι αυτό εν όψει εκλογών… Ο δήμαρχος ήταν εμφανώς συγκινημένος σʼ όλη την διάρκεια της τελετής και σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυά του. Ήταν μια βαθειά ανθρώπινη στιγμή…

// Μια όμως και βρεθήκαμε στη Μάνη, από την οποία κατάγεται ένα μεγάλο «κομμάτι» των δημοτών του Πειραιά, είτε πρώτης είτε δεύτερης γενιάς, πρέπει να πούμε ότι η περιοχή κρύβει «θησαυρούς» που κακώς δεν έχουν αξιοποιηθεί. Μέσα από τα απόκρημνα βουνά, τα άγονα, που δεν φυτρώνουν ούτε… αγκάθια, ξεπροβάλλουν συμπλέγματα πυργόσπιτων, που μοιάζουν με καστροπολιτείες, που σε παραπέμπουν πολλά χρόνια πριν. Όταν βρίσκεται κανείς στη Λάγια νομίζει πως ζει στον Μεσαίωνα! Τέτοιες περιοχές υπάρχουν πολλές στη Μάνη. Αλλά είναι απρόσιτες και απόκοσμες. Αλλά και τα χωριά που έχουν παραλίες, όπως ο Κότρωνας, η Κοκάλα και το Νίφι με τις περίφημες Λαλούδες, την παραλία με τις πέτρες που μοιάζουν… ζωγραφιστές. Για να φθάσει όμως κανείς μέχρι εκεί είναι μια… μικρή περιπέτεια. Μέχρι την Σπάρτη ένα ΙΧ χρειάζεται λιγότερο από 2,5 ώρες. Από εκεί και πέρα τα 80 χιλιόμετρα που απέχουν οι περιοχές αυτές απαιτούν τουλάχιστον μιάμιση ώρα οδήγησης. Δρόμοι σαν φίδια, μέσα από τα βουνά, ασφαλτοστρωμένοι μεν αλλά πολύ δύσκολοι με πολλές στροφές. Η περιοχή είναι κόσμημα, μπορεί να γίνει πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης. Τέτοιους πυργο-οικισμούς δεν βρίσκει κανείς πουθενά. «Φωνάζει» σε κάθε γωνιά της η Μάνη πως έχει τα φόντα και μπορεί να αναπτυχθεί στον υπερθετικό βαθμό. Χωρίς πρόσβαση όμως… δεν μπορεί να γίνει τίποτα!

// Με τον καθιερωμένο σεβασμό πραγματοποιήθηκαν και φέτος στις 17 Αυγούστου στη «Μάντρα» της Κοκκινιάς όπου εκτελέσθηκαν 200 παλικάρια από τους Ναζί, οι εκδηλώσεις μνήμης για το «Μπλόκο». Πολύς κόσμος, ανάμεσά τους και συγγενείς των ηρώων αντιστασιακών, παρά την περίοδο των διακοπών, έδωσε το παρόν και έδειξε με την παρουσία του πως δεν ξεχνά τις θυσίες εκείνων που πλήρωσαν με την ζωή τους τον αγώνα για την ελευθερία. Η κεντρική εκδήλωση έγινε το βράδυ του προπερασμένου Σαββάτου στον τόπο της εκτέλεσης, όπου κατατέθηκαν πολλά στεφάνια και μίλησε για το νόημα της ημέρας, ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.

// Την ίδια μέρα το μνημείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του «πλοίου της Ειρήνης» που διαπλέει την Μεσόγειο με κεντρικό σύνθημα «Όχι άλλη Χιροσίμα – Όχι άλλα Ναγκασάκι» και αυτές τις μέρες βρισκόταν στον Πειραιά. Τα μέλη της αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν στον ιερό χώρο της Μάντρας του Μπλόκου όπου τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Είναι πραγματικά μεγάλη μας τιμή που σήμερα βρίσκονται κοντά μας οι επιζήσαντες του πυρηνικού ολοκαυτώματος οι “Χιμπακούσα” και μας προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση το γεγονός ότι η επίσκεψή τους συμπίπτει με τη θλιβερή επέτειο του Μπλόκου της Κοκκινιάς καθώς και με τη συμπλήρωση των 68 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα της Χιροσίμα. Το αίτημα για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων ενώνεται με το αντιπολεμικό μήνυμα του Μπλόκου γιατί οι λαοί πρέπει να στέκονται πάνω από τις απειλές των κάθε είδους πολέμων». Από την πλευρά του ο Πάνος Τριγάζης πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής υποδοχής τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί θέλουμε να ενώσουμε το αντιφασιστικό μήνυμα του Μπλόκου της Κοκκινιάς, με το αίτημα της κατάργησης όλων των πυρηνικών όπλων μέσα από την κραυγή “Όχι άλλη Χιροσίμα – Όχι άλλο Ναγκασάκι”. Αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η κατάσταση στη Μ. Ανατολή εξακολουθεί να είναι εκρηκτική, η έκκληση για την αποπυρηνικοποίηση της υφηλίου κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη».

