Και εγένετο «Σεισμόσημο»
Οι αναγνώστες της εφημερίδας μας όμως, και της στήλης, γνωρίζουν εδώ και πολλούς μήνες. Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης σε τηλεοπτική του εμφάνιση άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικής ασφάλισης από σεισμούς και φυσικές καταστροφές σε όλα τα ακίνητα. Πιθανότατα ο υπουργός θεώρησε ότι έκανε μία γενική τοποθέτηση για ένα υπαρκτό θέμα.
Όμως η αντίδραση των ΜΜΕ ξάφνιασε τόσο το ΥΠΕΚΑ όσο και την κυβέρνηση συνολικά. Όλοι άρχισαν να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιβάλλει νέο χαράτσι στα ακίνητα! Κόλλησε κάπου και το ότι είναι επιταγή της «τρόικας» και έδεσε το γλυκό! Κάπου εκεί ξύπνησαν στο Μαξίμου και στη Μεσογείων! Έτσι το ΥΠΕΚΑ έβγαλε διάψευση, υπονοώντας ότι δεν έγινε κατανοητό αυτό που είπε ο Μανιάτης.
Ποια είναι η αλήθεια; Αυτό που σας γράψαμε στις 10 Φλεβάρη σε αυτή τη στήλη: «Η κυβέρνηση σκέφτεται να καθιερώσει αυτήν την υποχρέωση προκειμένου να εξορθολογίσει, όπως διοχετεύεται, την αγορά ακινήτων και να την προσαρμόσει στα ευρωπαϊκά δεδομένα» και ότι «η ασφάλιση θα είναι υποχρεωτική από το 2014 και θα είναι απαράβατος όρος να αναφέρεται σε κάθε συμβόλαιο, όπως το ενεργειακό πιστοποιητικό». Από τις εξελίξεις το «Π» επιβεβαιώθηκε πλήρως! Απλά συνέβη με κωμικοτραγικό τρόπο, καθώς η πρωτοβουλία για την υποχρεωτική ασφάλιση δεν ανήκει στο ΥΠΕΚΑ αλλά στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είχε συστήσει και σχετική ομάδα εργασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες μας η «τρόικα» δεν ζήτησε την υποχρεωτική ασφάλιση αλλά το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στις προτάσεις της Task Force της Κομισιόν για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής αγοράς.
Προφανώς όμως ο Γιάννης Μανιάτης θεώρησε ότι είναι ειλημμένη απόφαση και το ανακοίνωσε χωρίς να το καταλάβει, προκαλώντας σοβαρό επικοινωνιακό «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, που το πήρε πίσω. Μόνο όμως προσωρινά, όπως λένε οι πηγές μας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας μάλιστα είχαν καταλήξει, ούτως ή άλλως, το μέτρο να μετατεθεί για το 2015, αφού πρώτα εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, διασυνδεθούν όλες οι βάσεις δεδομένων (κτηματολόγιο, ΓΓΠΣ, ΔΕΗ) και φύγει από την επικαιρότητα η καταιγίδα φόρων στα ακίνητα. Εδώ θα είμαστε να δούμε αν θα επιβεβαιωθούμε και πάλι…
****
• Μέσα στης εβδομάδα που έρχεται εκδίδονται οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και στις 2 Σεπτεμβρίου ξεκινά η εφαρμογή του νόμου Καλαφάτη για τα αυθαίρετα. Τότε θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΤΕΕ για την υποβολή νέων δηλώσεων αυθαιρέτων και την υπαγωγή των παλαιότερων στον νέο νόμο. Το κλίμα στην αγορά είναι πολύ καλό για τον νέο νόμο και όλοι ευελπιστούν ότι λόγω των κινήτρων με τις πολλές και μικρές δόσεις αυτή τη φορά οι πολίτες θα την εκμεταλλευτούν μαζικά. Άλλωστε, πλέον, όλοι διαπιστώνουν ότι το κράτος συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που