Χωρίς φορολογική ενημερότητα η ρύθμιση για καταβολή σε δόσεις οφειλών προς το ΙΚΑ

Και το χώνεψαν όταν «τρόικα» και υπουργοί πήραν στα χέρια τους τα στοιχεία, που ήταν συντριπτικά για τους συμβούλους και παρασυμβούλους που είχαν καταρτίσει τη ρύθμιση και νόμιζαν ότι θα έτρεχαν οι υπόχρεοι να υπαχθούν και θα γέμιζαν τα ταμεία του ΙΚΑ με εκατομμύρια ευρώ.

Από τους 200.000 οφειλέτες μόλις οι 6.000 υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής και από αυτούς μόνο οι 500 προσήλθαν και κατέθεσαν τα ζητούμενα δικαιολογητικά. Μεγαλύτερο φιάσκο οι εμπνευστές της ρύθμισης δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν, κάτι που αποδεικνύει πόσο άσχετοι είναι, παρότι όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και οργανώσεις τούς είχαν προειδοποιήσει.

Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ότι, με τροπολογία που κατέθεσε, καταργείται η προϋπόθεση της υποχρεωτικής φορολογικής ενημερότητας από 1-1-2013 των οφειλετών για να υπαχθούν στη ρύθμιση «νέας αρχής» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, κατόπιν αυτού μειώνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι περιορισμοί για την υπαγωγή στη ρύθμιση οφειλετών οι οποίοι, ενώ είχαν την πρόθεση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να καταβάλουν τα σχετικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν μπορούσαν να υπαχθούν, με αποτέλεσμα τόσο την απώλεια εσόδων για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης όσο και την αδυναμία των οφειλετών να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης.

Το ερώτημα που για άλλη μια φορά προκύπτει είναι γιατί για αυτά τα απλά πράγματα, για λύσεις που δεν κοστίζουν τίποτε στο Δημόσιο και δείχνουν ότι οι κρατούντες υπολογίζουν τον πολίτη, ακολουθούν την αυταρχική πολιτική τού «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» και στο τέλος αναγκάζονται να υποχωρήσουν, όταν πια έχουν χάσει έσοδα τα Ταμεία…

Θα προτείνουμε στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σε πολλά κρίσιμα θέματα έχει αποδείξει ότι δεν είναι ξεκομμένος από την κοινωνία και τις αγωνίες που ζει, να προχωρήσει στην πλήρη απλοποίηση της ρύθμισης.

Να μπορεί, δηλαδή, να συμμετέχει ο κάθε οφειλέτης χωρίς καμία προϋπόθεση και κανέναν όρο. Να πληρώσει θέλει, να δώσει χρήματα, που τα αναζητούν με το φανάρι το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, κι αν δεν τα βρουν, δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις συντάξεις.


Σχολιάστε εδώ