// Χιλιάδες Πειραιώτες απόλαυσαν την πανσέληνο του Αυγούστου την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, στην παραλία της Φρεαττύδας, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής και με νοσταλγικά τραγούδια της Λένας Παπαδοπούλου. Ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα, που η συναυλία είχε ολοκληρωθεί ο κόσμος παρέμεινε στην αναβαθμισμένη πλαζ, και απολάμβανε το ασημένιο φεγγάρι που δημιουργούσε ένα… ολόφωτο ποτάμι που χάραζε τον Σαρωνικό σαν ουράνιο τόξο, και τις ριπές του μπάτη που χάιδευαν τις αισθήσεις και πέρα από την δροσιά που σκορπούσε ζωντάνευαν νοσταλγικές στιγμές και αναμνήσεις και τους έκαναν όλους να πλάθουν όνειρα… Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά που την χάρηκε ο κόσμος, μαζί κι ο δήμαρχος που ήταν εκεί από νωρίς, η οποία πάνω από όλα έδειξε ότι υπάρχουν διέξοδοι για να ξεφύγει κανείς και… εντός των τειχών… Να σημειώσουμε ότι και αυτή η συναυλία όπως και όλες οι προηγούμενες που είχαν γίνει τον Αύγουστο στα Βοτσαλάκια, ήταν δωρεάν η είσοδος. Οι καλλιτέχνες είχαν προσφερθεί αφιλοκερδώς για να διασκεδάσουν τον κόσμο.

// Απίστευτο και όμως αληθινό: Επειδή υπήρχαν καταγγελίες από πολλούς για επιθετικότητα κάποιων αδέσποτων σκύλων στην πλαζ της Φρεαττύδας, ενημερώθηκε το ΔΙΚΕΠΑΖ (Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων) από τον δήμο για να τα μαζέψει. Σύμφωνα με τον νόμο το ΔΙΚΕΠΑΖ παίρνει τα αδέσποτα που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, τα μεταφέρει στο Σχιστό, τους κάνει στείρωση και εμβόλια, τα φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του λίγο καιρό για να ηρεμήσουν και τα επαναφέρει στον χώρο τους, αν στο μεταξύ δεν βρεθεί οικογένεια να τα «υιοθετήσει». Ενώ όμως τα αυτοκίνητα του ΔΙΚΕΠΑΖ έφθασαν στην παραλία, ομάδες φιλόζωων επιτέθηκαν στο προσωπικό, πέταξαν πέτρες στα αυτοκίνητα και υποχρέωσαν την αποστολή του Κέντρου να φύγει άπρακτη! Τις επόμενες μέρες έγιναν πάλι επιθέσεις αδέσποτων σε παιδιά που έπαιζαν στην παραλία. Ο κόσμος αγανάκτησε και ζήτησε την παρέμβαση του δήμου. Ο δήμαρχος πήρε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο του ΠΕΣΥΔΑΠ στον οποίο ανήκει το ΔΙΚΕΠΑΖ, Γρηγ. Γουρδομιχάλη, και του ζήτησε να ξαναστείλει συνεργεία. Ο τελευταίος του εξήγησε τι είχε γίνει την προηγούμενη φορά και συμφώνησαν την άλλη εβδομάδα να κατέβουν μαζί στην παραλία για να πείσουν τους φιλόζωους να τους αφήσουν να πάρουν τα αδέσποτα για να μην δημιουργούν προβλήματα στον κόσμο. Για να δούμε, θα τα καταφέρουν;

// Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα που είχαν γίνει από πειραιώτες γονείς προκειμένου να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου. Ο Πειραιάς είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους δήμους του λεκανοπεδίου που δεν άφησε κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακό σταθμό. Από φέτος μάλιστα λειτουργεί άλλος ένας σταθμός στο οικόπεδο του ΗΣΑΠ στο Νέο Φάληρο, που απέκτησε πρόσφατα ο δήμος, μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο των 5,5 στρεμμάτων που ήδη διαμορφώθηκε σε πάρκο, ο οποίος δίνει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες φιλοξενίας βρεφών και νηπίων.

// Από την περασμένη Τετάρτη, οι καφέδες και τα αναψυκτικά που διατίθενται στα ΚΑΠΗ του δήμου, είναι εντελώς δωρεάν. Μέχρι τώρα τα μέλη των ΚΑΠΗ πλήρωναν 20 λεπτά τον καφέ ή την πορτοκαλάδα τους, αλλά επειδή οι περισσότεροι δεν μπορούν να διαθέσουν ούτε αυτό το ποσό, ο δήμαρχος αποφάσισε να δίνονται όλα δωρεάν.


Σχολιάστε εδώ