Πρόωρες εκλογές βλέπει η πρεσβεία των ΗΠΑ
Αυτό αναφέρουν καλά εξακριβωμένες πληροφορίες από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες που συνομιλούν με τους εδώ αμερικανούς διπλωμάτες, οι οποίοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη γενικότερη κατάσταση στην Ελλάδα. Κατά την εκτίμησή τους, οι πρόωρες εκλογές θα προκύψουν, είτε κατ’ επιλογή – κυρίως του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά- είτε από κάποιο «πολιτικό ατύχημα», όπως είναι η καταψήφιση ενός σημαντικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της χώρας.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στην πρεσβεία θεωρούν ότι οι εκλογές θα είναι «ντέρμπι» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντασης και πόλωσης. Με ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών και καταγγελιών, αφού κατά την προεκλογική περίοδο «θα ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί της τριετίας», εννοώντας από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο.
Οι αμερικανοί διπλωμάτες δίνουν αυξημένες πιθανότητες στον Αλ. Τσίπρα να κερδίσει τις (πρόωρες) εκλογές, με το σκεπτικό ότι η Νέα Δημοκρατία ως κατ’ εξοχήν κυβερνητικό κόμμα θα υποστεί τη φθορά της επώδυνης πολιτικής που εφαρμόζει, ενώ δεν είναι ακόμη ορατά τα θετικά σημεία της που θα ανακουφίσουν τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Ακόμη θεωρούν, ότι μια εναλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας θα λειτουργούσε εκτονωτικά στη συσσωρευμένη οργή που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Παραδέχονται πάντως ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο ζήτημα του χρέους, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η κυβέρνηση μια σειρά θεμάτων, πρώτα και κύρια τις απεργιακές και κάθε είδους κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν μέσα στο Σεπτέμβριο και θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, μεγάλη διάρκεια.
Παράγοντες της αμερικάνικης πρεσβείας εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για τη σταθερότητα και τη συνοχή της κυβέρνησης κι ότι η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει μπορεί ανά πάσα στιγμή να χαθεί. Οι κίνδυνοι αυξάνονται λόγω του ότι τους αμέσως προσεχείς μήνες θα πρέπει να εγκρίνει και να υλοποιήσει μέτρα και πολιτικές που έχουν συνέπειες για τους πολίτες και κόστος για τους βουλευτές και τα κόμματα. Για τις επιφυλάξεις τους αυτές έχουν ενημερώσει προφανώς και τους προϊσταμένους τους στην Ουάσιγκτον, εξ ου και το μόνιμο ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Σαμαράς στο ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν ένα: Κατά πόσο είναι σταθερή η κυβέρνηση και πόσο μακριά μπορεί να πάει; Ο πρωθυπουργός κατέβαλλε εργώδεις προσπάθειες να πείσει τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση και σταθερή είναι και θα μακροημερεύσει.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν και άλλες ξένες πρεσβείες, ενώ ορισμένες ευρωπαϊκές δεν κρύβουν τους φόβους τους για τις παρενέργειες που θα προκληθούν. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα «παγώσει» μέχρι να συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση για να συνεχίσει τις προσπάθειες. Τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο περίπλοκα σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής, με επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε οι καθυστερήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Κι αυτό διότι, θα χρειαστεί να γίνουν πολλές και δύσκολες προσπάθειες προκειμένου να διαμορφωθεί ένας «κώδικας επικοινωνίας» της νέας κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες και ειδικότερα το Βερολίνο.