Η ανάκαμψη αργεί ακόμη…

Που σημαίνει, ότι παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της κυβέρνησης η ανάκαμψη της οικονομίας αργεί ακόμη, φως στο τούνελ δεν φαίνεται και ο κίνδυνος των νέων μέτρων επανέρχεται. Το ύψος του νέου δανείου θα καθοριστεί την άνοιξη του 2014, όπως ανήγγειλε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκ. Μέρκελ και θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος και τις ανάγκες που υπάρχουν. Το Βερολίνο αποκλείει (αν και όχι τόσο κατηγορηματικά) το ενδεχόμενο μιας νέας απομείωσης του χρέους, η εμπειρία από το πρώτο «κούρεμα» δεν ήταν καλή σημείωσε ο Β. Σόιμπλε, ωστόσο ΔΝΤ και ΗΠΑ επιμένουν ότι το «κούρεμα» είναι αναγκαίο και θα γίνει. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι το νέο πακέτο δεν είναι μονόδρομος κι ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να στηριχτεί η Ελλάδα, όπως η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού κ.α. Η κυβέρνηση αποφεύγει επιμελώς να πάρει θέση στη συζήτηση που έχει ανοίξει, σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στη διαπίστωση ότι η συζήτηση για νέο πακέτο επιβεβαιώνει την αποτυχία του προγράμματος που εφαρμόζεται επί μια τετραετία, ενώ το ΚΚΕ τονίζει ότι είτε νέο δάνειο αποφασισθεί, είτε νέο «κούρεμα» και τα δύο οδηγούν σε κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων.

Υποχώρηση

Υπό το βάρος των ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων για το θέμα του πλειστηριασμού ακινήτων και τον κίνδυνο ενός «πολιτικού ατυχήματος», ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υποχρεώθηκε να παρέμβει προσωπικά, προκειμένου να εκτονωθεί το εκρηκτικό κλίμα. Καθησύχασε ότι η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων. Εκτός πλειστηριασμού θα τεθεί η πρώτη κατοικία για όσους έχουν πληγεί από τη κρίση και αδυνατούν πραγματικά να αποπληρώσουν τα δάνεια, ενώ θα ληφθούν υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η κυβέρνηση αναδιπλώνεται λόγω της κοινωνικής κατακραυγής, έτσι ώστε να κερδίσει χρόνο και να επανέλθει δριμύτερη. Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις μεγάλου αριθμού βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που δήλωσαν ευθέως, ότι θα καταψηφίσουν τυχόν απελευθέρωση των πλειστηριασμών, έστω κι αν αυτό είχε σαν συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Σκληρή κριτική δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, καθώς ήταν εκείνος που άνοιξε το θέμα και μάλιστα με εκβιαστικό τρόπο λέγοντας, ότι αν δεν γίνουν πλειστηριασμοί θα καταρρεύσουν οι τράπεζες.

Τρέχουν…

Ανεβάζουν ταχύτητες στη κυβέρνηση ενόψει της επόμενης επίσκεψης της «τρόικα» (μετά τις 15 Σεπτεμβρίου), καθώς οι διαπραγματεύσεις εκτός από εξαιρετικά δύσκολες, θα είναι και καθοριστικές. Στη πρόσφατη σύσκεψη με υπουργούς, υφυπουργούς και παράγοντες υπουργείων ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα. Θέλοντας πάση θυσία, να αποφύγει τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι το θέμα της κινητικότητας, με τον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει βέβαιος ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Πάντως οι τελικές αποφάσεις για τις λίστες των υπαλλήλων που θα μπουν σε καθεστώς κινητικότητας θα ληφθούν αύριο. Οι επικεφαλής της «τρόικα» αναμένεται να εστιάσουν ακόμη σε ζητήματα όπως ο φόρος ακινήτων, η απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων, η ρύθμιση των οφειλών του δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αποκρατικοποίησή τους. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πέσει ακόμη το ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, αλλά και του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2015-16, αν και στο τελευταίο αυτό οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μέτωπα» παντού…

Θερμό προδιαγράφεται το κοινωνικό μέτωπο. Παιδεία, Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν τις βασικές εστίες έντασης λόγω της κινητικότητας που «βγάζει στο δρόμο» χιλιάδες δημ. υπαλλήλους. Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να ξεκινήσουν μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ η κυβέρνηση προειδοποιεί τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ ότι τα σχολεία δεν είναι «τσιφλίκι» τους. Σε συνδικαλιστικό επίπεδο καταβάλλεται προσπάθεια για σύμπτυξη μετώπου και κοινής δράσης από τους εργαζόμενους σε Παιδεία, Υγεία και Τοπ. Αυτοδιοίκηση. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει ωστόσο και η ΑΔΕΔΥ με αφετηρία τη ΔΕΘ και τη διαδήλωση που θα πραγματοποιήσει κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ενώ προγραμματίζει διαδοχικές 24ωρες απεργίες μέσα στο Σεπτέμβριο. Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιβάλλει τη διάλυση των δημ. υπηρεσιών σπεύδοντας να υλοποιήσει κάθε απαίτηση των δανειστών τοκογλύφων που ζητούν «αίμα» για να μας δώσουν σε «δόσεις» την επόμενη δόση».

«Εκτροφείο»

Πλήγμα για την κυβέρνηση και την υπόθεση των αποκρατικοποιήσεων προκάλεσε η αποπομπή- με τον τρόπο που έγινε και για το λόγο που έγινε- του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδη. Αν και ο ίδιος, επιμένει, ότι δεν έπραξε τίποτα μεμπτό με το να ταξιδέψει με το ιδιωτικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας για την πώληση του ΟΠΑΠ. ΟΙ εξελίξεις προκάλεσαν αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ έντονα επικριτικές ήταν οι παρεμβάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ότι η πράξη του κ. Σταυρίδη ισοδυναμεί με ομολογία διαπλοκής κυβέρνησης και επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ χαρακτήρισε το ΤΑΙΠΕΔ «εκτροφείο διαφθοράς και διαπλοκής» που επιδίδεται στο μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας στην Ευρώπη από την εποχή της Ανατ. Γερμανίας. Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισημαίνουν, ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις κατά καιρούς καταγγελίες του κόμματος για κακοδιαχείριση και διαφθορά στο ΤΑΙΠΕΔ.


Σχολιάστε εδώ