Αγριεύει ο πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ

Την εκτίμησή τους αυτή ενισχύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με συνδικαλιστές σε διάφορους εργασιακούς χώρους και πριμοδοτούν την προοπτική των γενικευμένων απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων. Άλλωστε, βουλευτές του κόμματος έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη ότι όχι μόνο θα στηρίξουν αλλά και θα πρωτοστατήσουν στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόσφατη ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας, που ουσιαστικά κήρυττε την έναρξη «ανένδοτου», με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν ανησυχούν τόσο για τα αποτελέσματα που θα έχει η προσπάθεια αυτή, τουλάχιστον έτσι διατείνονται, όσο για τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και περισσότερο για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν τα γεγονότα στο έργο της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη περίοδο. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είχε προ καιρού προειδοποιήσει για τον κίνδυνο οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να αποπροσανατολίσουν τα κυβερνητικά στελέχη, να προκαλέσουν λάθη και καθυστερήσεις. «Βλέπουν ότι ο πολιτικός λόγος και τα επιχειρήματά τους δεν έχουν απήχηση στην κοινωνία και θα επιδιώξουν να προκαλέσουν κλίμα έντασης», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Υπό το πρίσμα αυτό, οι οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου προς τους υπουργούς θα είναι να απαντούν με την απαραίτητη ένταση στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά να αποφεύγουν τις κακοτοπιές και να μη δίνουν αφορμές και επιχειρήματα στους πολιτικούς αντιπάλους.

«Η Ελλάδα που οραματίζεται η κυβέρνηση είναι μια χώρα χωρίς σχολεία, νοσοκομεία και υποδομές, με ένα εκατομμύριο ανέργους και εξαθλιωμένους», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, στον απόηχο των αντιδράσεων για το μέτρο της κινητικότητας. «Τη μάχη για να μη γίνουν πραγματικότητα τα οράματα της κυβέρνησης θα τη δώσουμε και θα την κερδίσουμε», σημειώνεται και δίνεται ο τόνος της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθηθεί το προσεχές διάστημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχες οπισθοφυλακής για να ματαιώσει κάθε αλλαγή και όσο βλέπει ότι δεν του βγαίνει τόσο οι εμμονές φτάνουν σε παραλήρημα. Λυπούμαστε για το κατάντημά του», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που κωδικοποιεί τη στρατηγική που θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση. Θα εστιάσει την κριτική στην εμμονή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ σε παλαιοκομματικές πρακτικές και παρωχημένες αντιλήψεις, που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Σε κάθε ευκαιρία θα κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα και τα άλλα ηγετικά στελέχη ότι βάζουν το κομματικό και προσωπικό συμφέρον πάνω από το εθνικό συμφέρον. Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεταφέρει την αντιπαράθεση σε ζητήματα όπου η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν είναι πειστική είτε προκαλεί τις αντιδράσεις των πολιτών. Χαρακτηριστική η περίπτωση με την έφοδο της Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, όπου αρχικά τα στελέχη επέδειξαν αυτοσυγκράτηση, με τον Δ. Στρατούλη να μιλάει για προσπάθεια αποπροσανατολισμού εκ μέρους της κυβέρνησης και να τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πέσει στην παγίδα. Λίγο αργότερα όμως και σε άλλο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης, μιλώντας στη Βουλή, κατηγόρησε την Αστυνομία ότι δρα ως «κλέφτης» και την κυβέρνηση ότι έχει «ακροδεξιά ατζέντα», παρασύροντας στη γραμμή αυτή την ηγεσία του κόμματος. Δίνοντας με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να υπογραμμίσει ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όσους θέλουν να χρησιμοποιούν λοστάρια, κάλυκες όλμων και πρώτες ύλες για μολότοφ…»

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