Υπάλληλος της ΔΟΚΚ ο Σαμαράς…

Για αυτό και ξέρει τα «χούγια» του πρωθυπουργού. Έτσι βρίσκεται πάντα στο γραφείο του αρκετά πριν τις 9 το πρωί. Ειδικά μάλιστα κάποιες «επικίνδυνες» ημέρες, πολύ νωρίτερα.

Μία από αυτές, στις οποίες ο πρωθυπουργός έκανε γύρο τηλεφωνημάτων σε υπουργεία, ο Σωκράτης Αλεξιάδης ήταν φυσικά στο γραφείο του. Λόγω Αυγούστου όμως ήταν μόνος του, χωρίς συνεργάτες και γραμματείς. Λίγο μετά τις οκτώ το πρωί χτυπά το τηλέφωνο (το κανονικό, όχι το τριψήφιο), το σηκώνει ο ίδιος και ακούει τον συνομιλητή να του ζητά πληροφορίες για το νέο νόμο για τα αυθαίρετα.

Ο γενικός αποφασίζει να ρωτήσει με ποιον μιλά. Και ο συνομιλητής του απαντά: «είμαι υπάλληλος της ΔΟΚΚ και μας τηλεφωνούν πολλοί μηχανικοί για λεπτομέρειες». Για τους μη μυημένους, η ΔΟΚΚ υποτίθεται ότι είναι η αρμόδια για το νόμο υπηρεσία που έχει εισηγηθεί το νομοσχέδιο. «Κάγκελο» ο Γενικός, καθώς δεν πίστευε ότι η αρμόδια υπηρεσία δεν γνώριζε ότι ο νόμος που εισηγήθηκε έχει δημοσιευθεί! Ο υπάλληλος πάντως δεν έμαθε ποτέ σε ποιον μιλούσε εκείνο το πρωί. Δεν ρώτησε άλλωστε… Χωρίς να σταματήσει σε τυπικότητες, ο Αλεξιάδης ενημέρωσε τον συνομιλητή ότι ο νόμος ψηφίστηκε, μπορείτε να το βρείτε στο ΦΕΚ τάδε, η δείνα λεπτομέρεια περιγράφεται στο νόμο κ.λπ. Ελπίζουμε να αντιλήφθηκε την ανάγκη για την άμεση δημιουργία γραφείου πληροφοριών για το νόμο Καλαφάτη…

Μια και αναφερθήκαμε στο νόμο για τα αυθαίρετα, θέλουμε να κάνουμε μία ερώτηση στους αρμοδίους και ειδικά στον Υπουργό κύριο Καλαφάτη.

Δεν θα πρέπει κατά την εφαρμογή του νέου νόμου να αντιμετωπίζονται διαφορετικά, όσοι πολίτες είναι συνεπείς μέχρι σήμερα στις πληρωμές των προστίμων για τα αυθαίρετα (τόσο του 4014 όσο και του 3843) σε σχέση με αυτούς, που είτε ηθελημένα, είτε από αδυναμία σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις τους;

Το λέμε, επειδή ο Σταύρος Καλαφάτης έχει πει, ότι όλοι όσοι εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις των παλαιότερων νόμων θα μπορούν να κάνουν χρήση των (ευνοϊκότερων, κατά πλειοψηφία) διατάξεων του νέου νόμου.

Δεν πρέπει όμως κάπως να επιβραβεύονται από το κράτος οι συνεπείς; Ακόμη και αν είναι αυθαιρετούχοι…

***

• Δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο νόμος Καλαφάτη για τα αυθαίρετα. Πρόκειται για το νόμο 4178/2013 (ΦΕΚ174/Α) και ήδη οι μηχανικοί διαβάζουν και αναλύουν τις διατάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η πλήρης εφαρμογή του νόμου αναμένεται να ξεκινήσει μετά από δύο εβδομάδες.

Στο μεσοδιάστημα θα εκδοθούν οι απαραίτητες για την εφαρμογή υπουργικές αποφάσεις και θα ολοκληρωθεί η ετοιμασία του ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ. Σύμφωνα με πηγές από το Τεχνικό Επιμελητήριο, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης αυθαιρέτων θα διασυνδεθεί με τις τράπεζες στις 2 Σεπτέμβρη, ενώ θα είναι έτοιμο να «ανοίξει» για μηχανικούς και πολίτες στις 4 Σεπτέμβρη. Εν τω μεταξύ, ο (αρμόδιος) Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας Σωκράτης Αλεξιάδης, εξέδωσε εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, οι «παλιές» βεβαιώσεις μηχανικών για την υπαγωγή αυθαιρέτων στο νόμο 4014 ή τα νομίμως υφιστάμενα κτίσματα, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού συστήματος του ΤΕΕ, ώστε να μην υπάρχει «κενό» διάστημα…

**

Απαρνιέται την ΠΑΣΚ…

Στα συνδικαλιστικά του ΤΕΕ, συνεχίζονται οι ζυμώσεις και οι επαφές. Όσον αφορά τις εξελίξεις, το «χορό» φαίνεται να «σέρνει» ο Χρήστος Σπίρτζης που δείχνει πολύ έντονη δραστηριότητα. Όπως σας αποκαλύψαμε, προχωρά το σχεδιασμό του για δημιουργία νέας «ανεξάρτητης» παράταξης, χωρίς το «στίγμα» της ΠΑΣΚ, η οποία πιστεύει ότι «δεν πουλάει πλέον».

Οι «νομιμόφρονες» της ΠΑΣΚ, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη, αν θα ακολουθήσουν τον πρώην επικεφαλής τους στις νέες του περιπέτειες.

Όμως ο Πρόεδρος του ΤΕΕ «ρίχνει δίχτυα» και σε άλλες κατευθύνσεις. Βρίσκεται, από όσα ακούμε, σε συζητήσεις με τις «λογικές»δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου και αυτοί να στηρίξουν τη νέα παράταξη. Ως δέλεαρ, ο Σπίρτζης προσφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ το πιθανό υψηλό ποσοστό που πιστεύει ότι θα πάρει, σε αντίθεση με ένα «κομματικό» ψηφοδέλτιο της Αριστεράς. Το παιχνίδι δεν μένει όμως εκεί. Τα ίδια υποστηρίζει και σε «δυσαρεστημένους» δεξιούς, προκειμένου να τους πείσει να ενταχθούν στη νέα παράταξη.

Προτάσεις και συζητήσεις γίνονται με μηχανικούς της ΔΚΜ αλλά και της ΔΑΠ, καθώς και με κάποιους που έχουν ήδη κατευθυνθεί προς ΑΝΕΛ ή άλλα πολιτικά σχήματα.

Σημείο κλειδί των εξελίξεων θα αποτελέσει μάλλον το συνέδριο της ΔΚΜ, το οποίο προγραμματίζεται για το Σεπτέμβρη, όπου θα αποφασιστεί ποιος από τους γαλάζιους μηχανικούς θα είναι επικεφαλής και θα διεκδικήσει την προεδρία του ΤΕΕ. Και από εκεί, προς το παρόν, συγκεκριμένο «φως» δεν βλέπουμε ακόμη…


Σχολιάστε εδώ