Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Το σύστημα, πάντα «εφευρετικό», άρχισε να λανσάρει ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων. Στενό βέβαια για τους εργαζομένους, αλλά απόλυτα εξυπηρετικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τη «σύμβαση μηδενικού ωραρίου», που πιλοτικά τέθηκε σε εφαρμογή στη Βρετανία. Και μέχρι τώρα το 19% των μεγάλων και μεσαίων εταιρειών το εφαρμόζει, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Προσωπικού (CIPD). Τι είναι όμως αυτή η νεοφανής εργασιακή σχέση, για την οποία τα βρετανικά εργατικά συνδικάτα δηλώνουν: «Μηδενική ανοχή στη μηδενική σύμβαση»; Είναι σύμβαση μεταξύ του εργοδότη και του εργαζομένου, δυνάμει της οποίας ο εργαζόμενος δεν θεωρείται ότι προσελήφθη, αλλά τίθεται στη διάθεση του εργοδότη επ’ αόριστο χρονικό διάστημα και υποχρεούται οσάκις κληθεί για εργασία, έστω και μίας ώρας, να εμφανιστεί στον τόπο που του καθορίζει το αφεντικό. Και φυσικά πληρώνεται για τις ώρες απασχόλησης, σύμφωνα με το ωρομίσθιο που προβλέπει η σύμβασή του. Στον χρόνο της μη απασχόλησης ο εργαζόμενος πρέπει να είναι «κρεμασμένος» στο τηλέφωνό του και πανέτοιμος για δουλειά, χωρίς βέβαια την παραμικρή αμοιβή. Έτσι, ο ατυχής εργαζόμενος μετατρέπεται σε εργαλείο που χρησιμοποιείται εν ανάγκη. Να γιατί το σύστημα ευνοεί την αύξηση της ανεργίας και την πλήρη κατεδάφιση των κατοχυρωμένων εργασιακών σχέσεων και δομών προστασίας του εργάτη.

2

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι (της FED) και της Ευρωζώνης Μάριο Ντράγκι (της ΕΚΤ) εκτίμησαν ότι οι οικονομίες των χωρών τους έχουν ανάγκη από τόνωση της ρευστότητας για να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη. Έτσι, στην πρόσφατη συνεδρίαση των ΔΣ των παραπάνω τραπεζών διατήρησαν τα πολύ χαμηλά (σχεδόν μηδενικά) επιτόκια. Η FED διατήρησε το βασικό επιτόκιο του δολαρίου στο 0,25% και η ΕΚΤ στο 0,5% το επιτόκιο του ευρώ. Φαίνεται ότι η εποχή του «φθηνού χρήματος» επανέρχεται, για να επανέλθει και ο ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης των οικονομιών στα κράτη της Δύσης. Ο κ. Μπερνάνκι, αιτιολογώντας την απόφαση για τη διατήρηση του επιτοκίου στο 0,25%, δήλωσε ότι το χαμηλό επιτόκιο είχε θετική επίδραση στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ και σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2012 σημειώθηκε ρυθμός ανάπτυξης 0,4% (απειλή επερχόμενης ύφεσης), ενώ με το χαμηλό επιτόκιο το πρώτο τρίμηνο του 2013 ο ρυθμός επιταχύνθηκε στο 1,3% και κατά το δεύτερο τρίμηνο στο 1,7%. Αυτό είχε αποτέλεσμα και τη μείωση της ανεργίας λόγω της αύξησης της απασχόλησης. Και ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο. Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι φάνηκε περισσότερο συγκρατημένος και δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει το επιτόκιο του ευρώ για κάποιο χρονικό διάστημα. Η Ευρωζώνη, συνέχισε, φαίνεται ότι σταθεροποιείται, σε χαμηλά όμως επίπεδα, ενώ η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή (21,1% ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ). Και με τις προϋποθέσεις αυτές και την αδύναμη καταναλωτική δραστηριότητα αυξάνονται οι αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα της προσδοκώμενης ανάκαμψης. Αυτά πρέπει να αφορούν την κ. Μέρκελ και τους δικούς μας μνημονιάκηδες.

3

Και ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης συνιστά την πιστωτική επέκταση των ευρωζωνικών τραπεζών για λόγους αναπτυξιακούς, στη σκλαβωμένη Ελλάδα οι δυνάμεις κατοχής («τρόικα» και λοιποί αποσπασμένοι στη χώρα μας ευρωπαίοι ελεγκτές) ασκούν τρομερές πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών και ασφαλώς και στην κυβέρνηση για μείωση των δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και φυσικά γνωρίζουν ότι οι τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο. Και δικαιολογούν αυτήν τους την απόφαση με το ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν αντέχουν να αναλάβουν το ρίσκο της αύξησης των «κόκκινων δανείων» που θα προκαλέσει τυχόν πιστωτική επέκταση. Και συνιστούν ότι το φρένο στον δανεισμό πρέπει να συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών! Έτσι, όμως, στερούν από την ελληνική οικονομία πολύτιμους πόρους για να μπορέσει να μπει σε φάση ανάκαμψης. Και πώς, άλλωστε, προεξοφλούν οι «σωτήρες» μας «τροϊκανοί» την αύξηση των «κόκκινων δανείων»; Η αφερεγγυότητα των πελατών των τραπεζών μας είναι αποτέλεσμα της δραστικής μείωσης των πάσης φύσεως εισοδημάτων των πολιτών. Και αυτό το γνωρίζει άριστα η «τρόικα», όπως γνωρίζει (και αναγνωρίζει) τα δικά της λάθη, που μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Και προσωπικά υποψιάζομαι ότι η «τρόικα» ετοιμάζει και άλλα μέτρα λιτότητας, που ασφαλώς θα προκαλέσουν αύξηση των «κόκκινων δανείων». Εσείς τι λέτε, κύριε Σαμαρά;


Σχολιάστε εδώ