Το Champions League, κλειδί ίσως των εξελίξεων

Υπό τον τίτλο της ΔΤ, η κυβέρνηση βιάζεται να βγάλει στον αέρα ενημερωτικό και αθλητικό πρόγραμμα, επιμένοντας σε πλήρως αδιαφανείς, παράνομες και καταγέλαστες κινήσεις. Ο διαγωνισμός πρόσληψης των 577 αποδεικνύεται «φούσκα» και ο ειδικός εκκαθαριστής Γκίκας Μάναλης, χωρίς καμία θεσμική δυνατότητα, έσπευσε να ειδοποιήσει με mail τους προσληφθέντες να διορθώσουν τις παραλείψεις των φακέλων τους εν όψει του ελέγχου που ανακοινώθηκε πως θα γίνει.

Η πιο κρίσιμη ώρα για την επιτυχία του κυβερνητικού μορφώματος της ΔΤ, που θα κρίνει την υπόθεση του λουκέτου της ΕΡΤ, είναι οι επόμενες μέρες. Το επιτελείο Καψή επιμένει πως θα βγάλει δελτίο ειδήσεων και θα καλύψει τους αγώνες του Champions League από τις 20 Αυγούστου με τους 577 διμηνίτες όλων των ειδικοτήτων, οι προσλήψεις των οποίων ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση περιμένει πως, αν καταφέρει να βγάλει ειδήσεις και αθλητικά προγράμματα, η EBU θα κατεβάσει την αναμετάδοση του προγράμματος της ΕΡΤ των εργαζομένων από το Ραδιομέγαρο και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την άμεση εκκένωσή του. Με τον καλό ή με τον… κακό τρόπο. Γιʼ αυτό και συνεχίζει να ακολουθεί διπλή τακτική. Αφενός, τάζει στους εργαζομένους της ΕΡΤ πως θα προσληφθούν με συμβάσεις σε πρώτη φάση και, αφετέρου, απειλεί έμμεσα με εκκένωση του κτιρίου στην Αγία Παρασκευή.

Η ώρα του Εισαγγελέα για τη ΔΤ;

Οι κραυγαλέες περιπτώσεις προσλήψεων στη ΔΤ προκαλούν για το θράσος της κυβέρνησης. Ανάμεσα στους 577 «επιτυχόντες» υπάρχουν στελέχη που συμμετείχαν ενεργά στο «πάρτι» της διαφθοράς των προηγούμενων χρόνων στην ΕΡΤ ΑΕ. Υπάρχουν πρόσωπα με θέσεις-κλειδιά στο σάπιο καθεστώς της ΕΡΤ, στα οποία καταλογίζονται σοβαρές ευθύνες στα πορίσματα ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ενώ άλλα πρόσωπα έχουν καταγγελθεί για πράξεις και παραλείψεις τους στον Εισαγγελέα και εκκρεμεί έρευνα ή αυτή βρισκόταν στο στάδιο της προανάκρισης προ του λουκέτου στην ΕΡΤ. Δεν πρόλαβε να τα διαβάσει ο αρμόδιος υφυπουργός ΔΤ Παντελής Καψής, ή έστω να τα ξεφυλλίσει, πριν συναινέσει στην πρόσληψή τους; Προκύπτει μείζον θέμα πολιτικής ευθύνης για την κυβέρνηση, η οποία έκλεισε την ΕΡΤ με επιχείρημα τη «διαφθορά» και σήμερα αποδεικνύεται πως χρησιμοποιεί το οργανικό κομμάτι της για να στήσει το μόρφωμα της κυβερνητικής τηλεόρασής της.

Οι κραυγαλέες περιπτώσεις

Η ανακοίνωση των ονομάτων που προσλαμβάνονται με δίμηνες συμβάσεις για τη ΔΤ προκαλεί κλαυσίγελω. Ο Γκίκας Μάναλης δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα ως εκκαθαριστής να προσλαμβάνει εργαζομένους, ωστόσο ανακοίνωσε πως θα γίνει έλεγχος των αιτήσεων και των στοιχείων που κατατέθηκαν μετά την ανακοίνωση των προσλήψεων! Μετά την αποκάλυψη που έκαναν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για τις «κραυγαλέες περιπτώσεις», ο ίδιος έσπευσε να ειδοποιήσει τους «δηλωσίες» και στους δύο διαγωνισμούς προσλήψεων να καταθέσουν διορθωτική αίτηση στις 20 και 21 Αυγούστου στο γραφείο του. Σε ποιον «διαγωνισμό» για τον δημόσιο τομέα έχουν συμβεί τέτοια πράγματα; Αξίζει επίσης να επισημανθεί πως οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσληψης στην πρώτη προκήρυξη για τους 586 και στη δεύτερη για τους 1.453 συμβασιούχους είναι διαφορετικοί. Ο πανικός της κυβέρνησης για τη λειτουργία της ΔΤ, ώστε να καλυφθεί η ομάδα του Μαξίμου που έβαλε λουκέτο στην ΕΡΤ, οδηγεί σε αλλεπάλληλα λάθη.

Όπως κατήγγειλαν οι δημοσιογράφοι και η ΠΟΣΠΕΡΤ από το Ραδιομέγαρο, στους 577 προσληφθέντες υπάρχουν: συνεργάτης του υπουργού Σίμου Κεδίκογλου για το πολιτικό ρεπορτάζ, τρεις οικονομικοί συντάκτες, ισάριθμοι παρουσιαστές και αρκετοί ρεπόρτερ που εργάζονται ήδη σε άλλο ΜΜΕ, μουσική παραγωγός που εμφανίζεται πρώτη στην κατάταξη των εικονοληπτών, μηχανικός αυτοκινήτων 55 χρονών που επιλέχθηκε για τη θέση εναερίτη συντηρητή ιστών, άτομα που έχουν εμπλοκή με τη δικαιοσύνη.

Όταν επισημάνθηκαν στον Π. Καψή οι εξόφθαλμες αυτές περιπτώσεις, υποστήριξε πως θα υπάρξει δυνατότητα υποβολής ενστάσεων, η οποία όμως δεν προβλεπόταν εξαρχής! Οι 577 θα κληθούν να εργαστούν στη ΔΤ για την παραγωγή ειδήσεων και αθλητικών εκπομπών χωρίς να γνωρίζουν αν θα υπογράψουν σύμβαση και τι είδους. Τέλος, θα πρέπει να προστεθεί πως από το υπουργείο Οικονομικών στάλθηκε η δεύτερη δόση των αποζημιώσεων στους μόνιμους υπαλλήλους της ΕΡΤ, όχι όμως και στους συμβασιούχους. Όπως μεταφέρθηκε από τον Γκ. Μάναλη, αυτό θα γίνει μόνο αν η κυβέρνηση μπει στο Ραδιομέγαρο.


Σχολιάστε εδώ