Διά χειρός…
…της Λίντια Αμίρ, λέκτορος Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστώνη, από τη συνέντευξή της στο «Βήμα», στην Τάνια Μποζανίδου…
Το χιούμορ είναι φάρμακο…
«Το χιούμορ μπορεί να μετατρέψει τις τραγικές καταστάσεις σε κωμικές. Αυτό μάς επιτρέπει να χαιρόμαστε τη ζωή, να μειώνουμε την ένταση, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να σκεφτόμαστε πιο ήρεμα – να βρίσκουμε δηλαδή πηγές απόλαυσης. Στην αρχή πολύς κόσμος θα συνεχίσει να υποφέρει όποτε αντιμετωπίζει τραγικές καταστάσεις, αλλά με τον καιρό θα του γίνει δεύτερη φύση να τις βλέπει κωμικά. Και τελικά θα βρει την ηρεμία. Αλλά για να το δεχθεί αυτό πρέπει να αποδεχθεί ότι είναι ένας γελοίος άνθρωπος. Όταν το συνειδητοποιήσει και το αποδεχθεί, παύει να είναι γελοίος. Πρόκειται για μια κοσμική, σκεπτικιστική κοσμοθεωρία χωρίς τίποτε το θρησκευτικό ή μεταφυσικό.
Σήμερα το χιούμορ θεωρείται πολύ σημαντικό – μόνο το 2% των ανθρώπων δηλώνουν ότι θεωρούν εαυτούς χωρίς χιούμορ. Ωστόσο έχει μια σκοτεινή πλευρά: ο χλευασμός κάποιου τον οδηγούσε ακόμη και στην αυτοκτονία στην αρχαία Ελλάδα ή στη σημερινή Ιαπωνία. Έχει και τη φωτεινή πλευρά: μπορεί να είναι διδακτικό».