του χρειάζονται (κτηματολόγιο, Ε9, αριθμός παροχής ΔΕΗ) για να «πιάσει» σχεδόν όλα τα ακίνητα της χώρας. Επομένως θα είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν τόσο μέσω αεροφωτογραφιών (του Κτηματολογίου και του ΥΠΕΚΑ) όσο και μέσω της ΔΕΗ τα αυθαίρετα. Αυτό είναι ίσως το βασικό όπλο του κράτους που προβλέπεται στο νόμο Καλαφάτη. Όσοι πολίτες έχουν αυθαίρετο και το συνειδητοποιήσουν νωρίς, θα πάρουν και περισσότερες δόσεις. Όσοι αργήσουν θα έχουν μικρότερες διευκολύνσεις. Και όσοι αποφύγουν να ενταχθούν αυτή τη φορά μάλλον θα την «πατήσουν», καθώς φαίνεται ότι, πολύ αργά μεν αλλά επιτέλους, το κράτος οργανώνεται…
• Λύση για τον προϋπολογισμό του ΤΕΕ και το οικονομικό αδιέξοδο του Επιμελητηρίου, μετά την κατάργηση των υποχρεωτικών εισφορών σε αμοιβές και έργα, φαίνεται ότι δίνεται με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ. Από όσα ακούμε, μετά από συνεργασία Μανιάτη και Καλαφάτη δίνεται στο ΤΕΕ μικρή ανταποδοτική αμοιβή για τη δημιουργία, διαχείριση και λειτουργία του συστήματος των αυθαιρέτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε υποβολή δήλωσης αυθαιρέτου το ΤΕΕ θα παίρνει ένα μικρό ποσοστό επί του παραβόλου ως αμοιβή για το ηλεκτρονικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτό το ποσό θα είναι της τάξης των 15 ευρώ για τις περισσότερες υπαγωγές, όσες δηλαδή έχουν παράβολο 500 ευρώ. Για τα μεγαλύτερα ακίνητα με μεγάλες αυθαιρεσίες το ΤΕΕ θα εισπράττει μεγαλύτερα ποσό που θα φθάνουν μέχρι 80 ως 100 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο στο ΤΕΕ υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει κανονικά για το επόμενο διάστημα.
****
Τι συμβαίνει κ. Χατζηδάκη;
•Ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που επικαλείται ενημέρωση από τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρει ότι δόθηκαν οι πρώτες τρεις άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς πολίτες που προχώρησαν στην αγορά ακινήτων. Η φήμη που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ότι υπάρχει ήδη συγκεκριμένο σχέδιο που βασίζεται στην ανωτέρω ρύθμιση και αφορά την αγορά ακινήτων για τη δημιουργία μικρής Chinatown στα Μεσόγεια, με έμφαση σε καταστήματα ώστε να τραβήξουν κόσμο από τα εμπορικά κέντρα Σπάτων και Αεροδρομίου. Ισχύει;
****
• Όπως σας έχουμε ξαναγράψει, ο πρόεδρος του ΤΕΕ και κάποια μέλη της Διοικούσας σκέφτονται να αναβάλλουν τις εκλογές στο Επιμελητήριο για λόγους οικονομικής αδυναμίας. Πιάνουν έτσι με έναν σμπάρο δύο τρυγόνια: και κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (που τους αρέσει πολύ…) και παρατείνουν τη θητεία τους ευελπιστώντας σε καλύτερες συνδικαλιστικά ημέρες για τους ίδιους. Θα τους «κάτσει» το σενάριο; Ακούμε ότι ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σκέπτεται να αποδεχτεί αυτές τις προτάσεις. Γνωρίζει όμως ότι η οικονομική αδυναμία του ΤΕΕ δεν θα υπάρχει πλέον, αν λάβει την αμοιβή από τα αυθαίρετα όπως γράφουμε σ’ άλλο σημείο και κάποια άλλα οφειλόμενα από το κράτος;