Ανοιχτό παραμένει το σκάνδαλο της διόγκωσης του ελλείμματος

Ήδη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Κολιοκώστας, που αναπληρώνει την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γκοτζαμάνη, η οποία είναι σε διακοπές, παρέπεμψε την υπόθεση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Εμμανουήλ Ρασιδάκη, ο οποίος θα αναθέσει σε Εισαγγελέα να διεξαγάγει έρευνα επί των καταγγελιών της κ. Γεωργαντά κατά της ανακρίτριας και να υποβάλλει το πόρισμά του. Κατόπιν αυτού παγώνει η κατάθεση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίο έχει υποβάλει το πόρισμά της η ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη, της πρότασής του στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει διά τα περαιτέρω, δηλαδή αν θα ασκηθεί δίωξη κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου και των άλλων εμπλεκομένων στις αλχημείες που έγιναν για τη διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και παραπομπή τους στο ακροατήριο. Και όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, το γεγονός ότι η ανακρίτρια έκλεισε το πόρισμά της με τυπικές κλήσεις κατά των υπευθύνων της ΕΛΣΤΑΤ, δεν σημαίνει ότι ο κ. Γεωργίου αθωώθηκε.

Πολύ μεγάλο το παιγνίδι που παίχθηκε

Με την εξέλιξη αυτή, δεν μπορεί πλέον άρον άρον –όπως επεδίωκαν ντόπιοι και ξένοι κύκλοι– να ξεπετάξουν την υπόθεση καλοκαιριάτικα οι αρμόδιοι, όταν μάλιστα ενδυναμώνονται τα στοιχεία ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ υλοποίησε προδιαγεγραμμένο σχέδιο για να στρωθεί το χαλί για να περάσουν οι μπουλντόζες των Μνημονίων με τα πακέτα των μέτρων κατεδάφισης της ελληνικής κοινωνίας. Και παράλληλα να φορτωθούν στην κυβέρνηση Καραμανλή όλες οι ευθύνες της κατάρρευσης της οικονομίας και της επέκτασης των Μνημονίων. Και όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή η ιστορία αυτή αφορά την τιμή της ΝΔ, για αυτό και η έρευνα πρέπει να φθάσει μέχρι το κόκκαλο, λένε.

Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΔΣΑ σημειώνει ότι «σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (18-8-2013, φ. 1085, σελ. 6, «Αποκάλυψη-βόμβα: Η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ καταγγέλλει: Μου ζήτησε η ανακρίτρια να συναντηθούμε σπίτι της!»), το πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και πολιτικώς ενάγουσα, καθηγήτρια κ. Ζωή Γεωργαντά, καταγγέλλει την 5η Ειδική Ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Αθηνών, κα. Έλενα Πεδιαδίτη, η οποία χειρίστηκε την υπόθεση αυτή, μεταξύ άλλων ότι “της ζήτησε και συναντήθηκαν εκτός του γραφείου της, σε άλλον χώρο”.

Σε μία δημοκρατική κοινωνία, όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ακόμη η Ελληνική Δημοκρατία, τέτοια φαινόμενα είναι πέρα ως πέρα αδιανόητα. Αυτές οι καταγγελίες –εάν ανταποκρίνονται στην αλήθεια– δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παραμείνουν ανέλεγκτες, καθώς προσβάλλουν κάθε έννοια κράτους δικαίου και συνταγματικών θεσμών, απειλώντας να πλήξουν ανεπανόρθωτα και το κύρος της ίδιας της Δικαιοσύνης. Η κ. Ζωή Γεωργαντά είτε ψεύδεται, για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οπότε πρέπει να αναζητηθούν τα κίνητρά της και να υποστεί τις συνέπειες του νόμου, είτε λέει την αλήθεια, οπότε υπήρξε πράγματι εγκληματική τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος και οι εμπλεκόμενοι –τόσον εξαρχής, όσο και μετέπειτα στην καθʼ οιονδήποτε τρόπο συγκάλυψή της– πρέπει επιτέλους να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ιδίως μάλιστα αν ανήκουν στο Δικαστικό Σώμα».

Σιωπή από τις Ενώσεις!

Εκτός από την αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καμιά παρέμβαση δεν υπήρξε από τις Δικαστικές Ενώσεις για τις κατηγορίες κατά της ανακρίτριας. Αυτή η εκκωφαντική σιωπή προκαλεί εύλογες απορίες ως προς το αν στηρίζουν τη συνάδελφό τους ή όχι. Δεν θα πρέπει να πάρουν θέση στις καταγγελίες της κυρίας Γεωργαντά;

Τι λέει η ανακρίτρια

Οι αποκαλύψεις του «ΠΑΡΟΝ» προκάλεσαν αναταραχή στους δικαστικούς κύκλους και ερωτηματικά για τον ρόλο της ανακρίτριας κ. Έλενας Πεδιαδίτη, η οποία υπηρετεί στο δικαστικό σώμα εδώ και 7 χρόνια. Κύκλοι προσκείμενοι στην ανακρίτρια –η ίδια δεν θέλησε να κάμει καμία δήλωση– τόνιζαν ότι αυτά που καταγγέλλει η κυρία Γεωργαντά δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια, ότι αντίθετα συχνά την επισκεπτόταν στο γραφείο της και μάλιστα με… σοκολατάκια και ότι οι κανονισμοί της ΕΕ, τους οποίους τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει στη Βουλή, αποτελούν νόμους του κράτους και καθορίζουν τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Διαψεύδουν επίσης τον ισχυρισμό της κ. Γεωργαντά, ότι είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και ότι μόλις στις 4 Αυγούστου ζήτησε από τη γραμματέα της ανακρίτριας τον αριθμό πρωτοκόλλου του διαβιβαστικού για να καταθέσει στον Εισαγγελέα παράσταση πολιτικής αγωγής. Κατά τους ίδιους κύκλους, το πόρισμα είχε ολοκληρωθεί από τις 10 Ιουλίου, αλλά καθυστέρησε να σταλεί στο Γραφείο του Εισαγγελέα γιατί δεν υπήρχε καρότσι να μεταφέρουν τα έγγραφα της δικογραφίας, που ήταν τόσο πολλά που κάλυπταν ένα ολόκληρο γραφείο και τελικά η αποστολή ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου. Πέρα όμως από τις απόψεις αυτές, αν πράγματι όλα αυτά που ισχυρίζεται η Ζωή Γεωργαντά είναι αναληθή και δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, δεν θα έπρεπε να υπάρξει μια λιγόλογη ανακοίνωση από την πλευρά της ανακρίτριας; Να σημειωθεί ότι κατέθεσαν οι ουσιώδεις μάρτυρες, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Κ. Κοντοπυράκης, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2012 πολυσέλιδο υπόμνημα, 17 σελίδων.


Σχολιάστε εδώ